Quantcast
Εκκρεμείς συντάξεις: Στη "μάχη" δικηγόροι και λογιστές - Ο «τιμοκατάλογος» για τις υπηρεσίες τους - enikonomia.gr
share

Εκκρεμείς συντάξεις: Στη “μάχη” δικηγόροι και λογιστές – Ο «τιμοκατάλογος» για τις υπηρεσίες τους

δημοσιεύτηκε:

Η σύμπραξη του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης με ιδιώτες για την επίλυση του γρίφου των εκκρεμών συντάξεων έχει πάρει πλέον «σάρκα και οστά». Χιλιάδες δικηγόροι και λογιστές εισήλθαν στις ειδικές πλατφόρμες που έχουν δημιουργήσει το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας και η Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδα, προκειμένου να πιστοποιηθούν και να μπουν στον… αγώνα για την έκδοση των χιλιάδων εκκρεμών συντάξεων.
Σε πρώτη φάση ο ΕΦΚΑ έχει εκδώσει ανακοίνωση αναζητώντας τους πρώτους 186 ιδιώτες που θα ενταχθούν… κάτω από την ομπρέλα του, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλες προσκλήσεις, καθώς όπως φαίνεται το ενδιαφέρον των ιδιωτών είναι κάτι παραπάνω από ζωηρό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλατφόρμα του Οικονομικού Επιμελητηρίου “έπεσε” από την πρώτη κιόλας μέρα λειτουργίας της, καθώς εισήλθαν σε αυτήν περίπου 8.000 λογιστές. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του το Επιμελητήριο «μετά το τεχνικό πρόβλημα που παρουσιάστηκε την Τρίτη 27 Ιουλίου στις 9:00 π.μ. στο σύστημα υποβολής αιτήσεων για την ένταξη των λογιστών – φοροτεχνικών στο ειδικό μητρώο πιστοποιημένων επαγγελματιών που τηρείται στον e- ΕΦΚΑ, σας γνωρίζουμε ότι η πλατφόρμα θα επαναλειτουργήσει την Τετάρτη στις 2:00μ.μ.. Ευχαριστούμε για την κατανόηση».
Η πλατφόρμα πράγματι επανήλθε και το ενδιαφέρον των ιδιωτών παρέμεινε αμείωτο. Μέχρι την Τρίτη, για τον πρώτο κύκλο εκπαίδευσης-πιστοποίησης , είχαν υποβληθεί πάνω από 2.000 αιτήσεις δικηγόρων και 700 αιτήσεις λογιστών-φοροτεχνικών.
Για τη συμμετοχή τους τηρείται χρονική σειρά προτεραιότητας η οποία θα ισχύει και για τους επόμενους κύκλους εκπαίδευσης-πιστοποίησης. Υπενθυμίζεται ότι δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικού αιτήματος έχουν:
– τα μέλη των δικηγορικών συλλόγων της χώρας με τριετή τουλάχιστον άσκηση δικηγορίας και
– λογιστές –φοροτεχνικοί, κάτοχοι επαγγελματικής ταυτότητας Α΄ τάξης, οι οποίοι έχουν υποβάλλει την υπεύθυνη δήλωση της παρ.7 του άρθρου 4 του π.δ.340/1998 (Α΄228).
Οι πιστοποιημένοι δικηγόροι-λογιστές θα μπορούν, μεταξύ άλλων, να λύνουν θέματα που αφορούν τον χρόνο ασφάλισης, τον υπολογισμό οφειλόμενου ποσού για την αναγνώριση πλασματικού χρόνου, την έκδοση προσυνταξιοδοτικής βεβαίωσης, την σύνταξη σχεδίου απόφασης προσωρινής σύνταξης, καθώς και οριστικής κύριας και επικουρικής σύνταξης, την σύνταξη σχεδίου πράξης διακανονισμού οφειλών, αλλά και τη διαπίστωση οφειλόμενων εισφορών (για τους μη μισθωτούς) και έκδοση σχετικής βεβαίωσης ή υποβολή αίτησης ρύθμισης.
Ο σχετικός «τιμοκατάλογος» διαμορφώνεται όπως επισημαίνεται στο enikonomia.gr ως εξής:
– Βεβαίωση χρόνου ασφάλισης: 40 ευρώ όταν η βεβαίωση αφορά έναν πρώην φορέα κοινωνικής ασφάλισης (π.χ. τ. ΙΚΑ), 80 ευρώ όταν αφορά περισσότερους του ενός φορείς
– Βεβαίωση μη ύπαρξης οφειλόμενων εισφορών αυτοαπασχολούμενου ή ελεύθερου επαγγελματία ή για αίτηση ρύθμισης οφειλόμενων εισφορών: 30 ευρώ.
– Βεβαίωση οφειλόμενου ποσού για αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης: 30 ευρώ
– Σύνταξη σχεδίου απόφασης προσωρινής ή οριστικής σύνταξης (κύριας ή επικουρικής): 60 ευρώ. Αν η σύνταξη απονέμεται με βάση τις διατάξεις της διαδοχικής ή παράλληλης ασφάλισης, στην αποζημίωση προστίθενται 15 ευρώ για κάθε πρώην φορέα κοινωνικής ασφάλισης πλέον του ενός.
– Προσυνταξιοδοτική βεβαίωση: 60 ευρώ. Αν η βεβαίωση αφορά χρόνο ασφάλισης που διανύθηκε σε περισσότερους πρώην φορείς κοινωνικής ασφάλισης, η αποζημίωση ανέρχεται σε 80 ευρώ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.