Quantcast
Φορολογικός καύσωνας: Ποιες υποχρεώσεις θα πρέπει να τακτοποιήσετε έως τις 29 Οκτωβρίου - enikonomia.gr
share

Φορολογικός καύσωνας: Ποιες υποχρεώσεις θα πρέπει να τακτοποιήσετε έως τις 29 Οκτωβρίου

δημοσιεύτηκε:

Μια σειρά από υποχρεώσεις θα πρέπει να τακτοποιήσουν έως τις 29 Οκτωβρίου του 2021 οι φορολογούμενοι προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα.
Αναλυτικά:
1. Απόσυρση παλαιών ταμειακών μηχανών
Το αργότερο έως τις 31 Οκτωβρίου 2021 θα πρέπει πολλές επιχειρήσεις να αποσύρουν ή να αναβαθμίσουν το software των ταμειακών μηχανών τους προκειμένου να μην βρεθούν αντιμέτωπες με τσουχτερά πρόστιμα. Σύμφωνα με την πρόσφατη τροποποιημένη απόφαση της ΑΑΔΕ για τις ταμειακές μηχανές προβλέπονται τα εξής:
-31 Αυγούστου 2021 για τις επιχειρήσεις που δεν εντάχθηκαν στους πληττόμενους ΚΑΔ λόγω COVID-19 σύμφωνα με τις κανονιστικές πράξεις της Διοίκησης και το φορολογικό έτος 2019 είχαν ακαθάριστα έσοδα πάνω από 100.000 ευρώ
-30 Σεπτεμβρίου 2021 για τις επιχειρήσεις που δεν εντάχθηκαν στους πληττόμενους ΚΑΔ λόγω COVID-19 σύμφωνα με τις κανονιστικές πράξεις της Διοίκησης και το φορολογικό έτος 2019 είχαν ακαθάριστα έσοδα μέχρι και 100.000 ευρώ
-31 Οκτωβρίου 2021 για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις».
Τα πρόστιμα
Οι επιχειρήσεις που δεν θα αντικαταστήσουν τις ταμειακές μηχανές με νέου τύπου θα βρεθούν αντιμέτωπες με τα πρόστιμα που προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις του ν. 4174/2013. Συγκεκριμένα προβλέπονται πρόστιμα που φτάνουν στο 15% των εσόδων της επιχείρησης για κάθε έτος, όπου διαπιστώνεται παράβαση, με ελάχιστο ποσό ανά έτος τα 10.000 ευρώ για απλογραφικά και 30.000 ευρώ για διπλογραφικά βιβλία. Μάλιστα, εάν δεν έχει υποβληθεί φορολογική δήλωση τα τρία τελευταία χρόνια, το πρόστιμο είναι κατ΄ ελάχιστον 30.000 και 50.000 ευρώ αντίστοιχα για τα απλογραφικά και τα διπλογραφικά βιβλία.
2. Η πληρωμή επιπλέον εισφορών για μισθωτούς με παράλληλη απασχόληση
Αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ τα ειδοποιητήρια ασφαλιστικών εισφορών των ασφαλισμένων και των μη μισθωτών με παράλληλη απασχόληση για το 2020,.
Στην εν λόγω εκκαθάριση εμπίπτουν μη μισθωτοί ασφαλισμένοι που διατηρούσαν παράλληλα μισθωτή εργασία για μέρος ή ολόκληρο το έτος 2020. Κατά την εφαρμογή του νέου εισφοροδοτικού πλαισίου, αξιοποιήθηκαν Πληροφοριακά Συστήματα Φορέων και η δήλωση των ασφαλισμένων στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Αίτηση – Δήλωση επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας» προκειμένου να προσδιοριστούν οι ασφαλισμένοι με παράλληλη μισθωτή απασχόληση καθώς και τα πρόσωπα που είχαν υπαχθεί στο ασφαλιστικό καθεστώς αμειβόμενων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών. Παράλληλα, τέθηκε σε αναστολή η έκδοση των ειδοποιητηρίων καταβολής ασφαλιστικών εισφορών έτους 2020 μέχρι τη λήψη των δεδομένων. Από την ανωτέρω διαδικασία της εκκαθάρισης έχουν εξαιρεθεί κατηγορίες μη μισθωτών ασφαλισμένων με παράλληλη μισθωτή απασχόληση στον Δημόσιο Τομέα, για τους οποίους εκκρεμεί, από τους Φορείς Δημοσίου, η υποβολή Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) έτους 2020.
Η διαδικασία εκκαθάρισης για τους ασφαλισμένους αυτούς θα ολοκληρωθεί το προσεχές χρονικό διάστημα και αφού ληφθούν τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία. Για τις περιπτώσεις ασφαλισμένων που με την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης προκύπτει χρεωστικό υπόλοιπο, αυτό μπορεί να καταβληθεί σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση εκκαθάρισης καταβάλλεται εμπρόθεσμα έως 31 Αυγούστου 2021. Τα ειδοποιητήρια έχουν αναρτηθεί και είναι προσβάσιμα μέσα από την ηλεκτρονική υπηρεσία «Εισφορές Μη Μισθωτών e-ΕΦΚΑ» στην ιστοσελίδα www.efka.gov.gr και η ταυτοποίηση χρήστη γίνεται με τους κωδικούς Taxisnet, τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ. Από τη Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ
3. Οι τρεις δόσεις του φόρου εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021
Όσοι πολίτες δεν έχουν εξοφλήσει τον φόρο εισοδήματος εφάπαξ για το φορολογικό έτος 2020 θα πρέπει να καταβάλουν και τις υπόλοιπες 3 δόσεις του φόρου. Δηλαδή οι δύο πρώτες δόσεις του φόρου θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου και η τρίτη δόση του φόρου θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.
4. ΕΝΦΙΑ
Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2021 αναμένεται να αναρτηθούν στα μέσα Σεπτεμβρίου στο taxisnet και η εξόφληση του φόρου θα γίνει σε 6 δόσεις .Οι ιδιοκτήτες αναμένεται να έχουν φέτος τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τις δύο πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ (Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου) μέχρι τις 29 Οκτωβρίου ειδάλλως θα πρέπει να εξοφλήσουν την μία δόση του φόρου εντός Σεπτεμβρίου . Υπενθυμίζεται ότι κάτι αντίστοιχο εφαρμόστηκε και πέρυσι


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.