Quantcast
Εκκρεμείς συντάξεις - Ξεκίνησε η εκπαίδευση των ιδιωτών, πόσοι θα συμμετέχουν στην έκδοση συντάξεων - enikonomia.gr
share

Εκκρεμείς συντάξεις – Ξεκίνησε η εκπαίδευση των ιδιωτών, πόσοι θα συμμετέχουν στην έκδοση συντάξεων

δημοσιεύτηκε:

«Σάρκα και οστά» παίρνει το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για εμπλοκή ιδιωτών στις απονομές συντάξεων.

του Θεόδωρου Βγενή

Χθες ξεκίνησε ο πρώτος κύκλος εκπαίδευσης των 1.200 ιδιωτών δικηγόρων και λογιστών, προκειμένου να πιστοποιηθούν από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και να μπουν στην μάχη για την απονομή των χιλιάδων εκκρεμών συντάξεων.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΦΚΑ πάνω από 3.600 δικηγόροι και λογιστές κατέθεσαν ηλεκτρονικά αίτηση συμμετοχής στη διαδικασία απονομής συντάξεων, ενώ λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που παρατηρήθηκε ο αριθμός των συμμετεχόντων στον πρώτο κύκλο πιστοποίησης από 180 που είχε αρχικά ανακοινωθεί έφτασε τους 1.200.

Υπενθυμίζεται ότι η εκπαίδευση πραγματοποιείται από τον ΕΦΚΑ και εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί σε περίπου 4 εβδομάδες, ώστε οι δικηγόροι και λογιστές να ενταχθούν στη διαδικασία απονομής συντάξεων και να συμβάλουν στην ταχύτερη έκδοσή τους.

Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί τόσο ασύγχρονα μέσω διαδραστικής διαδικτυακής πλατφόρμας (Moodle) στον ιστότοπο howto.gov.gr όσο και με διαδικτυακά μαθήματα σε πραγματικό χρόνο.

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης περιλαμβάνει τα ακόλουθα μαθήματα:

  1. Νομοθεσία θεμελίωσης δικαιώματος
  2. Νομοθεσία Νομιμοποίησης Χρόνου Ασφάλισης και χρήσης του στην απονομή σύνταξης (Ανακεφαλαίωση-βεβαίωση χρόνου ασφάλισης μισθωτών και μη μισθωτών, διαπίστωση οφειλών, ενδεχόμενη αναθεώρηση πληρωμών ασφαλιστικών εισφορών, ρυθμίσεις οφειλών μη μισθωτών, αναγνώριση πλασματικών χρόνων ασφάλισης)
  3. Υπολογισμός Κύριας Σύνταξης με τους κανόνες του Ν. 4387/2016 & του Ν. 4670/2020
  4. Δικαιολογητικά
  5. Εκπαίδευση στη χρήση εφαρμογών & μηχανογραφικών συστημάτων

Κάθε εκπαιδευτική ενότητα περιλαμβάνει: (α) εκπαιδευτικό βίντεο (παρουσίαση), (β) σημειώσεις, (γ) εκπαιδευτικό υλικό και (δ) τεστ αυτοαξιολόγησης γνώσεων ενότητας (quiz).

Να σημειωθεί ότι, βάσει του προγραμματισμού του ΕΦΚΑ, τα ποσά που θα λάβουν ως αμοιβή όσοι πιστοποιηθούν, θα ξεκινούν από 30 και μπορεί να ξεπεράσουν τα 200 ευρώ. Ο «τιμοκατάλογος» είναι ο εξής:

– Βεβαίωση χρόνου ασφάλισης: 40 ευρώ όταν η βεβαίωση αφορά έναν πρώην φορέα κοινωνικής ασφάλισης (π.χ. τ. ΙΚΑ), 80 ευρώ όταν αφορά περισσότερους του ενός φορείς

– Βεβαίωση μη ύπαρξης οφειλόμενων εισφορών αυτοαπασχολούμενου ή ελεύθερου επαγγελματία ή για αίτηση ρύθμισης οφειλόμενων εισφορών: 30 ευρώ.

– Βεβαίωση οφειλόμενου ποσού για αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης: 30 ευρώ

– Σύνταξη σχεδίου απόφασης προσωρινής ή οριστικής σύνταξης (κύριας ή επικουρικής): 60 ευρώ. Αν η σύνταξη απονέμεται με βάση τις διατάξεις της διαδοχικής ή παράλληλης ασφάλισης, στην αποζημίωση προστίθενται 15 ευρώ για κάθε πρώην φορέα κοινωνικής ασφάλισης πλέον του ενός.

– Προσυνταξιοδοτική βεβαίωση: 60 ευρώ. Αν η βεβαίωση αφορά χρόνο ασφάλισης που διανύθηκε σε περισσότερους πρώην φορείς κοινωνικής ασφάλισης, η αποζημίωση ανέρχεται σε 80 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι δικαίωμα συμμετοχής είχαν μέλη των δικηγορικών συλλόγων της χώρας με τριετή τουλάχιστον άσκηση δικηγορίας και ΄λογιστές-φοροτεχνικοί, κάτοχοι επαγγελματικής ταυτότητας Α’ τάξης, οι οποίοι έχουν υποβάλει την υπεύθυνη δήλωση της παρ.7 του άρθρου 4 του π.δ.340/1998 (Α’ 228).

Όσοι δικηγόροι και λογιστές υπέβαλαν αίτηση και δεν θα πιστοποιηθούν σε αυτό τον κύκλο, θα μπορούν να πιστοποιηθούν σε επόμενους κύκλους εκπαίδευσης-πιστοποίησης.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.