Quantcast
Νέο μπαράζ αναδρομικών για 300.000 συνταξιούχους με αξιώσεις 2 δισ. ευρώ - enikonomia.gr
share

Νέο μπαράζ αναδρομικών για 300.000 συνταξιούχους με αξιώσεις 2 δισ. ευρώ

δημοσιεύτηκε:

Ένας νέος «κύκλος» αναδρομικών για περίπου 300.000 απόμαχους της δουλειάς έρχεται στο προσκήνιο, προκαλώντας πονοκέφαλο στο επιτελείου του υπουργείου Εργασίας.

Τις επόμενες 15 μέρες η αγωνία θα φτάσει στο…κόκκινο, καθώς αναμένονται σημαντικές δικαστικές εξελίξεις που θα κρίνουν μνημονιακές περικοπές ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στις 15 Σεπτεμβρίου η Μείζονα Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου συνεδριάζει για τις αποζημιωτικές αξιώσεις των συνταξιούχων του Δημοσίου. Σε χρόνο ταχύ τα προδικαστικά ερωτήματα της υπ’ αριθμ. 1218/2021 θα απαντηθούν από την Ολομέλεια.

Η Ολομέλεια θα κληθεί να συζητήσει ιδιαιτέρως σημαντικά νομικά θέματα, δικαστικού ελέγχου, σχετικά με τη συνταγματικότητα μνημονιακών ρυθμίσεων, όπως:

α) Η συνταγματικότητα ή μη της κατάργησης των επιδομάτων των δώρων για τους συνταξιούχους του Δημοσίου

β) Η συνταγματικότητα ή μη της συνέχισης των περικοπών του ν.4093/2012 μετά τη δημοσίευση του νόμου Κατρούγκαλου (ν.4387/2016)

γ) εάν οι αποζημιωτικές αγωγές που έχουν ασκηθεί για τα ανωτέρω ζητήματα υπόκεινται σε διετή ή πενταετή παραγραφή και τέλος,

δ) εάν η απόσβεση των αξιώσεων για όσους δεν είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι τη δημοσίευση του άρθρου 33 του ν. 4734/2020 αντίκειται στο σύνταγμα και την ΕΣΔΑ ή όχι.
Σύμφωνα με τον Λουκά Αποστολίδη, πρώην πρόεδρο της Βουλής και δικηγόρο με την 1277/2018 απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου είχαν κριθεί αντισυνταγματικές οι περικοπές του ν.4093/2012 χωρίς το Δικαστήριο να προβεί σε περιορισμό της διαγνωσθείσας αντισυνταγματικότητας, όπως είχαν πράξει οι αποφάσεις 2287-2288/2015 της Ολομέλειας του ΣτΕ. «Όπως γίνεται αντιληπτό, πρόκειται για μια σημαντικότατη δίκη από την έκβαση της οποίας θα κριθεί το εύρος των αναδρομικών που δικαιούνται οι συνταξιούχοι του Δημοσίου εκ των περικοπών που είχαν υποστεί με το ν.4093/2012 καθώς και την κατάργηση των επιδομάτων των δώρων των εορτών και αδείας» τονίζει ο κ. Αποστολίδης.
Την ίδια στιγμή εκτός από τους παλαιούς συνταξιούχους, δηλαδή αυτούς που συνταξιοδοτήθηκαν προ του νόμου Κατρούγκαλου οι οποίοι βρίσκονται στην αναμονή, ταλαιπωρούνται και όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί από τον ιδιωτικό τομέα (πρ. ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, Τράπεζες, ΟΑΕΕ κ.ά.) μετά τον Οκτώβριο του 2019, καθώς κι αυτοί αναμένουν ακόμα τις αυξήσεις και τα αναδρομικά βάσει των νέων αυξημένων ποσοστών αναπλήρωσης των κύριων ανταποδοτικών συντάξεων.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.