Quantcast
"Παρατηρητήριο τιμών" για τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος - enikonomia.gr
share

“Παρατηρητήριο τιμών” για τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος

δημοσιεύτηκε:

“Παρατηρητήριο τιμών ” για τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος ετοιμάζει η ΡΑΕ, σύμφωνα με την εφημερίδα ” ΤΑ ΝΕΑ ” .
Πρόκειται για την πλατφόρμα My RAE η οποία θα λειτουργεί ως ένα άτυπο “παρατηρητήριο τιμών” με στόχο την καλύτερη προστασία των καταναλωτών. Σύμφωνα με την εφημερίδα ” ΤΑ ΝΕΑ” , στόχος της παραπάνω πρωτοβουλίας είναι η διαφάνεια και η σύγκριση από τους καταναλωτές των τιμολογίων και των χρεώσεων , των όρων προμήθειας ενέργειας, της ασφάλειας εφοδιασμού, της τακτικής παροχής και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών παροχής ενέργειας από τους παρόχους .Θα είναι εύχρηστο και παράλληλα μέσω αυτού η ΡΑΕ θα μπορεί να έχει ενημέρωση σχετικά με τα αιτήματα των καταναλωτών και τον βαθμό ικανοποίησης τους καθώς και την τήρηση στατιστικών δεικτών ώστε να παρεμβαίνει εάν χρειαστεί με τα ρυθμιστικά εργαλεία της. Με άλλα λόγια θα μπορεί να έχει μια πλήρη εικόνα της αγοράς σε πραγματικό χρόνο και των σχέσεων μεταξύ καταναλωτών και παρόχων . Ήδη η ΡΑΕ από τις 26 Αυγούστου 2021 προχώρησε στη σχετική έγκριση της δαπάνης για το έργο ώστε άμεσα να προχωρήσει το My ΡΑΕ καθώς η υφιστάμενη δομή υποστήριξης και ενημέρωσης των καταναλωτών της Αρχής παρέχει μόνο στατική ενημέρωση στους καταναλωτές για βασικά στοιχεία της αγοράς ενέργειας και δίνει τη δυνατότητα μόνο απλής κατάθεσης παραπόνων , χωρίς τη διεξοδική αποτύπωση της εξέλιξης του κάθε αιτήματος ,της ποιότητας , του χρόνου και της αποτελεσματικότητας απόκρισης εκ μέρους των παρόχων και διαχειριστών.
Σκρέκας : Μπορεί να υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος:


Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας άφησε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αυξήσεις στις τιμές των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος. Όπως είπε χθες σε τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ σχετικά με το εάν θα υπάρξουν αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος : ” Δεν μπορεί να το πει αυτό κανείς .Μην γίνει κάποια παρεξήγηση. Μπορεί να υπάρξουν εταιρείες που αυτό το διάστημα , το χρονικό διάστημα που φαίνεται ότι έχουμε την πίεση των τιμών προς το πάνω εξαιτίας της ανόδου του φυσικού αερίου και του διοξειδίου του άνθρακα, …μπορεί κάποιες να απορροφήσουν κάποιο κομμάτι ή το μεγαλύτερο κομμάτι αυτής της πίεσης” και πρόσθεσε ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν στοχευμένα μέτρα για την στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών εάν οι τιμές πιέζονται προς τα πάνω. Και συνέχισε λέγοντας ότι η ΡΑΕ έχει ήδη καλέσει όλους τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας για το θέμα των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και ” τους έχει ζητήσει να προχωρήσουν στην ανάλυση της εμπορικής πολιτικής και στην αποτύπωση της με έναν καθαρό τρόπο για να μπορεί ο καταναλωτής να καταλάβει ποια είναι η πιο οικονομική , η πιο ανταγωνιστική τιμή, ποιος παρέχει μάλλον την πιο ανταγωνιστική τιμή ενέργειας που τον συμφέρει για να μπορεί να επιλέξει το πιο ” φθηνό” πακέτο “.
Χατζηδάκης: Υπάρχει μια διεθνής τάση αύξησης της τιμής του ρεύματος

Για το θέμα των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος μίλησε πρόσφατα και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Όπως είπε “υπάρχει μια διεθνής τάση αύξησης της τιμής του ρεύματος” εξηγώντας ότι η “έχει ανέβει τρομερά τον τελευταίο χρόνο το φυσικό αέριο από την μια πλευρά και από την άλλη πλευρά έχει ανέβει το Χρηματιστήριο των ρύπων και επηρεάζεται το τι πληρώνουν οι ηλεκτρικές εταιρείες για το διοξείδιο του άνθρακα το οποίο εκπέμπουν. Αυτό στην Ελλάδα συνδέεται και με τους λιγνίτες. Δηλαδή το ότι και με λιγνίτη οδηγεί πια με τόσο ψηλό χρηματιστήριο στο διοξείδιο του άνθρακα να έχουμε και ακριβότερο ρεύμα”. Σε ερώτηση εάν θα υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος το Σεπτέμβριο είπε τα εξής: “Αυτά θα ρωτήσετε το αρμόδιο υπουργείο και τις εταιρείες που σχετίζονται με τον ηλεκτρισμό”.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.