Quantcast
Επίδομα θέρμανσης: Οι νέες αλλαγές στα ποσά - Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι - enikonomia.gr
share

Επίδομα θέρμανσης: Οι νέες αλλαγές στα ποσά – Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

δημοσιεύτηκε:

Μεγαλύτερο ποσό επιδόματος θέρμανσης θα λάβουν τον μήνα Δεκέμβρη οι δικαιούχοι για την περίοδο 2021-2022.
Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση, το ποσό ενίσχυσης για το επίδομα θέρμανσης αυξάνεται φέτος κατά 20% σε σχέση με πέρυσι. Συνεπώς το συνολικό επίδομα θέρμανσης ανέρχεται πλέον στα 100 εκατ. ευρώ και αυτό μεταφράζεται ως ως εξής:
Φέτος το ποσό του επιδόματος θέρμανσης θα κυμαίνεται μεταξύ 96 ευρώ έως και 780 ευρώ έναντι 80 ευρώ έως 650 ευρώ που λάμβανε πέρυσι ο δικαιούχος. Υπενθυμίζεται ότι τα τελικά ποσά του επιδόματος καθορίζονταν πέρυσι από έναν μαθηματικό τύπο και μέσα από μια λίστα 14.000 οικισμών ανά την Ελλάδα. Δηλαδή το ποσό που λάμβανε ο δικαιούχος προέκυπτε από τον υπολογισμό που γινόταν σε συνδυασμό με τον συντελεστή επιδότησης του Ταχυδρομικού Κώδικα ανά οικισμό στον οποίο βρίσκονταν η κύρια κατοικία του και προσαυξανόταν κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.
Οι δικαιούχοι
Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, δικαιούχοι του επιδόματος είναι όσοι χρησιμοποιούν για θέρμανση πετρέλαιο και φυσικό αέριο αλλά και τα νοικοκυριά που διαμένουν σε οικισμούς έως 2.500 κατοίκους και χρησιμοποιούν καυσόξυλα και pellet. Το επίδομα χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται εφόσον πληρούν τα ακόλουθα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια:
-Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.
-Έγγαμοι φορολογούμενοι, καθώς και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης οι οποίοι είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
-Μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ που κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.
Ωστόσο δεν είναι δικαιούχοι του επιδόματος φιλοξενούμενοι, όσοι εμπίπτουν στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν περισσότερα από 2 Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένων των ευρισκόμενων σε εθελούσια ακινησία
Τα υψηλότερα ποσά
Επισημαίνεται ότι τα υψηλότερα ποσά του επιδόματος δόθηκαν πέρυσι σε νοικοκυριά χωρίς παιδιά που διέμεναν σε ορεινά χωριά. Αναλυτικά, το ποσό επιδόματος θέρμανσης:
– Στο ορεινό χωριό Καστανιά, στο νησί της Σάμου ήταν στα 125,40 ευρώ
-Στο Νεστόριο της Καστοριάς έφτανε τα 272,80 ευρώ.
– Στη Ραφήνα, χωριό της Καρδίτσας στα δυτικά της Λίμνης Πλαστήρα, ήταν στα 281,6 ευρώ.
– Στο Περτούλι Τρικάλων ανήλθε στα 299,2 ευρώ.
-Στο Νυμφαίο, στην Φλώρινα ήταν στα 332,20 ευρώ.
– Το υψηλότερο ποσό του επιδόματος το έλαβαν οι κάτοικοι του χωριού Βελούχι Ευρυτανίας δηλαδή 356,4 ευρώ ο έκαστος δικαιούχος , ενώ στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας οι δικαιούχοι έλαβαν μικρότερα ποσά του επιδόματος.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.