http://www.enikonomia.gr/my-money/252341,ora-enfia-ti-tha-plirosoun-oi-idioktites-akiniton-poies-einai-oi-.html http://media.enikonomia.gr/data/photos/resized/125_252341_fa1230d078-945580fb41d0c7d2.jpg Σε πόσες δόσεις και πότε εξοφλείται ο φόρος... 9/20/2021 8:38:51 AM

Ώρα ΕΝΦΙΑ: Τι θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων - Ποιες είναι οι «ειδικές» εξαιρέσεις

Ώρα ΕΝΦΙΑ: Τι θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων - Ποιες είναι οι «ειδικές» εξαιρέσεις

Την Τετάρτη αναρτώνται τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν φέτος κατά κανόνα να εξοφλήσουν τα ίδια ποσά με πέρυσι, εκτός βεβαίως εάν έχει διαφοροποιηθεί η περιουσιακή τους κατάσταση.
Από την άλλη πρόκειται για μια χρονιά «ειδικών συνθηκών» καθώς δεν θα είναι λίγοι εκείνοι που θα απαλλαγούν από την εξόφληση του φόρου ή θα πληρώσουν… μισό ποσό.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Έφτασε η ώρα του ΕΝΦΙΑ και όσοι λάβουν τα εκκαθαριστικά θα πρέπει να κάνουν την πρώτη τους πληρωμή έως τις 30 του μήνα, για να καλύψουν την πρώτη δόση.
Λόγω του.. συνωστισμού πληρωμών που παρατηρείται αυτό τον Σεπτέμβρη (σ.σ.: κάποιοι φορολογούμενοι είναι αναγκασμένοι να καταβάλλουν 3 δόσεις φόρου εισοδήματος εντός 13 ημερών) το Υπουργείο Οικονομικών δίνει την δυνατότητα στον υπόχρεο ΕΝΦΙΑ, όπως συνέβη και πέρυσι, να μην πληρώσει την πρώτη δόση μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα και να εξοφλήσει την δόση Σεπτεμβρίου μαζί με εκείνη του Οκτωβρίου μέχρι τις 29/10.

Σε πόσες δόσεις θα εξοφληθεί ο ΕΝΦΙΑ

Όπως και να έχει, πέρα από την «διευκόλυνση» που κάνει το υπουργείο, η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ κανονικά γίνεται σε 6 ισόποσες δόσεις.
«Ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου ή σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, καθεμιά από τις οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δέκα (10) ευρώ… Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι και την 30ή Σεπτεμβρίου 2021 και η τελευταία μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου 2022.»

Τι ΕΝΦΙΑ πληρώνουν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Ο ΕΝΦΙΑ του 2021 θα υπολογιστεί, για όλους τους υπόχρεους, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που υπολογίστηκε και ο ΕΝΦΙΑ του 2020, οπότε οι παραλήπτες των εκκαθαριστικών, στη συντριπτική τους πλειονότητα, θα οφείλουν να πληρώσουν τα ίδια ποσά που εκλήθησαν να καταβάλουν και πέρυσι.
Φυσιολογικές εξαιρέσεις από τον κανόνα αυτό θα αποτελέσουν μόνο οι περιπτώσεις φορολογουμένων στις οποίες λόγω προσθήκης ενός έτους στην παλαιότητα ενός ή περισσοτέρων ακινήτων τους θα εφαρμοστεί φέτος μικρότερος συντελεστής παλαιότητας που μειώνει τον φόρο, καθώς και οι περιπτώσεις φορολογουμένων που απέκτησαν ή πούλησαν ακίνητα εντός του 2020 με συνέπεια η ακίνητη περιουσία τους την 1η-1-2021 να έχει αυξηθεί ή μειωθεί αντίστοιχα.

Ποιοι απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ

Δεδομένου, όμως, ότι οι προϋποθέσεις για φορο- εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ παραμένουν οι ίδιες με την προηγούμενη χρονιά, δεν θα είναι λίγοι εκείνοι οι πολίτες που θα συνειδητοποιήσουν ότι μετά τη δραματική συρρίκνωση των αποδοχών τους –ελέω αναστολών σύμβασης και όχι μόνον- θα βρεθούν δικαιούχοι σοβαρών εκπτώσεων ή ακόμη και απαλλαγής από τον φόρο.
Τα κριτήρια για «ψαλίδι» 50% και για πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ είναι σταθερά και έτσι θα καταστούν δικαιούχοι εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας, ελεύθεροι επαγγελματίες με μειωμένο ή και μηδενικό τζίρο, όσοι κράτησαν κλειστές τις επιχειρήσεις τους με κρατική εντολή, όπως επίσης και ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει μειωμένα ενοίκια.
Ποιοι αποκτούν όμως δικαίωμα στην πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ;
Δεν πληρώνουν ΕΝΦΙΑ, οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και
β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Πότε καταβάλλεται ο μισός ΕΝΦΙΑ

Πότε όμως ένας ιδιοκτήτης ακινήτου έχει δικαίωμα να καταβάλει το 50% του ΕΝΦΙΑ; Όταν, πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:
α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.
β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
γ) Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Δεν πληρώνουν ΕΝΦΙΑ οι πυρόπληκτοι

Υπάρχει φέτος και η κατηγορία των πυρόπληκτων που εφόσον πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια δεν θα λάβουν εκκαθαριστικά που θα τους καλούν να καταβάλλουν φόρο.

Βασικές προϋποθέσεις είναι οι εξής:

  • Τα κτίσματα να βρίσκονται σε περιοχές που θα κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πυρκαγιάς
  • Αποδεδειγμένα να έχουν ολοσχερώς καταστραφεί ή υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα.

Όπως αποφασίστηκε λοιπόν, τα κτίσματα μετά του αναλογούντος σε αυτά οικοπέδου, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πυρκαγιάς και έχουν αποδεδειγμένα ολοσχερώς καταστραφεί ή υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα, δύναται να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ του έτους εντός του οποίου επήλθε η καταστροφή.

Με την προϋπόθεση ότι κατά τον χρόνο αυτόν η κυριότητα ή το εμπράγματο δικαίωμα στο ακίνητο ανήκει στον υπόχρεο σε φόρο του έτους αυτού.


Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ