Quantcast
ΕΝΦΙΑ: Δυνατότητα καταβολής των δύο πρώτων δόσεων στο τέλος Οκτωβρίου - Πότε θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά - enikonomia.gr
share

ΕΝΦΙΑ: Δυνατότητα καταβολής των δύο πρώτων δόσεων στο τέλος Οκτωβρίου – Πότε θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά

δημοσιεύτηκε:

Μια ημέρα αργότερα σε σχέση με τις ημερομηνίες που είχε προαναγγείλει ο διοικητής της της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής θα αναρτηθούν τελικά στην νέα ιστοσελίδα της εφορίας τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Υπενθυμίζεται ότι κ. Πιτσιλής είχε πει ότι τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα έβγαιναν σήμερα, Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου ή το αργότερο την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου.



Σταϊκούρας: Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα αναρτηθούν την Τετάρτη

Ωστόσο σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας γνωστοποίησε στο Κανάλι της Βουλής ότι μεθαύριο, Τετάρτη θα αναρτηθούν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Όπως είπε, “ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε 6 δόσεις. Τα εκκαθαριστικά θα αναρτηθούν μεθαύριο. Η πρώτη δόση είναι τέλος Σεπτεμβρίου αλλά ακριβώς επειδή τα χρονοδιαγράμματα είναι αρκετά περιορισμένα, θα δώσουμε τη δυνατότητα στους πολίτες που δεν μπορούν να πληρώσουν σε λίγες ημέρες την πρώτη δόση, να πληρώσουν δύο δόσεις μαζί τον Οκτώβριο χωρίς να έχουν κάποια κύρωση” .

Τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ και τις νέες αντικειμενικές αξίες

Μεταξύ άλλων ρωτήθηκε εάν ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα είναι δικαιότερος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. ” Ο φετινός ΕΝΦΙΑ δεν θα έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από τον περσινό” είπε ωστόσο ξεκαθάρισε ότι “σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ που βρήκαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μειωμένος και φέτος μεσοσταθμικά κατά 22% .Επιμένω στην έννοια μεσοσταθμικά γιατί εμείς επιλέξαμε και ήταν αντικείμενο συζήτησης σε αυτό και χθες από την τοποθέτηση του κ. Τσίπρα … επιλέξαμε ναι μεν να βοηθήσουμε όλη την κοινωνία αλλά ιδιαίτερα τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα.Η μείωση του ΕΝΦΙΑ στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα και περιουσιακά στοιχεία φτάνει το 50% ”
‘Άρα εμάς έχει ιδεολογικό πρόσημο από την μια πλευρά η πολιτική μας αλλά από την άλλη πλευρά αγκαλιάζει όλη την κοινωνία με ιδιαίτερη έμφαση τα μεσαία στρώματα ” είπε μεταξύ άλλων και επανέλαβε ότι ” με βάση την εικόνα που έχουμε σήμερα θα είναι ίδιος ” o ΕΝΦΙΑ με πέρυσι .”Όμως εργαζόμαστε έτσι ώστε ενσωματώνοντας τις καινούριες αντικειμενικές αξίες στον ΕΝΦΙΑ μέχρι το τέλος της χρονιάς, το 2022 ο ΕΝΦΙΑ να είναι και δικαιότερος και χαμηλότερος για την πλειοψηφία της κοινωνίας “, σημείωσε.

Τα SOS που πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι για το νέο ΕΝΦΙΑ
Μεταξύ άλλων άλλων οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν για τον ΕΝΦΙΑ τα εξής:
-Οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ
Οι δόσεις του φόρου θα πρέπει να εξοφληθούν ως εξής:
-Η πρώτη δόση : 30 Σεπτεμβρίου 2021
– Η δεύτερη δόση: 29 Οκτωβρίου 2021
– Η τρίτη δόση: 30 Νοεμβρίου 2021
– Η τέταρτη δόση: 31 Δεκεμβρίου 2021
– Η πέμπτη δόση: 31 Ιανουαρίου 2022
– Η έκτη δόση: 28 Φεβρουαρίου 2022
Επίσης επισημαίνεται ότι όσοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ μέχρι τέλος του μήνα ,τότε θα πρέπει να εξοφλήσουν μέχρι τέλος Οκτωβρίου μαζί τις δύο δόσεις του φόρου ( Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου) .

-Η απαλλαγή
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, από την υποχρέωση καταβολής του ΕΝΦΙΑ απαλλάσσονται πλήρως συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών. Αναλυτικά:
Οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω που πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος
β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
-και οι πυρόπληκτοι.

Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται εφέτος και οι πυρόπληκτοι, αρκεί να έχουν υποβάλει ή να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr έως και αύριο. Για όσους υποβάλουν αίτηση μετά την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου και έως τις 15 Οκτωβρίου εφέτος, η αρχική εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα περιλαμβάνει και τα ακίνητα αυτά και στη συνέχεια θα επανεκδοθεί νέο εκκαθαριστικό από την ΑΑΔΕ έως τις 30 Οκτωβρίου με την απαλλαγή από τον φόρο. Ειδικά για τους ιδιοκτήτες ακινήτων στη Δυτική Αττική και στην Κορινθία που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και δεν έχουν υποβάλει αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr έως τις 21 Σεπτεμβρίου, η απαλλαγή θα χορηγηθεί από την ΑΑΔΕ απευθείας χωρίς να απαιτείται η υποβολή αίτησης στην πλατφόρμα.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.