Quantcast
Προκαταβολή σύνταξης: Έρχεται διπλή πληρωμή στο τέλος Οκτωβρίου - Ποιοι καλούνται να επιστρέψουν χρήματα - enikonomia.gr
share

Προκαταβολή σύνταξης: Έρχεται διπλή πληρωμή στο τέλος Οκτωβρίου – Ποιοι καλούνται να επιστρέψουν χρήματα

δημοσιεύτηκε:

Το χρώμα του χρήματος θα δουν προς το τέλος του μήνα χιλιάδες που δικαιούνται προκαταβολή σύνταξης.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του enikonomia.gr το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει διπλή πληρωμή που θα καλύπτει όσους υπέβαλαν αίτηση από τις 21 Αυγούστου έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι προωθείται η πληρωμή όχι μόνο των προκαταβολών του Αυγούστου, αλλά και του Σεπτεμβρίου.
Πρακτικά λοιπόν, ένας συνταξιούχος που δικαιούται προκαταβολή ύψους 360 ευρώ και αιτήθηκε οριστικά στο τέλος καλοκαιριού θα δει να πιστώνεται στον λογαριασμό του διπλή δόση προκαταβολής, δηλαδή 720 ευρώ.

Ποιοι θα επιστρέψουν τα χρήματα της προκαταβολής σύνταξης
Την ίδια στιγμή όμως κάποιοι, σχετικά λίγοι, θα κληθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Πρόκειται για περίπου 138 συνταξιούχους οι οποίοι έλαβαν προκαταβολή σύνταξη το Πάσχα ενώ δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις. Υπενθυμίζεται ότι οι προκαταβολές σύνταξης δόθηκαν με μια μόλις αίτηση στο ταμείο και αρκετοί εργαζόμενοι στα ταμεία τόνιζαν ότι οι έλεγχοι που γίνονται είναι ελλιπείς.
Ωστόσο, με δεδομένο ότι οι συνολικές αιτήσεις που εγκρίθηκαν και πληρώθηκαν από το ταμείο ανέρχονται σε 32.951 προκύπτει ότι μόλις για το 0,42% των συνταξιούχων που έλαβαν την πολυπόθητη προκαταβολή σύνταξης εκδόθηκε τελικά απορριπτική απάντηση από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.

Υπενθυμίζεται ότι έως τον Αύγουστο υποβλήθηκαν 48.027 αιτήσεις κι από αυτές εκκαθαρίστηκαν οι 44.834. Οι 32.951 εγκρίθηκαν και πληρώθηκαν, ενώ 11.883 απορρίφθηκαν από την πρώτη φάση. Μέχρι σήμερα δεν έχουν εκκαθαριστεί 3.193 οριστικές αιτήσεις, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες μπουν στο καλεντάρι πληρωμών του Οκτωβρίου.

Να σημειωθεί ότι στους δικαιούχους καταβλήθηκε:

· Έναντι σύνταξη 384 ευρώ για συνταξιούχους με ηλικία 67 ετών και 15 έτη (ή 4.500 ημέρες) ασφάλισης.

· Έναντι σύνταξη 384 ευρώ για συνταξιούχους με ηλικία 62 ετών και 20 έτη (ή 6.000 ημέρες) ασφάλισης.

· Έναντι σύνταξη 360 ευρώ για συνταξιούχους με ηλικία 62 ετών και 15 έτη (ή 4.500 ημέρες) ασφάλισης.

· Έναντι σύνταξη 360 ευρώ για συνταξιούχους με ηλικία κάτω των 62 ετών που πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης (μητέρες κ.ά.).

· Έναντι σύνταξη 384 ευρώ στον επιζώντα σύζυγο για αιτήσεις σύνταξης λόγω θανάτου και επιπλέον 384 ευρώ για τους λοιπούς δικαιούχους (τέκνα) σε ίσα μέρη.

· Έναντι σύνταξη 384 ευρώ για αιτήσεις αναπηρικών συντάξεων με ποσοστά αναπηρίας 50% και άνω και 10 ή 15 έτη ασφάλισης ανάλογα με το Ταμείο.

Για αναπηρική σύνταξη λόγω εργατικού ατυχήματος τα 384 ευρώ καταβάλλονται με ελάχιστο χρόνο ασφάλισης μία (1) ημέρα και ποσοστό αναπηρίας άνω του 50%.

Σύμφωνα με πληροφορίες για τους συνταξιούχους που έλαβαν προκαταβολή σύνταξης ενώ δεν την δικαιούνταν θα κινηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η διαδικασία επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.