Quantcast
Σκυλακάκης: Ο δικός μου ρόλος είναι αυτός της εγκράτειας - Τι είπε για το επίδομα θέρμανσης και τον ΕΝΦΙΑ - enikonomia.gr
share

Σκυλακάκης: Ο δικός μου ρόλος είναι αυτός της εγκράτειας – Τι είπε για το επίδομα θέρμανσης και τον ΕΝΦΙΑ

δημοσιεύτηκε:

Τις επόμενες θα γίνουν οι ανακοινώσεις για το πώς θα καταβληθεί το επίδομα θέρμανσης στους δικαιούχους, όπως γνωστοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στο “Πρώτο Πρόγραμμα”.
Συγκεκριμένα σε ερώτηση εάν το μεγαλύτερο μέρος του επιδόματος θέρμανσης θα καταβληθεί πριν από τα Χριστούγεννα είπε ότι “αυτός είναι ο στόχος μας. Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσουμε το πώς θα διαμορφωθεί το επίδομα θέρμανσης από πλευράς χρόνου και προκαταβολών ή αρχικών καταβολών”.
Εν συνεχεία ρωτήθηκε εάν ενδέχεται οι πληρωμές των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου να γίνονται σε δόσεις. Δεν έδωσε μια απάντηση επί αυτού. “Δεν το ξέρω αυτό, είναι μια διαφορετική ερώτηση, δεν συνδέεται με τις δικές μου αρμοδιότητες. Θα το δούμε, δεν έχω κάτι από το υπουργείο Ενέργειας για την ω΄ρα”, σημείωσε χαρακτηριστικά και μίλησε και για το θέμα των επιπρόσθετων ενισχύσεων όπως για την έκτακτη εφάπαξ ενίσχυσης. Όπως είπε “η κυβέρνηση όταν έχει να τοποθετηθεί σε αυτά τα θέματα, τοποθετείται συνήθως δια του Πρωθυπουργού ή δια του υπουργού Οικονομικών ενίοτε και με τη δική μου συμμετοχή. Αλλά ο δικός μου ο ρόλος εξ αρμοδιότητος είναι ο ρόλος της εγκράτειας”.

Για τον ΕΝΦΙΑ
Όσον αφορά στο εάν θα μειωθεί κατά 8% ο ΕΝΦΙΑ το 2022 ή το 2023 είπε ότι ” ασφαλώς θα έχουμε μείωση των συντελεστών διότι έχει παρατηρηθεί σε κάποιες περιοχές μια σημαντική αύξηση της αξίας, της ακίνητης περιουσίας” και συνέχισε λέγοντας ότι:
“κάποιες περιοχές που βρίσκονταν εκτός συστήματος και δεν πλήρωναν αυτά που έπρεπε, τις βάλαμε στο σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι έχει δημιουργηθεί κάποιος δημοσιονομικός χώρος. Aυτός όλος θα δοθεί πίσω με τη μορφή μείωσης των συντελεστών και ένταξης του συμπληρωματικού φόρου στον κύριο. Και ενδεχομένως να υπάρξει κάποιος μικρός, μικρός όμως πολύ μικρός επιπλέον χώρος. Θα το δούμε όμως, όταν θα ανακοινώσουμε το σχετικό πόρισμα και τον νέο ΕΝΦΙΑ τον Νοέμβριο”, σημείωσε χαρακτηριστικά


Όταν έχουμε έλλειμμα δανειζόμαστε χρήματα από το μέλλον μας

Ερωτηθείς ο κ. Σκυλακάκης εάν μπορούν να διοχετευτούν τα έσοδα σε επιπλέον μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων, απάντησε ” πως αυτή την στιγμή έχουμε ένα πολύ σοβαρό έλλειμμα. Συνεπώς τα χρήματα που έχουμε από την αύξηση που παρατηρείται είναι χρήματα δανειακά . Δεν είμαστε σε φάση πλεονάσματος. Οπότε αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη για να δούμε τι θα κάνει η κυβέρνηση. Δεν είμαστε σε μια φάση που δημιουργείται- όπως γινόταν στα χρόνια της προηγούμενης κυβέρνησης- υπερπλεόνασμα απλώς μειώνονται το έλλειμμα σε σχέση με αυτό που είχαμε σχεδιάσει “.
” Εμείς κάναμε παρέμβαση σε ό,τι αφορά την ενεργειακή κρίση και κάναμε παρέμβαση κατά πολύ περισσότερο στην πανδημία. Για την ώρα με βάση τις τιμές που έχουμε αυτή τη στιγμή μέχρι το τέλος του έτους θεωρούμε ότι η πολιτική έχει καλυφθεί. Άλλωστε βγήκε χθες και ο κ. Σκρέκας και είπε ότι θα έχουμε και 40 εκατ. επιπλέον τα οποία θα πηγαίνουν σε νοικοκυριά που θα αντιμετωπίσουν πολύ σοβαρό πρόβλημα ενεργειακής φτώχειας και θα έχουν κίνδυνο κυριολεκτικά να μην ζεσταίνονται
Συνεπώς η παρέμβαση είναι σημαντική. Τώρα αν θα πάμε σε κάτι περισσότερο, δεν το γνωρίζω. Κυριολεκτικώς δεν το γνωρίζω. Και η
γνώμη μου είναι ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όταν έχουμε έλλειμμα στην ουσία δεν δανειζόμαστε από κάποιον άλλον, δανειζόμαστε από τον εαυτό μας στο μέλλον.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.