Quantcast
ΑΑΔΕ: Έρχεται η Ψηφιακή Ενημέρωση Κίνησης - Ποιες πληροφορίες θα μπορεί να αντλήσει κάθε πολίτης - enikonomia.gr
share

ΑΑΔΕ: Έρχεται η Ψηφιακή Ενημέρωση Κίνησης – Ποιες πληροφορίες θα μπορεί να αντλήσει κάθε πολίτης

δημοσιεύτηκε:

Προ των πυλών η Ψηφιακή Ενημέρωση Κίνησης. Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ενεργοποίηση από την ΑΑΔΕ μιας νέας ψηφιακής υπηρεσίας, μέσα από την οποία οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να βλέπουν για κάθε μήνα, αρχής γενομένης από τον Νοέμβριο, τι ποσά πλήρωσαν και για ποιες υποχρεώσεις (ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, κ.λπ.), τι ποσά συμψηφίστηκαν και με ποιους φόρους, και άλλα πολλά.
Με άλλα λόγια θα λαμβάνουν ένα ενημερωτικό για κάθε συναλλαγή τους με την εφορία.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Πρόσβαση σε μια «ακτινογραφία» που θα αποτυπώνει λεπτομερώς κάθε «ανοιχτό» λογαριασμό που έχουν με τις ΔΟΥ θα αποκτήσουν ως το τέλος της χρονιάς όλοι οι πολίτες.
Αυτό θα καταστεί δυνατό μέσα από μια νέα ψηφιακή υπηρεσία στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, η οποία θα ονομάζεται «ψηφιακή ενημέρωση κίνησης».
Εξέλιξη που από την μια διευκολύνει κάθε Έλληνα και «σηματοδοτεί» μια νέα εποχή στη σχέση κράτους – πολίτη, από την άλλη όμως βάζει ένα ακόμη λιθαράκι στον δρόμο για τον… ΥΠΕΡ Τειρεσία.

Τι στοιχεία θα δίνει η Ψηφιακή Ενημέρωση Κίνησης

Το μοντέλο των τραπεζών οι οποίες ενημερώνουν αναλυτικά τους πελάτες τους με ηλεκτρονικά «σημειώματα» για όλες τις μηνιαίες κινήσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους θα ακολουθήσει η ΑΑΔΕ.

Κάθε μήνα, η ΑΑΔΕ θα καταγράφει για κάθε φορολογούμενο όλες τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται στο λογαριασμό του στο Taxis μέσω της νέας εφαρμογής «Ψηφιακή Ενημέρωση Κίνησης».

Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ myAADE και θα μπορεί να αποστέλλει ηλεκτρονικά ενημερωτικό σημείωμα.

Το «σημείωμα» της ΑΑΔΕ θα παρέχει πληροφορίες για:

  • Τις πληρωμές που πραγματοποίησαν μέσα στο μήνα για φόρους. Συγκεκριμένα θα βλέπουν τα ποσά των φόρων που εξόφλησαν εφάπαξ ή τις δόσεις που πλήρωσαν για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, πάγια ρύθμιση 24 δόσεων ή 48 δόσεων, ρύθμιση 120 ή 100 δόσεων, ρύθμιση χρεών πανδημίας. Από τον Ιανουάριο του 2022 θα καταγράφονται και οι δόσεις που πληρώνουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες για τις επιστρεπτέες προκαταβολές.
  • Τα ποσά φόρου που έχει συμψηφίσει η ΑΑΔΕ με βεβαιωμένες οφειλές, καθώς και ποιες είναι αυτές οι οφειλές που περιορίστηκαν ή μηδενίστηκαν μετά το συμψηφισμό με τις επιστροφές φόρου.
  • Τις επιστροφές φόρου που έχουν πληρωθεί και πιστώθηκαν στον τραπεζικό τους λογαριασμό.
  • Τα ποσά των αποζημιώσεων (κρατική αρωγή, «κουρεμένα» ενοίκια κλπ) που έχουν δει στον τραπεζικό τους λογαριασμό.
  • Τα ποσό του επιδόματος θέρμανσης που θα καταβληθεί στους δικαιούχους το Δεκέμβριο
  • Τις υπερεισπράξεις, τα επιπλέον ποσά δηλαδή που έχουν πληρώσει στην ΑΑΔΕ για φόρους και τέλη.

Πώς θα αποκτά πρόσβαση ο πολίτης

Έτσι οι φορολογούμενοι θα έχουν στο κινητό τους την πλήρη εικόνα για τις μηνιαίες συναλλαγές (πληρωμές, επιστροφές, αποζημιώσεις) που έχουν με την Εφορία.

Η ηλεκτρονική εφαρμογή θα ενεργοποιηθεί τον τρέχοντα μήνα και οι φορολογούμενοι θα δουν την πρώτη αναλυτική κίνηση του λογαριασμού που διατηρούν στο Taxis έως τα μέσα Δεκεμβρίου.

Η πρόσβαση στην εφαρμογή για τη ψηφιακή ενημέρωση του λογαριασμού θα γίνεται με τους κωδικούς πρόσβασης των φορολογούμενων στο Taxis.

Με τα σημειώματα της ΑΑΔΕ οι πολίτες θα έχουν μια συνολική εικόνα για τις οφειλές τους, τις δόσεις, τις επιστροφές φόρου και τους συμψηφισμούς ενώ θα ξέρουν τα ποσά που τους καταβάλει το κράτος από αποζημιώσεις μέχρι και επιδόματα.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.