Quantcast
«Οροφή» στα πρόστιμα για ταμειακές βάζει το ΥΠΟΙΚ - Τι αναφέρει η σχετική τροπολογία - enikonomia.gr
share

«Οροφή» στα πρόστιμα για ταμειακές βάζει το ΥΠΟΙΚ – Τι αναφέρει η σχετική τροπολογία

δημοσιεύτηκε:

«Οροφή» βάζει το Υπουργείο Οικονομικών στο ύψος των προστίμων για ταμειακές μηχανές: Σχετική τροπολογία διαμορφώνει το νέο ποινολόγιο που αφορά στις υποθέσεις «πειραγμένων» ταμειακών, περιπτώσεις που δεν έχουν τηρηθεί λογιστικά βιβλία ή δεν έχουν υποβληθεί φορολογικές δηλώσεις.

«Τσουχτερά» παραμένουν όμως τα πρόστιμα και χωρίς όριο για τους κατόχους- χρήστες «μαϊμού» ταμειακών.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Να εισπράττει το πρόστιμα που επιβάλλει και όχι αυτά να παραμένουν στην «δεξαμενή» των ληξιπρόθεσμων ανείσπρακτων οφειλών επιδιώκει το υπουργείο Οικονομικών και για αυτό κατέθεσε την διάταξη με την οποία «εξορθολογίζεται» το ύψος των επιβαλλόμενων προστίμων. Όπως εκτιμούν στο οικονομικό επιτελείο τα πρόστιμα δεν πρέπει να είναι εξοντωτικά έτσι ώστε να είναι εφικτό να πληρωθούν από τους φορολογούμενους και όχι απλά να «φουσκώνουν».

Τι προβλέπεται για κάθε είδος παράβασης

Τα πρόστιμα επιβάλλονται μόνο στο πλαίσιο διενέργειας μερικού επιτόπιου ελέγχου πρόληψης, παύει να ισχύει το ανώτατο πλαφόν όταν ο υπαίτιος της παράβασης είναι ο κάτοχος-χρήστης του φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού, ενώ δεν επιβάλλεται πρόστιμο απώλειας φορολογικού μηχανισμού πριν από την έκδοση της εντολής επιτόπιου ελέγχου σε φορολογούμενους.

Ειδικότερα η τροπολογία ανά είδος παράβασης προβλέπει τα εξής:

  1. Πρόστιμα για μη τήρηση λογιστικών βιβλίων: Για παραβάσεις μη τήρησης λογιστικών αρχείων και μη διαφύλαξης φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών (ΦΗΜ) και φορολογικών μνημών και αρχείων που δημιουργούν οι ταμειακές μηχανές:

– Επιβάλλεται πρόστιμο 15% επί των εσόδων από επιχειρηματική δραστηριότητα για κάθε ελεγχόμενο έτος όπως αυτά προκύπτουν από τον μέσο όρο των δηλωθέντων εσόδων με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των 3 τελευταίων φορολογικών ετών.

– Το πρόστιμο δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 10.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος για απλογραφικά βιβλία και 30.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος για διπλογραφικά βιβλία.

Με τη νέα διάταξη τα πρόστιμα δεν μπορεί να είναι ανώτερα του τριπλάσιου του κατά περίπτωση κατώτερου προστίμου.

  1. Πρόστιμα για μη υποβολή δηλώσεων (Νομικές οντότητες): Εστω και μία από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των τριών τελευταίων φορολογικών ετών να μην έχει υποβληθεί, το πρόστιμο υπολογίζεται με βάση τον μέσο όρο των εσόδων των υποβληθεισών δηλώσεων και δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 30.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης απλογραφικών βιβλίων, και των 50.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης διπλογραφικών βιβλίων. Με τη νέα διάταξη το φοροπρόστιμο δεν μπορεί να είναι ανώτερο του τριπλάσιου του κατά περίπτωση κατώτερου προστίμου.
  2. Πρόστιμα για «πειραγμένες» ταμειακές μηχανές: Οταν διαπιστώνεται η παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση κατά οποιονδήποτε τρόπο στη λειτουργία των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών (ΦΗΜ) καθώς και η έκδοση στοιχείων λιανικής πώλησης από ΦΗΜ ο οποίος δεν λειτουργεί με εγκεκριμένες προδιαγραφές, αναστέλλεται η λειτουργία όλων των επαγγελματικών εγκαταστάσεων από 2 έως 12 μήνες, ενώ παράλληλα επιβάλλεται πρόστιμο 100.000 ευρώ. Με τη νέα ρύθμιση, όταν ο υπαίτιος της παράβασης είναι ο κάτοχος-χρήστης του φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού, επιβάλλεται αναλόγως το ποσό του προστίμου, χωρίς να εφαρμόζονται τα ανώτατα όρια. Η ρύθμιση καταλαμβάνει και υποθέσεις για τις οποίες μέχρι τις 29 Νοεμβρίου 2021 δεν έχουν εκδοθεί οριστικές πράξεις επιβολής προστίμου.

Η προθεσμία για αντικατάσταση των ταμειακών

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Απόστολου Βεσυρόπουλου, έχει δοθεί νέα παράταση για την αντικατάσταση των ταμειακών μηχανών παλαιάς τεχνολογίας έως το τέλος του τρέχοντος μήνα, δηλαδή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021, αντί της 31ης Οκτωβρίου 2021, που έληγε η τελευταία προθεσμία.

Οι επιχειρήσεις που διαθέτουν φορολογικούς ηλεκτρονικούς μηχανισμούς (ΦΗΜ) υποχρεούνται:

  • να αναβαθμίσουν τους φορολογικούς μηχανισμούς τους, ώστε να παράγουν αποδείξεις με ενσωματωμένο το QR Code ταυτοποίησης του φορολογικού μηχανισμού και της απόδειξης,
  • να διασυνδεθούν, ώστε να διαβιβάζουν τις συναλλαγές τους ανά συναλλαγή (1 προς 1) σε πραγματικό χρόνο στην πλατφόρμα myDATA,
  • να αποσύρουν πλήρως παλαιούς φορολογικούς μηχανισμούς που δεν έχουν τη δυνατότητα διασύνδεσης, τακτοποιώντας την εικόνα τους στο Φορολογικό Μητρώο.

Μέσω της καθολικής ένταξης στην πλατφόρμα myDATA και της διασύνδεσης των φορολογικών μηχανισμών, το Υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ επιδιώκουν να απαλλάξουν οριστικά τις επιχειρήσεις από την υποχρέωση υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών, αρχής γενομένης από το 2021.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.