Quantcast
Σκρέκας: Εφιαλτικό αυτό που συμβαίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην ενέργεια - Τι είπε για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - enikonomia.gr
share

Σκρέκας: Εφιαλτικό αυτό που συμβαίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην ενέργεια – Τι είπε για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

δημοσιεύτηκε:

Για το εάν η επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος των 49,50 ευρώ Δεκεμβρίου θα καλύπτει την ανατίμηση στην κατανάλωση ενός νοικοκυριού απάντησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Όπως είπε ο κ .Σκρέκας η “επιδότηση καλύπτει έως και ένα 80% για ένα μέσο νοικοκυριό. Δηλαδή αυτό το οποίο λέγαμε 3 ευρώ, 4 ευρώ ή 5 ευρώ επιβάρυνση ανά μήνα αυτό σημαίνει ό,τι κάποιος θα έχει μια επιβάρυνση που μπορεί να προσεγγίσει τα 8 ευρώ και τα 9 ευρώ”.

Ωστόσο την ίδια στιγμή επεσήμανε ότι δεν θα είναι μια επιβάρυνση της τάξεως των 50 ευρώ τον μήνα για τον καταναλωτή .

Και συνέχισε λέγοντας “αντί να έχει κάποιος έναν τριπλασιασμό του ρεύματος, με τις επιδοτήσεις που δίνουμε απορροφούμε το μεγαλύτερο τμήμα της επιδότησης”.


“Eπεξεργαζόμαστε μέτρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις”

Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στις ενεργοβόρες βιομηχανίες, βιοτεχνίες τόνισε μεταξύ άλλων αναφορικά με το θέμα του ηλεκτρικού ρεύματος και συνέχισε λέγοντας ζητήσαμε από την Ευρώπη να ενεργοποιηθούν μηχανισμοί προστασίας.

“Επεξεργαζόμαστε και μέτρα, προσπαθούμε να βρούμε μέτρα για να στηρίξουμε ακόμη και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Φυσικά πρέπει να συνεννοηθούμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού γιατί αυτές θα είναι παράνομες κρατικές ενισχύσεις εάν δεν πάρουμε έγκριση”.

Λογαριασμοί ρεύματος: Τι λένε οι προβλέψεις

Ο κ. Σκρέκας μίλησε και για το φλέγον ζήτημα των ανατιμήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος. Όπως είπε, “αυτό το οποίο συμβαίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι εφιαλτικό. Το ανέφερα χθες προσερχόμενος στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος. Oι Ευρωπαίοι πολίτες συνολικά και μεταξύ αυτών και οι Έλληνες θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον 350 δισ. ευρώ το 2022 εξαιτίας των ανατιμήσεων της ενέργειας εάν επαληθευτούν οι προβλέψεις των αγορών”.

Επανέλαβε ότι οι καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν ” 350 δισ. ευρώ επιπλέον από αυτά που πλήρωναν μια τυπική χρονιά για το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο”.

” Αυτό οφείλεται δυστυχώς στην δραματική αύξηση του φυσικού αερίου. Αυτό σημαίνει ότι χθες για παράδειγμα η Ελλάδα είχε μια τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην χονδρική αγορά 340 ευρώ”, πρόσθεσε και ανέφερε ένα παράδειγμα:

Είναι σαν ένας καταναλωτής να πήγαινε σούπερ μάρκετ και να αγόραζε 1 λίτρο γάλα για 10 ευρώ αντί για 1,50 ευρώ.

Η ανατίμηση – αυτό που έχει συμβεί στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο – έχει μια τέτοια αναλογία, συμπλήρωσε .

“Ερχόμαστε εμείς λοιπόν ως κυβέρνηση και επιδοτούμε τους λογαριασμούς ρεύματος έτσι ώστε να προωθήσουμε το μεγαλύτερο τμήμα αυτής της ανατίμησης και να μπορέσουμε να στηρίξουμε τα νοικοκυριά”, τόνισε μεταξύ άλλων .

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.