Quantcast
Νέος οδηγός της ΑΑΔΕ για τις βεβαιώσεις αποδοχών και συντάξεων - 17 ερωτήσεις και απαντήσεις - enikonomia.gr
share

Νέος οδηγός της ΑΑΔΕ για τις βεβαιώσεις αποδοχών και συντάξεων – 17 ερωτήσεις και απαντήσεις

δημοσιεύτηκε:

Έναν χρήσιμο οδηγό με 17 ερωτήσεις και απαντήσεις για τις βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων φορολογικού έτους 2021 εξέδωσε η ΑΑΔΕ.

Αναλυτικά:



1. Είμαι ήδη εγγεγραμμένος χρήστης του TAXISnet. Τι πρέπει να κάνω για να υποβάλω ηλεκτρονικά τις βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων2. Ποιοι υποβάλουν βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων;

Όσοι παρακρατούν φόρο σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 59,61, 62 και 64 του ν. 4172/2013 , πλην των συμβολαιογράφων κατά την υπογραφή του συμβολαίου μεταβίβασης ακίνητης περιουσίας, έχουν υποχρέωση να χορηγούν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες στα οποία έγινε παρακράτηση, μοναδική βεβαίωση στην οποία αναγράφουν το σύνολο των αποδοχών από μισθωτή εργασία και συντάξεις, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους και δικαιώματα που κατέβαλαν στο φορολογικό έτος και το φόρο που παρακρατήθηκε.

Ίδια υποχρέωση υπάρχει και στις περιπτώσεις εισοδημάτων για τα οποία δεν προκύπτει φόρος για παρακράτηση, με την επιφύλαξη των οριζομένων στο άρθρο 6 της παρούσας. Υποχρέωση υπάρχει και για τα ποσά που ειδικότερα ορίζονται στο άρθρο 6 της παρούσας, τα οποία δεν αποτελούν πληρωμές υποκείμενες σε παρακράτηση. Η υποχρέωση αυτή δεν υπάρχει στις περιπτώσεις εισοδημάτων από επιχειρηματική δραστηριότητα που δεν περιλαμβάνονται στον Πίνακα κωδικοποίησης αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα.

3. Πότε πραγματοποιείται η υποβολή των βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων;

Για το φορολογικό έτος 2021 ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής ορίζεται η 28η Φεβρουαρίου 2022. Διευκρινίζεται ότι ως ημερομηνία υποβολής, θεωρείται η ημερομηνία αποδοχής και επιτυχούς καταχώρησης αυτών στο σύστημα υποβολής των σχετικών βεβαιώσεων του myAADE με αυτόματη απόδοση στον αποστολέα – υπόχρεο μοναδικού αριθμού καταχώρησης.
Οι εμπλεκόμενοι φορείς – επιχειρήσεις, παρακαλούνται να υποβάλουν το σχετικό αρχείο των βεβαιώσεων όσο το δυνατόν συντομότερα προκειμένου η ροή της υποβολής των δηλώσεων από τους φορολογούμενους να ολοκληρωθεί ομαλά.

4. Αν οριστικοποιήσω μια δήλωση στο myAADE και διαπιστώσω κάποιο λάθος, έχω δυνατότητα διόρθωσης μέσω myAADE; 

Ναι, σε περίπτωση υποβολής λάθους αρχείου έχετε τη δυνατότητα να υποβάλετε νέο αρχείο με τα σωστά στοιχεία . Σας εφιστούμε την προσοχή ότι το νέο διορθωμένο αρχείο πρέπει αφενός να υποβληθεί από τον ίδιο χρήστη που υπέβαλε και το αρχικό και αφετέρου να περιέχει το σύνολο των εγγραφών και όχι μόνο τις διορθωμένες εγγραφές.

5. Ποια είναι τα είδη αποδοχών που καταχωρούνται στο αρχείο βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων;

ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΜΙΣΘΩΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

Κωδικός Είδος αποδοχών
-1 Τακτικές αποδοχές
-2 Πρόσθετες αποδοχές (επιδόματα, υπερωρίες, μπόνους, που δεν συνεντέλλονται με τις τακτικές αποδοχές)
-3 Λοιπά αποδοχών
-4 Αμοιβές ασκούμενων δικηγόρων, πρακτική άσκηση φοιτητών, συμμετοχή σε επιδοτούμενα σεμινάρια, περιστασιακά απασχολούμενοι κ.λπ.
-5 Αμοιβές μελών ΔΣ, διαχειριστών ΕΠΕ και ΙΚΕ και εκπροσώπων προσωπικών εταιριών.
-6 Καταβληθείσες ανείσπρακτες αποδοχές οι οποίες φορολογούνται στο έτος που εισπράττονται
-7 Ανείσπρακτες αποδοχές οι οποίες φορολογούνται στο έτος που καταβάλλονται
-12 Οικογενειακό επίδομα ναυτικών (ΕΛΟΕΝ) για αξιωματικούς εμπορικού ναυτικού
-13 Οικογενειακό επίδομα ναυτικών (ΕΛΟΕΝ) για κατώτερο πλήρωμα εμπορικού ναυτικού
-14 Αμοιβές από παροχή εργασίας με εργόσημο
-15 Παροχές σε είδος του άρθρου 13 του ν.4172/2013
-16 Αποδοχές για υπηρεσίες που παρέχονται στην αλλοδαπή από φορολογικό κάτοικο Ελλάδος και καταβάλλονται από ημεδαπές εταιρείες
-17 Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
-19 Μισθοί και Πάγια Αντιμισθία που χορηγούνται σε αναπήρους με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον ογδόντα τοις εκατό(80%)
-20 Αναδρομικά μισθών και πάγιας αντιμισθίας που φορολογούνται στο έτος που ανάγονται(υποβάλλεται Τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν)
-21 Αναδρομικά μισθών και πάγιας αντιμισθίας που χορηγούνται σε αναπήρους με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον ογδόντα τοις εκατό(80%) (υποβάλλεται Τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν)
-22 Αναδρομικά μισθών και πάγιας αντιμισθίας που χορηγούνται σε ολικά τυφλούς ή κινητικά αναπήρους με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον ογδόντα τοις εκατό(80%) (υποβάλλεται Τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν)
-23 Κύρια σύνταξη
-24 Επικουρική σύνταξη από ασφαλιστικές εισφορές
-25 Μέρισμα από ασφαλιστικές εισφορές
-26 Βοήθημα από ασφαλιστικές εισφορές
-29 Συντάξεις που χορηγούνται σε αναπήρους με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον ογδόντα τοις εκατό(80%)
-30 Αναδρομικά κύριας σύνταξης που φορολογούνται στο έτος που ανάγονται (υποβάλλεται Τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν)
-31 Αναδρομικά επικουρικής σύνταξης από ασφαλιστικές εισφορές (υποβάλλεται Τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν)
-32 Αναδρομικά μερίσματος από ασφαλιστικές εισφορές (υποβάλλεται Τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν)
-33 Αναδρομικά βοηθήματος από ασφαλιστικές εισφορές (υποβάλλεται Τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν)
-34 Αναδρομικά ΕΚΑΣ (υποβάλλεται Τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν)
-35 Αναδρομικά συντάξεων που χορηγούνται σε αναπήρους με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον ογδόντα τοις εκατό (80%) (υποβάλλεται Τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν)
-36 Αναδρομικά συντάξεων που χορηγούνται σε ολικά τυφλούς ή κινητικά αναπήρους με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον ογδόντα τοις εκατό (80%) (υποβάλλεται Τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν)
-37 Καταβληθείσα αποζημίωση απόλυσης μετά την αφαίρεση του φόρου για την οποία απέκτησε το δικαίωμα είσπραξης στο φορολογικό έτος 2021
-38 Ποσά της παρ.1 του αρ. 14 περ. στ’ του ν. 4172/2013 (εφάπαξ)
-39 Επίδομα παιδιού (αρ.214 ν.4512/2018)
-40 Εξωϊδρυματικό επίδομα και κάθε συναφές ποσό που καταβάλλεται σε αναπήρους
-41 Επιδόματα αναγνωρισμένων πολιτικών προσφύγων
-42 Επιδόματα επικίνδυνης εργασίας
-43 Ασφάλισμα(προ φόρου) ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών συμβολαίων
-44 Σύνταξη που καταβάλλεται σε αναπήρους πολέμου και σε θύματα ή οικογένειες θυμάτων πολέμου, καθώς και σε αναπήρους ειρηνικής περιόδου, στρατιωτικούς γενικά, που υπέστησαν βλάβη κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους ή τις οικογένειές τους
-45 Εκλογική αποζημίωση (αρθ. 108 του ΠΔ 26/2007)
-46 Επιδόματα ανεργίας ΟΑΕΔ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΓΕΝΕ
-47 Εισοδήματα αυτοτελώς φορολογούμενα ή απαλλασσόμενα
-48 Εισοδήματα απαλλασσόμενα από φόρο και εισφορά στο σύνολό τους
-49 Συντάξεις που καταβάλλονται από ημεδαπό φορέα σε φορολογικό κάτοικο αλλοδαπής η οποία φορολογείται βάσει ΣΑΔΦ μόνο στην αλλοδαπή
-50 Αναδρομικά εισοδήματα αυτοτελώς φορολογούμενα ή απαλλασσόμενα του φόρου (υποβάλλεται Τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν)
-51 Αναδρομικά εισοδήματα απαλλασσόμενα από φόρο και εισφορά στο σύνολό τους (υποβάλλεται Τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν)
-52 Αναδρομικά συντάξεων που καταβάλλονται σε αναπήρους πολέμου και σε θύματα ή οικογένειες θυμάτων πολέμου, καθώς και σε αναπήρους ειρηνικής περιόδου, στρατιωτικούς γενικά, που υπέστησαν βλάβη κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους ή τις οικογένειές τους (υποβάλλεται Τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν)
-53 Αναδρομικά συντάξεων που καταβάλλονται από ημεδαπό φορέα σε φορολογικό κάτοικο αλλοδαπής η οποία φορολογείται βάσει ΣΑΔΦ μόνο στην αλλοδαπή (υποβάλλεται Τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν)
-54 Αναδρομικά εξωϊδρυματικού επιδόματος και κάθε συναφούς ποσού που καταβάλλεται σε αναπήρους (υποβάλλεται Τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν)
-55 Αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας ΟΑΕΔ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΓΕΝΕ (υποβάλλεται Τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν)
-56 Αμοιβές εργαζομένων, υπαγομένων στην ασφάλιση ΟΓΑ σε τυποποιητήρια, συσκευαστήρια κ.λ.π., έως 150 ημερομίσθια ανά έτος.
-57 Αμοιβές μελών αγροτικών ή/και γυναικείων συνεταιρισμών, τα οποία απασχολούνται περιστασιακά και υπάγονται στην ασφάλιση ΟΓΑ
-58 Αμοιβές από φορείς της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (περ.θ παρ. 3 αρ. 12 ν.4172/2013)
-59 Κοινωνικό μέρισμα και έκτακτη οικονομική ενίσχυση ευάλωτων συνταξιούχων
-60 Επιδόματα εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης και αναζήτησης εργασίας στα πλαίσια δράσεων συμβουλευτικής που καταβάλλονται σε ανέργους (παρ. 5 αρ. 30 ν.4144/2013)
-61 Επιδόματα αυτοτελώς φορολογούμενα ή απαλλασσόμενα
-62 Επιδόματα απαλλασσόμενα από φόρο και εισφορά στο σύνολό τους
-63 Αναδρομικά επιδόματα αυτοτελώς φορολογούμενα ή απαλλασσόμενα του φόρου (υποβάλλεται Τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν)
-64 Αναδρομικά επιδόματα απαλλασσόμενα από φόρο και εισφορά στο σύνολό τους (υποβάλλεται Τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν)
-65 Αναδρομικά επιδόματος παιδιού
(υποβάλλεται Τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν)
-75 Ποσά της παρ.1 του αρ.14 περ.γ’ (επίδομα αλλοδαπής) και άλλα ποσά που δεν μειώνουν την ετήσια δαπάνη
-76 Προνοιακές παροχές σε χρήμα που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ σε άτομα με αναπηρία και σε ανασφάλιστους υπερήλικες (αρ. 18 ν.4756/20)
-77 Έκτακτη αποζημίωση της παρ.1 άρθ.33 ν 4690/2020 και του άρθρου 43 του ν. 4778/2021 (εποχικά εργαζόμενοι τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου)
-78 Αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που χορηγήθηκαν σε εργαζόμενους στα πλαίσια αντιμετώπισης των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του COVID- 19 και εξαιτίας των συνεπειών άλλων καταστροφών

Παρατήρηση: Εφόσον ο μισθωτός ή ο συνταξιούχος έχει αποδοχές που αντιστοιχούν σε περισσότερους από έναν κωδικούς θα επαναλαμβάνεται το record για τον ίδιο δικαιούχο τόσες φορές όσοι είναι οι κωδικοί.

6. Έχουμε κάποια αλλαγή στις προδιαγραφές του αρχείου;

Ναι. Θα χρειαστεί να κατεβάσετε από τη ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ την επικαιροποιημένη εφαρμογή του φορολογικού έτους 2021. Σας υπενθυμίζουμε ότι το αρχείο απαιτείται να είναι συμπιεσμένο.

7. Πώς μπορώ να δημιουργήσω το αρχείο με τα στοιχεία των βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων;

Για τη δημιουργία του αρχείου, υπάρχει διαθέσιμη εφαρμογή στο πεδίο «Υπηρεσίες προς επιχειρήσεις», επιλέγοντας «Φορολογικές Υπηρεσίες», στην ενότητα «Δηλώσεις παρακρατούμενων και προκαταβλητέων φόρων» είναι διαθέσιμη η επιλογή «Υποβολή Δήλωσης Βεβαίωσης Αποδοχών ή συντάξεων, Βεβαίωσης αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα, Βεβαίωσης από μερίσματα-τόκους-δικαιώματα». Στο ίδιο σημείο της ιστοσελίδας υπάρχουν και σχετικές οδηγίες εγκατάστασης της συγκεκριμένης εφαρμογής. 

8. Μπορώ να υποβάλω τις βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων φορολογικού έτους 2021 με το παλαιό πρόγραμμα (αυτό που ίσχυε για το φορολογικό έτος 2020 – χρήση 2020);

Όχι, πρέπει απαραιτήτως η δημιουργία του αρχείου βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων να γίνει με το καινούριο πρόγραμμα φορολογικού έτους 2021.

9. Έχω κάνει διακοπή πριν τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου. Πότε πρέπει να υποβάλλω τις ηλεκτρονικές βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων;

Για τους μήνες του έτους που είχατε δραστηριότητα (μέσα στο 2021), τις βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων φορολογικού έτους 2021 θα τις υποβάλετε εντός του 2022 μέσα στις προθεσμίες που ορίζει η Α.1275/2021. Ανεξάρτητα από την ημερομηνία διακοπής ως περίοδος χρήσης ορίζεται όλο το διαχειριστικό έτος.

10. Πώς θα δηλώσω αναδρομικά αποδοχών που αφορούν άνω του ενός παρελθόντα έτη;

Τα ποσά αναδρομικών αποδοχών που εισπράχθηκαν εντός του 2021 και αφορούν άνω του ενός παρελθόντα έτη θα δηλωθούν στο αρχείο βεβαιώσεων αποδοχών σε ξεχωριστές γραμμές για κάθε έτος, συμπληρώνοντας το πεδίο «έτος αναφοράς» με το έτος που αφορούν τα αναδρομικά ποσά(το έτος που ο δικαιούχος απέκτησε το δικαίωμα είσπραξης του).

11. Το πεδίο ΑΜΚΑ είναι υποχρεωτικό ή προαιρετικό;

Ο ΑΜΚΑ καταχωρείται υποχρεωτικά για τους μισθωτούς και συνταξιούχους.

12. Υπάρχουν είδη αποδοχών που δεν αθροίζονται στα σύνολα;

Όχι, τα ποσά όλων των ειδών αποδοχών αθροίζονται στα σύνολα του αρχείου. Η διάκριση των εισοδημάτων για την ορθή εκκαθάριση των δικαιούχων θα γίνει από την Α.Α.Δ.Ε.

13. Ποιοι υποβάλλουν το αρχείο αμοιβών από εργόσημο;

Το αρχείο αμοιβών από εργόσημο υποβάλλεται αποκλειστικά και μόνο από τους αρμόδιους ασφαλιστικούς φορείς.

14. Ποια εκλογική αποζημίωση αφορά ο κωδικός 45;

Στον κωδικό αυτό δηλώνεται η εκλογική αποζημίωση που χορηγείται στους δικαιούχους σύμφωνα με την παρ. 1 αρθ. 108 ΠΔ26/2012(57Α) όπως αντικαταστάθηκε με άρθ. 49 ν. 4262/2014.

15. Θα αποσταλούν οι αμοιβές που καταβάλλονται σε υπάλληλο, προκειμένου να Ε αποζημιωθεί για έξοδα που πραγματοποίησε για λογαριασμό της υπηρεσίας του;

Δεν αποστέλλονται αμοιβές που καταβάλλονται σε μισθωτούς και αφορούν αποζημίωση εξόδων διαμονής και σίτισης, ημερήσια αποζημίωση, αποζημίωση εξόδων κίνησης (περ. α και β παρ. 1 αρθ. 14 ν. 4172/2013) και επίδομα βιβλιοθήκης. 

16. Όταν αποστέλλονται αμοιβές που αφορούν τους κωδικούς 38, 40, 47, 48, 50, 51, 54,61,62,63,64, είναι υποχρεωτική η αναγραφή της διάταξης βάσει της οποίας χορηγούνται οι αμοιβές αυτές;

Α Όταν αποστέλλονται ποσά που αφορούν την εφάπαξ καταβαλλόμενη παροχή από ταμεία πρόνοιας, ασφαλιστικούς οργανισμούς και επαγγελματικά ταμεία, το εξωϊδρυματικό επίδομα και κάθε συναφές ποσό που καταβάλλεται σε αναπήρους, εισοδήματα και επιδόματα αυτοτελώς φορολογούμενα ή απαλλασσόμενα, εισοδήματα και επιδόματα απαλλασσόμενα από φόρο και εισφορά στο σύνολό τους καθώς και τα αναδρομικά των εισοδημάτων θα αναγράφεται υποχρεωτικά η διάταξη και ο νόμος με βάση τα οποία χορηγούνται τα ποσά αυτά. Επισημαίνεται ότι στο πεδίο αυτό δεν θα πρέπει να αναγράφεται ο νόμος ν. 4172/2013 που αφορά στη φορολόγηση του εισοδήματος αλλά οι φορείς θα πρέπει να αναζητήσουν και να αναγράψουν τον νόμο που χορήγησε τα ποσά αυτά.

17. Έχω υποβάλλει δηλώσεις απόδοσης παρακρατουμένου φόρου σύμφωνα με τις διατάξεις της Α.1099/2019 και της Α.1204/2020. Θα πρέπει να υποβάλλω ετήσιο αρχείο σύμφωνα με την Α.1275/2021
Σύμφωνα με την περ. α’ της παρ. 10 του άρθρου 5 της Α.1035/2021 οι υπόχρεοι υποβολής προσωρινής δήλωσης απόδοσης παρακρατούμενου φόρου εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις, από αμοιβές πληρωμάτων εμπορικού ναυτικού και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013 με αναλυτικές εγγραφές σύμφωνα με τα οριζόμενα στις Α.1099/2019 και
Α.1204/2020 Αποφάσεις Διοικητή ΑΑΔΕ, όπως ισχύουν, δεν υποβάλλουν ετήσιο αρχείο.
Υποχρέωση υποβολής ετήσιου αρχείου έχουν:

i. Οι υπόχρεοι που υποβάλλουν την προσωρινή δήλωση κάνοντας χρήση των κωδικών 95 και 96 της Α.1099/2019.

ii. Οι καταβάλλοντες εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις που δεν είναι υπόχρεοι σε υποβολή προσωρινής δήλωσης απόδοσης παρακρατούμενου φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013 με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, ακόμα και όταν δεν προκύπτουν ποσά προς απόδοση.

iii. Οι Φορείς που εποπτεύονταν για ορισμένο διάστημα μέσα στο 2021 από την ΕΑΠ, οι οποίοι υποβάλλουν τα παραπάνω στοιχεία της παραγράφου 1 (ετήσιο αρχείο) για το διάστημα αυτό (01.01.2021 έως ημερομηνία ενημέρωσης της ΕΑΠ για την παύση εποπτείας), ενώ για το υπόλοιπο διάστημα έτους 2021 δεν θα υποβάλλουν τα στοιχεία της παραγράφου 1 (ετήσιο αρχείο), καθόσον για το τελευταίο αυτό διάστημα υποβάλλουν μόνο προσωρινές δηλώσεις απόδοσης παρακρατούμενου φόρου με αναλυτικές εγγραφές.

iv. Οι Φορείς που εντάχθηκαν και εποπτεύονται μέχρι και 31.12.2021 από την ΕΑΠ, οι οποίοι υποβάλλουν τα παραπάνω στοιχεία της παραγράφου 1 (ετήσιο αρχείο) για ολόκληρο το έτος 2021 και ανεξάρτητα από το γεγονός ότι για το διάστημα του έτους 2021 που προηγήθηκε της ένταξης στην ΕΑΠ, υπέβαλαν ήδη προσωρινές δηλώσεις απόδοσης
παρακρατούμενου φόρου με αναλυτικές εγγραφές.

v. Ειδικά για τις αμοιβές εργαζομένων επιχειρήσεων – εργοδοτών ιδιωτικού τομέα που εντάχθηκαν στο μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» του άρθρου 31του ν. 4690/2020 , οι φορείς του Δημοσίου υποβάλλουν τα παραπάνω στοιχεία της παρ.1 (ετήσιο αρχείο) μόνο για τις αμοιβές που κατέβαλλαν σε εργαζόμενους επιχειρήσεων-εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα. Αντίθετα, οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που εντάσσονται στο μηχανισμό αυτό αποστέλλουν μόνο τις αμοιβές που οι ίδιοι κατέβαλαν στους εργαζόμενους τους σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπό στοιχεία Α.1099/2019 απόφαση του Διοικητή ΑΑΔΕ, όπως ισχύει.

Οι υπόχρεοι υποβολής προσωρινής δήλωσης απόδοσης παρακρατούμενου φόρου εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013 με αναλυτικές εγγραφές σύμφωνα με τα οριζόμενα στις υπό στοιχεία Α.1099/2019 και Α.1204/2020 αποφάσεις του Διοικητή Α.Α.Δ.Ε., όπως ισχύουν, δεν υποβάλλουν ετήσιο αρχείο.



-Διαβάστε ερωτήσεις και απαντήσεις για τις βεβαιώσεις αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα φορολογικού έτους 2021εδώ



-Διαβάστε ερωτήσεις και απαντήσεις για τις βεβαιώσεις εισοδημάτων από μερίσματα , τόκους, δικαιώματα φορολογικού έτους 2021 εδώ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.