Quantcast
Κτηματολόγιο: Στον "αέρα" σχεδόν 400.000 ακίνητα - Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες - enikonomia.gr
share

Κτηματολόγιο: Στον “αέρα” σχεδόν 400.000 ακίνητα – Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες

δημοσιεύτηκε:

Έως το τέλος του έτους μπορούν να σώσουν τα ακίνητά τους oι ιδιοκτήτες σε 111 περιοχές της χώρας όπου ήδη λειτουργούν Κτηματολογικά Γραφεία, μεταξύ των οποίων 23 περιοχές στην Αττική διορθώνοντας τις ανακριβείς πρώτες εγγραφές.

Στις περιοχές αυτές, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, από τα 7.090.110 δικαιώματα (ιδιοκτησίες), τα 389.836 (ποσοστό 5,50%) είναι «άγνωστου ιδιοκτήτη».
Αν δεν το κάνουν, χάνουν οριστικά κάθε αδήλωτο ιδιοκτησιακό δικαίωμα, και μετά οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια, αλλά μόνο για διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση και όχι για να ανακτήσουν το ακίνητο, εκτός κι αν το δικαστήριο προκρίνει αντί της αποζημίωσης τη λύση της επανάκτησης.
Στο Δημόσιο περιήλθαν ήδη 14.484 ακίνητα τα οποία έχουν χαρακτηριστεί «άγνωστου ιδιοκτήτη», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Τα ακίνητα αυτά βρίσκονται σε 36 περιοχές σε όλη τη χώρα, στις οποίες οι κτηματολογικές εγγραφές οριστικοποιήθηκαν το 2018 και συνεπώς δεν υφίστανται πλέον προθεσμία διόρθωσης.
Τα συνολικά δικαιώματα που καταγράφηκαν στις περιοχές αυτές ανέρχονται στα 199.013 με το 7,28% (δηλαδή 14.484) να χαρακτηρίζονται «άγνωστου ιδιοκτήτη». Πλήρης εικόνα όσον αφορά σε ποιον ανήκουν αυτά τα ακίνητα δεν υπάρχει. Η εκτίμηση ωστόσο είναι πως οκτώ στα δέκα ανήκουν ήδη στο Δημόσιο.

Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες
Όπως εξηγούν από το Κτηματολόγιο, ο ιδιοκτήτης που δεν συμπεριλήφθηκε στις αρχικές εγγραφές, μπορεί να διεκδικήσει δικαστικά μόνο χρηματική αποζημίωση λόγω αδικαιολόγητου πλουτισμού.

Ωστόσο, στην περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα για την καταβολή χρηματικής αποζημίωσης εκ μέρους του κράτους, μπορεί ο ενδιαφερόμενος να ζητήσει την αυτούσια απόδοση του ακινήτου (εν είδει αποζημίωσης).

Στην περίπτωση που διαταχθεί από το δικαστήριο η αυτούσια απόδοση του ακινήτου, οι ενδιαφερόμενοι προσέρχονται σε συμβολαιογράφο για την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, και στη συνέχεια το ακίνητο εγγράφεται στο Κτηματολόγιο ως μεταγενέστερη εγγραφή (και όχι ως διόρθωση της αρχικής εγγραφής).

Οι 23 περιοχές στην Αττική όπου οι ιδιοκτήτες έχουν προθεσμία 10 μηνών για διορθώσεις

Οι 23 περιοχές είναι η Αγία Παρασκευή, ο Άγιος Δημήτριος, ο Άγιος Ιωάννης Ρέντη, το Μαρούσι, τα Αμπελάκια Σαλαμίνας, η Αρτέμιδα, ο Βύρωνας, ο Γέρακας, τα Γλυκά Νερά, η Δραπετσώνα, Ζωγράφου, Κορυδαλλός, Μελίσσια, Νέα Σμύρνη, Νέο Ψυχικό, Νίκαια, Παιανία, Πέραμα, Σαλαμίνα, Σπάτα, Φιλοθέη, Χαλάνδρι, Χολαργός.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.