Quantcast
ΑΑΔΕ: Φορολογικό ημερολόγιο... στο κινητό μας - Όσα πρέπει να ξέρετε για τη νέα εφαρμογή - enikonomia.gr
share

ΑΑΔΕ: Φορολογικό ημερολόγιο… στο κινητό μας – Όσα πρέπει να ξέρετε για τη νέα εφαρμογή

δημοσιεύτηκε:

Έρχεται το φορολογικό ημερολόγιο της Εφορίας στο κινητό των πολιτών. Πρόκειται για τη νέα εφαρμογή κινητών τηλεφώνων (application) της ΑΑΔΕ που θα θέσει σε λειτουργία εντός του 2023 η Εφορία που μέσω αυτής οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν το φορολογικό τους προφίλ, τις οφειλές τους στη ΔΟΥ, να πληρώνουν μέσω κάρτας από το κινητό τους και να παίρνουν γενικές και  προσωποποιημένες ενημερώσεις για τις υποχρεώσεις τους στα κινητά τηλέφωνα.

Πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή

Η εφαρμογή θα λειτουργήσει ως φορολογικό ημερολόγιο και αυτό θα είναι προσωποποιημένο για κάθε φορολογούμενο. Για παράδειγμα η Εφορία θα στέλνει μήνυμα υπενθύμισης στον ελεύθερο επαγγελματία όταν η προθεσμία πληρωμής του φόρου του λήγει στις 31 Οκτωβρίου και μέχρι τις 29 του ίδιου μήνα δεν έχει καταβάλλει τον ΦΠΑ .Το ίδιο θα ισχύει και για τον φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ ή και για τις δόσεις των ρυθμίσεων των οφειλών.  Δηλαδή ο  φορολογούμενος θα λαμβάνει ενημερώσεις για τις ημερομηνίες υποβολής της δήλωσης φόρου εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ ή ΦΠΑ, την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου.  Ουσιαστικά το εργαλείο αυτό θα βοηθάει τους φορολογούμενους να μην χάνουν τις  ρυθμίσεις οφειλών και να μην επιβαρύνονται με τόκους και προσαυξήσεις όταν ξεχνούν να πληρώσουν  εμπρόθεσμα  τις δόσεις  ρυθμίσεων ή φόρων. Η εφαρμογή αυτή θα στέλνει και υπενθυμίσεις αναφορικά με τη  διορία πληρωμής για κάθε φορολογική υποχρέωση.

Τα μηνύματα

Υπενθυμίζεται πως η Διεύθυνση Φορολογικής Συμμόρφωσης σήμερα στέλνει τα παρακάτω ηλεκτρονικά μηνύματα στους φορολογούμενους:

1. Μηνύματα υπενθύμισης: Αυτά αφορούν στην υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ των επιχειρήσεων που τηρούν απλογραφικά και διπλογραφικά βιβλία. Αποδέκτες είναι οι υπόχρεοι που, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, διαπιστώνεται ότι δεν έχουν ακόμα υποβάλλει τη δήλωσή τους.

2. Μηνύματα εντοπισμού. Αυτά απευθύνονται σε φορολογούμενους που δεν έχουν τακτοποιήσει εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Αποστέλλονται ύστερα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων ή πληρωμής των οφειλών και αφορούν:

  • Φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων: όταν δεν έχει υποβληθεί η δήλωση εμπρόθεσμα ή μέχρι την ημερομηνία δημιουργίας του αρχείου υπόχρεων.
  • Φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων: όταν δεν έχει υποβληθεί η δήλωση εμπρόθεσμα ή μέχρι την ημερομηνία δημιουργίας του αρχείου υπόχρεων.
  • ΦΠΑ. επιχειρήσεων:  όταν δεν έχει υποβληθεί η περιοδική δήλωση εμπρόθεσμα ή μέχρι την ημερομηνία δημιουργίας του αρχείου υπόχρεων.
  • Φόρο μισθωτών υπηρεσιών: όταν δεν έχει υποβληθεί η δήλωση εμπρόθεσμα ή μέχρι την ημερομηνία δημιουργίας του αρχείου των υπόχρεων που προκύπτουν μετά από διασταύρωση με δεδομένα από τρίτες πηγές.
  • Πρόσφατες ληξιπρόθεσμες οφειλές: όταν αυτές δεν έχουν πληρωθεί εμπρόθεσμα ή μέχρι την ημερομηνία δημιουργίας του αρχείου η/οι βεβαιωμένη/ες οφειλή/ες, που έληξε/αν έως την τελευταία ημέρα του προηγούμενου μήνα.
  • Λοιπές Φορολογικές υποχρεώσεις: Μερικές από αυτές είναι η μη υποβολή δήλωσης στοιχείων Ακινήτων, η υποβολή κενών δηλώσεων Φ.Π.Α. κλπ.
  • Διασταυρώσεις: όταν εντοπιστούν φορολογούμενοι που είτε δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση παρά την υποχρέωση τους, είτε έχουν αποκτήσει εισοδήματα τα οποία δεν έχουν συμπεριλάβει σε δήλωσή τους και με βάση κάθε στοιχείο και πληροφορία που έχει στη διάθεσή της η Φορολογική Διοίκηση δύναται να εκδώσει πράξη εκτιμώμενου ή διοικητικού προσδιορισμού φόρου, κατά περίπτωση.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.