Quantcast
ΑΑΔΕ: Μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου η αποστολή των βεβαιώσεων αποδοχών – Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις αλλαγές στο έντυπο Ε1 - enikonomia.gr
share

ΑΑΔΕ: Μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου η αποστολή των βεβαιώσεων αποδοχών – Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις αλλαγές στο έντυπο Ε1

δημοσιεύτηκε:

Μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου θα πρέπει εργοδότες, δημόσιοι φορείς και τράπεζες να αποστείλουν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)  τις βεβαιώσεις για τις αποδοχές και τα πάσης φύσεως εισοδήματα που απέκτησαν  το 2023 φορολογούμενοι, με βάση τα οποία θα προσυμπληρωθούν οι αντίστοιχοι κωδικοί στο έντυπο Ε1, όπως αναφέρει η απόφαση της Αρχής. Παράλληλα επισημαίνεται πως οι δηλώσεις θα είναι προσυμπληρωμένες για πρώτη φορά φέτος  για 1 εκατομμύριο φορολογούμενους που απέκτησαν το 2023 εισοδήματα  μόνο από μισθούς και συντάξεις και δεν είχαν καμία μεταβολή στην οικογενειακή ή περιουσιακή τους κατάσταση. Οι δηλώσεις αυτές θα σταλούν αυτόματα από το σύστημα.

Σημειώνεται δε πως περί τα τέλη Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα του TAXIS για τις φορολογικές δηλώσεις ενώ η εξόφληση του φόρου εισοδήματος θα γίνει σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις για τους πολίτες που θα λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα. Μάλιστα όσοι επιλέξουν να πληρώσουν τον φόρο σε δόσεις και όχι εφάπαξ θα πρέπει να καταβάλλουν την πρώτη δόση μέχρι το τέλος Ιουλίου και την τελευταία   μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2025. Υπενθυμίζεται δε οι φορολογούμενοι που θα πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο θα έχουν μια έκπτωση  3% επί του συνολικού ποσού.

Έντυπο Ε1: Ποιοι είναι οι νέοι κωδικοί που προστίθενται

Πάντως οι νέοι κωδικοί που έχουν προστεθεί στο έντυπο Ε1  αφορούν:

1.Αναδρομικά ποσά:

  • των μερισματούχων Μετοχικών Ταμείων και Ειδικών Κλάδων Οικονομικής Ενίσχυσης Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας που φορολογούνται στο έτος καταβολής
  • των αξιωματικών πληρώματος πλοίων (ΕΛΚΕΘΕ κλπ).  Διευκρινίζεται πως εδώ οι υπόχρεοι θα πρέπει να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν τα αναδρομικά αυτά.

2.Αποζημίωση των μελών Ανεξάρτητων Επιτροπών Προσφυγών,

3. Αμοιβές από την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών και από τις Επιτροπές Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών.

Επιπλέον προστέθηκε και κωδικός για τις  βεβαιώσεις αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Δηλαδή ο κωδικός αυτός αφορά τις αμοιβές αυτές και  αυτός συμπληρώνεται  αποκλειστικά από τον αρχικό ανάδοχο.

Επιπλέον η  ΑΑΔΕ ζητεί όλα τα στοιχεία για οικονομικές ενισχύσεις και αμοιβές που είναι αφορολόγητες, ενισχύσεις (έκτακτες) σε συνταξιούχους που είναι αφορολόγητες και δεν υπολογίζονται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Αλλά την ίδια στιγμή τροποποιήθηκε ο κωδικός που αφορά  την χορήγηση αποζημιώσεων ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους στο πλαίσιο αντιμετώπισης των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του COVID-19 αλλά και σε εργαζόμενους στο πλαίσιο αντιμετώπισης έκτακτων γεγονότων και ενισχύσεις πληγέντων από φυσικές καταστροφές

 

ΑΑΔΕ: Τι πρέπει να αποστείλουν οι τράπεζες μέχρι τέλος του μηνός

Μέχρι τέλος του μηνός οι τράπεζες θα πρέπει να αποστείλουν στην ΑΑΔΕ τα εξής:

  • Το ποσό των πιστωτικών και χρεωστικών τόκων καταθέσεων και repos που απέκτησε το φυσικό πρόσωπο κατά το προηγούμενο έτος, καθώς και το ποσό του φόρου που παρακρατήθηκε, με τα στοιχεία των δικαιούχων/συνδικαιούχων, όπως όνομα επώνυμο, ΑΦΜ και ημερολογιακό έτος αναφοράς.
  • Τα πλήρη στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών οι οποίοι εμφανίζουν ετήσια κίνηση μεγαλύτερη των 100.000 ευρώ.
  • Τους τραπεζικούς λογαριασμούς καταθέσεων με συνολική αξία χαρτοφυλακίου μεγαλύτερη των 200.000 ευρώ.
  • Τα χρηματικά ποσά που πραγματικά καταβάλλονται από φυσικά πρόσωπα για τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων τακτικής λήξης, περιλαμβανομένων και των δεδουλευμένων και καταβληθέντων τόκων, τόκων υπερημερίας καθώς και λοιπών εξόδων ( πχ διαχείρισης).
  • Τα στοιχεία των συναλλαγών με χρήση καρτών πληρωμών (χρεωστικών ή πιστωτικών) συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγών ανάληψης σε ΑΤΜs.

 

 

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.