Quantcast
share

Αφορολόγητα φιλοδωρήματα: Ποιες αλλαγές φέρνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

δημοσιεύτηκε:

Αυξάνεται περαιτέρω το αφορολόγητο όριο για τα φιλοδωρήματα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι, όπως αναφέρεται στον νέο φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που βρίσκεται σε διαβούλευση μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2026 στις 10μμ.

Υπενθυμίζεται πως, με την προηγούμενη νομοθεσία το αφορολόγητο όριο είχε θεσπιστεί στα έως 300 ευρώ τον μήνα.

Ωστόσο με το άρθρο 5 του νομοσχεδίου ρυθμίζεται η αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τα φιλοδωρήματα που αφήνουν απευθείας οι πελάτες  και τροποποιείται ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, ενώ με το άρθρο 6 αυξάνεται το αφορολόγητο όριο για τα φιλοδωρήματα φυσικών προσώπων που εισπράττονται μέσω ψηφιακών πλατφορμών.

Σημειώνεται δε πως  το αφορολόγητο όριο για τα φιλοδωρήματα ανεβαίνει στα 6.000 ευρώ σε ετήσια βάση.

Και με την μετατροπή του ορίου σε ετήσιο (που αντιστοιχεί μεσοσταθμικά σε 500 ευρώ τον μήνα) λύνεται το μεγάλο πρόβλημα των εποχικών εργαζομένων (π.χ. στον τουρισμό και την εστίαση).

Ενδεικτικά αναφέρεται πως , ένας εργαζόμενος που δουλεύει σεζόν για διάστημα 6 μηνών μπορεί να εισπράξει έως και 1.000 ευρώ τον μήνα σε φιλοδωρήματα μέσω POS χωρίς να φορολογηθεί,  με την προϋπόθεση ότι στο σύνολο του έτους δεν θα υπερβεί  το ποσό των 6.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τονιστεί πως από την 1η Ιανουαρίου 2026 ισχύει αναδρομικάτο νέο αυτό αυξημένο όριο .

Αναλυτικά το άρθρα του νομοσχεδίου

Αναλυτικά, στο νομοσχέδιο επισημαίνονται τα εξής:

Άρθρο 5: Αύξηση του αφορολόγητου ορίου φιλοδωρημάτων από πελάτες – Τροποποίηση περ. ιβ) παρ. 2 άρθρου 14 Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος

Στο πρώτο εδάφιο της περ. ιβ) της παρ. 2 του άρθρου 14 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α΄ 167), περί απαλλαγών εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις, οι λέξεις «τριακοσίων (300) ευρώ μηνιαίως» αντικαθίστανται από τις λέξεις «έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ ανά φορολογικό έτος» και η περ. ιβ) διαμορφώνεται ως εξής:

«ιβ) φιλοδωρήματα έως του ποσού των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ ανά φορολογικό έτος που λαμβάνουν μισθωτοί, προαιρετικά από πελάτες της επιχείρησης, έναντι της παρασχεθείσας σε αυτούς εξυπηρέτησης, ανεξαρτήτως εάν αυτά λαμβάνονται μέσω της επιχείρησης ή απευθείας. Η απαλλαγή αυτή δεν καταλαμβάνει φιλοδωρήματα που καταβάλλονται στους εργαζόμενους ως συγκεκριμένο ποσοστό του μισθού ή ημερομισθίου, ή σταθερό ποσό με βάση όρο ατομικής συμφωνίας, σύμβασης εργασίας ή συλλογικής σύμβασης ή διαιτητικής απόφασης και εισπράττονται τακτικά, επαυξάνοντας τις αποδοχές τους.».

Άρθρο 6: Αύξηση του αφορολόγητου ορίου φιλοδωρημάτων φυσικών προσώπων μέσω ψηφιακών πλατφορμών – Τροποποίηση παρ. 8 άρθρου 21 Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος

Στην παρ. 8 του άρθρου 21 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α΄ 167), περί κερδών από επιχειρηματική δραστηριότητα, οι λέξεις «τριακοσίων (300) ευρώ μηνιαίως» αντικαθίστανται από τις λέξεις «έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ ανά φορολογικό έτος» και η παρ. 8 διαμορφώνεται ως εξής:

«8. Φιλοδωρήματα έως του ποσού των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ ανά φορολογικό έτος, που καταβάλλονται προαιρετικά σε φυσικά πρόσωπα που συνδέονται με συμβάσεις ανεξάρτητωνυπηρεσιών ή έργου για τη διανομή ή μεταφορά προϊόντων και αντικειμένων με ψηφιακές πλατφόρμες του άρθρου 68 του ν. 4808/2021 (Α΄ 101), για συναλλαγές που πραγματοποιούνται μέσω αυτών, απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος.»

Διαβάστε ολόκληρο το νομοσχέδιο  εδώ

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.