Quantcast
Αυθαίρετα: Τρίμηνη παράταση για την τακτοποίηση - Οι τελευταίες πληροφορίες - enikonomia.gr
share

Αυθαίρετα: Τρίμηνη παράταση για την τακτοποίηση – Οι τελευταίες πληροφορίες

δημοσιεύτηκε:

Έρχεται παράταση για την υπαγωγή των δασικών αυθαιρέτων στην πλατφόρμα του Κτηματολογίου.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” , μέσω της τροπολογίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που θα ενσωματωθεί σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες προς ψήφιση στη Βουλή, αναμένεται να δοθεί παράταση έως τις 31 Μαρτίου 2023 στους ιδιοκτήτες δασικών αυθαιρέτων για να υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Κτηματολογίου. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, η ένταξη των δασικών αυθαιρέτων σε καθεστώς προστασίας λήγει στο τέλος του χρόνου.

Το παράβολο

Ωστόσο, ο νόμος προβλέπει πως η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για 6 μήνες και η λειτουργία της –λόγω των  τεχνικών προβλημάτων – άρχισε στις 5 Οκτωβρίου και  αναμένεται να δοθεί τρίμηνη παράταση προκειμένου να ισχύσει το εξάμηνο που ορίζει ο σχετικός νόμος.

Επίσης εκτιμάται ότι  το θέμα των δασικών αυθαιρέτων αφορά 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες. Ο σχεδιασμός προβλέπει την τακτοποίησή τους για 30 χρόνια. Σε αυτήν τη φάση οι ιδιοκτήτες αυτών των δασικών αυθαιρέτων, με την πληρωμή ηλεκτρονικού παραβόλου ύψους 250 ευρώ, πετυχαίνουν:

1) προσωρινή εξαίρεση από την κατεδάφιση,

2) άμεση καταστολή καταλογισμένων προστίμων,

3) «πάγωμα» νέων προστίμων και

4) συμψηφισμό αυτών, σε περιπτώσεις τακτοποιημένων αυθαιρέτων. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει ο έλεγχος προκειμένου να διαπιστωθεί αν τηρούνται οι προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος.

Η νέα ρύθμιση πρακτικά δεν αφορά τα μεμονωμένα αυθαίρετα, αλλά συγκεντρώσεις αυθαιρέτων κτισμάτων που παρουσιάζουν «εν τοις πράγμασι» λειτουργική ενότητα σε δάση και δασικές εκτάσεις (εξού και ο όρος «οικιστικές πυκνώσεις»).

Οι προϋποθέσεις για να τακτοποιηθεί ένα  κτίσμα  εντός δασικής έκτασης καθορίζονται  από τις  διατάξεις του νόμου 46856/2020 ( που έχει  κριθεί από το ΣτΕ) και είναι:η χρήση του κτιρίου να είναι κατοικία, μόνιμης ή εποχιακής  διαμονής. Η κατοικία να έχει ανεγερθεί μέχρι τις 27 Ιουλίου 2011. Να μη βρίσκεται  σε περιοχές που ισχύουν προστατευτικές διατάξεις  της φύσης ή του τοπίου όπως του δικτύου  Natura 2000, υγροτόπους  της συνθήκης  Ramsar κ.α εκτός και εάν κατασκευάστηκε πριν από τον χαρακτηρισμό των περιοχών αυτών. Eπιπλέον να μη βρίσκεται σε αρχαιολογικό χώρο ζώνης Α σε ιστορικό τόπο, ιστορικό διατηρητέο οικισμό και περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους εκτός και εάν κατασκευάστηκε πριν από την κήρυξη της αρχαιολογικής ζώνης εφόσον δεν απαγορεύονταν η δόμηση.

Δικαίωμα αίτησης

Δικαίωμα για να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα έχουν και όσοι ενδιαφερόμενοι έχουν υποβάλλει αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλματος του δασικού χάρτη, αντιρρήσεις, αίτηση  ακυρώσεως  ή οποιοδήποτε άλλο διοικητικό ή ένδικο βοήθημα  με την οποία αμφισβητούν ότι η ιδιοκτησία  τους έχουν δασικό χαρακτήρα. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να  γνωρίζουν πως στην αίτηση που θα υποβληθεί (μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας του Κτηματολογίου) περιλαμβάνονται  (σε μορφή  pdf) τα εξής δικαιολογητικά: υπεύθυνη δήλωση (υπογεγραμμένη) με την οποία ο ενδιαφερόμενος  να δηλώνει πως τα υποβαλλόμενα  στοιχεία είναι  αληθή.  Δήλωση μηχανικού (υπογεγραμμένη) με την οποία βεβαιώνεται η περιγραφή της κατοικίας  και των συνοδευουσών κατασκευών.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.