Quantcast
Αυξάνονται οι δόσεις για εξόφληση των χρεών στα Ταμεία - Πώς οι επαγγελματίες και το κράτος χάνουν χρήματα - enikonomia.gr
share

Αυξάνονται οι δόσεις για εξόφληση των χρεών στα Ταμεία – Πώς οι επαγγελματίες και το κράτος χάνουν χρήματα

δημοσιεύτηκε:

Μοιάζει απίστευτο και όμως είναι… ελληνικό! Με μια «σφιχτή» και  ανελαστική ρύθμιση σε μόλις 12 δόσεις ο e-ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ ουσιαστικά έχει σηκώσει «απαγορευτικό» σε χιλιάδες επαγγελματίες  -από εκμεταλλευτές ΤΑΧΙ έως και μικρομεσαίες επιχειρήσεις- που θέλουν να προχωρήσουν σε εξόφληση χρεών, αλλά πρακτικά –λόγω των συνθηκών- αδυνατούν να το κάνουν μέσα σε τόσο στενό χρονικό πλαίσιο. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός πάντως δεσμεύτηκε για αλλαγές σε αυτό το πεδίο.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Το γεγονός ότι τα ασφαλιστικά Ταμεία προσφέρουν επί της ουσίας μία και μόνον μία διέξοδο (σ.σ: αυτή των 12 δόσεων) στους επαγγελματίες για να εξοφλήσουν τα χρέη τους, σε αντίθεση με την Εφορία η οποία παρέχει περισσότερες επιλογές, το ανέδειξε τον περασμένο Μάιο τόσο το enikonomia.gr όσο και το enikos.gr.

Χάνουν χρήμα τα κρατικά ταμεία

Όπως είχε επισημανθεί, η «σφιχτή» αυτή πρακτική ενδεχομένως και να συμβάλλει στην … εκρηκτική αύξηση των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν ξεπεράσει πια τα 41 δισ. ευρώ! Τα χρέη λοιπόν επιχειρήσεων και επαγγελματιών συσσωρεύονται σε μια περίοδο κατά την οποία τα κρατικά ταμεία «διψούν» για «ζεστό χρήμα» και αναζητούν πόρους για να χρηματοδοτήσουν κοινωνικές πολιτικές, όπως είναι οι επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος ή των καυσίμων.

Ποια «εμπόδια» βάζει το υπουργείο στους επαγγελματίες

Παρόλα αυτά η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, αλλά και του e-ΕΦΚΑ, αν και οι συνθήκες για επιχειρήσεις και επαγγελματίες αλλάζουν με ταχείς ρυθμούς και οι ανάγκες για το Κράτος «διογκώνονται»,  επί της ουσίας βάζει «τρικλοποδιές» σε όσους θέλουν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, προσφέροντας ως μοναδική επιλογή μια «παρωχημένη» ρύθμιση μόλις 12 δόσεων.

Είναι ενδεικτικό πως για ένα σχετικά μικρό χρέος π.χ. 9.000 ευρώ εφόσον αυτό ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση που ισχύει για τα ασφαλιστικά ταμεία, η μηνιαία δόση διαμορφώνεται περίπου στα 788 ευρώ (συνυπολογιζόμενου του επιτοκίου), ποσό απαγορευτικό για τους περισσότερους επαγγελματίες σε μια περίοδο που τα ενεργειακά κόστη, αλλά και εκείνα των πρώτων υλών έχουν εκτοξευτεί.

Αντίθετα, η αντίστοιχη πάγια ρύθμιση για χρέη στην Εφορία ανεβαίνει στις 24 έως 48 δόσεις, κάτι που «λύνει τα χέρια» σε όσους έχουν φορολογικές οφειλές και την διάθεση να τις διευθετήσουν, καθώς ο συγκεκριμένος αριθμός δόσεων οπωσδήποτε είναι διαχειρίσιμος.

Και εδώ βεβαίως προκύπτει και ακόμη ένα ζήτημα που έχει να κάνει με το γεγονός ότι το Κράτος δεν τηρεί μια ενιαία στάση απέναντι στον πολίτη του. Με άλλα λόγια, έχουμε μία ακόμη περίπτωση που χαρακτηρίζεται από την λογική του «δύο μέτρα και δύο σταθμά».

«Καμπανάκι» από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως μόλις πρόσφατα ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών απέστειλε σχετική επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη χτυπώντας «καμπανάκι» για την δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι επιχειρήσεις το τελευταίο διάστημα. Και φυσικά δεν ζητούν να τους «σβηστούν» τα χρέη, αλλά να τους διευκολύνει το Κράτος να τις αποπληρώσουν με «ανθρώπινους» όρους.

Είναι ενδεικτικό πως ο Εμπορικός Σύλλογος με αυτή την επιστολή ζητεί γενναία «επαναρύθμιση» των οφειλών προς τα Ταμεία σε 120 δόσεις, αλλά και ευθυγράμμιση της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων των ασφαλιστικών υποχρεώσεων με το καθεστώς που ισχύει για τη ρύθμιση των φορολογικών οφειλών που είναι 24-48 δόσεις.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις με τις συσσωρευμένες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία ζητεί επιτακτικά λύση, αναφέρθηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΣΑ, όπου και αποφασίσθηκε η παρέμβαση του θεσμικού οργάνου των εμπόρων.

Είναι αυταπόδεικτο, τονίζεται στην επιστολή, ότι ο μεγαλύτερος όγκος των οφειλών αφορά παλαιότερα χρέη που προέρχονται από την εποχή των μνημονίων.

Σε οικονομική ασφυξία ωθούνται οι επαγγελματίες

Η ρύθμιση των 36-72 δόσεων –συνεχίζει η επιστολή- αναφέρεται αποκλειστικά στα κορονοχρέη, που λόγω των αποτελεσματικών μέτρων στήριξης που πήρε η κυβέρνηση είναι ελάχιστα σε σχέση με τις συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες μνημονιακές οφειλές.

Έτσι, ο ΕΣΑ ζητάει από τον Κωστή Χατζηδάκη να ικανοποιηθεί το πάγιο αίτημα του εμπορικού κόσμου, για να δοθεί μία τελευταία ευκαιρία ενιαίας ρύθμισης 120 δόσεων που θα αφορά το σύνολο των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, είτε αυτά δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο των μνημονίων, είτε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Επίσης κρίνεται απαραίτητο –όπως τονίζει η επιστολή- να εναρμονιστεί το καθεστώς της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων των ασφαλιστικών υποχρεώσεων με αυτό που ισχύει για τη ρύθμιση των φορολογικών οφειλών που είναι 24-48 δόσεις.

Δεδομένης της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί στην αγορά αυτή τη χρονική περίοδο, υπογραμμίζεται, οι προτάσεις του ΕΣΑ στοχεύουν στο να δώσουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τη δυνατότητα αποπληρωμής όλων των οφειλών τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε βάθος χρόνου.

Αλλάζει το καθεστώς με.. εντολή Πρωθυπουργού

Σε αντίθετη περίπτωση, μεγάλο μέρος των οφειλών θα παραμείνει ανείσπρακτο, γιατί πολλές επιχειρήσεις, με συσσωρευμένα προ πανδημίας χρέη, δεν αντέχουν να αποπληρώνουν ταυτόχρονα τις τρέχουσες υποχρεώσεις και τις μεγάλες μηνιαίες καταβολές που αντιστοιχούν στις ρυθμίσεις των 12 δόσεων.

Μετά λοιπόν από αρκετή .. «γκρίνια», ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να υιοθετηθεί νέο καθεστώς για όσους έχουν ασφαλιστικές οφειλές, αλλά και να εξορθολογιστεί και η διαδικασία παραγραφής, όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Πρωθυπουργός εξετάζεται ο ανώτατος αριθμός των δόσεων για ρυθμίσεις στα ασφαλιστικά ταμεία να εναρμονιστεί με τον αντίστοιχο αριθμό δόσεων της ΑΑΔΕ και, με αυτόν τον τρόπο, να διευκολυνθεί μια μεγάλη μερίδα ασφαλισμένων να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.