Quantcast
Αύξηση της χρήσης του πλαστικού χρήματος σχεδιάζει η κυβέρνηση - Οι αλλαγές που εξετάζονται - enikonomia.gr
share

Αύξηση της χρήσης του πλαστικού χρήματος σχεδιάζει η κυβέρνηση – Οι αλλαγές που εξετάζονται

δημοσιεύτηκε:

Στην αύξηση χρήσης του πλαστικού χρήματος στοχεύει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με σκοπό τη μείωση της φοροδιαφυγής. Μέτρο το οποίο αναμένεται να έρθει προς νομοθέτηση στη Βουλή μέσα στο επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με όσα έχουν συζητηθεί έως τώρα εξετάζεται μείωση του ορίου στο οποίο γίνονται οι συναλλαγές με μετρητά στα 300 ευρώ ή και λιγότερο από 500 ευρώ που είναι σήμερα, χωρίς όμως να δημιουργηθεί πρόβλημα σε όσους δεν έχουν κάρτες ή δυσκολεύονται να κάνουν χρήση.

Εξετάζεται επίσης η αύξηση του εισοδήματος που πρέπει να ξοδεύεται υποχρεωτικά με κάρτα προκειμένου να μπορεί κάποιος να έχει αφορολόγητο και να μην έχει επιπτώσεις.

Σήμερα για εισόδημα έως 10.000 το ποσοστό είναι 10%, για εισόδημα από 10.001 έως 30.000 το ποσοστό είναι 15% και για εισόδημα από 30.001 ευρώ και άνω το ποσοστό είναι 20%. Τα ποσοστά ισχύουν προοδευτικά, δηλαδή ανά κλιμάκιο εισοδήματος.

Εξετάζεται το ελάχιστο όριο δαπανών µε κάρτα να αυξηθεί:

— Στο 15% για εισόδηµα έως 10.000 ευρώ (από 10% που είναι σήµερα).

— Στο 20% για εισόδηµα από 10.001 έως 30.000 ευρώ (από 15% που είναι σήµερα).

— Στο 25% για εισόδηµα από 30.001 και άνω, µε το ανώτατο ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούµενος να ανέρχεται στα 30.000 ευρώ (από 20% που είναι σήµερα)

Από το πλαστικό χρήμα εξαιρούνται φορολογούμενοι άνω των 70 ετών, άτομα με ποσοστά αναπηρίας 80% και άνω, άτομα που βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, υπηρετούντες την στρατιωτική τους θητεία, δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στο εξωτερικό, κάτοικοι χωριών κάτω των 500 κατοίκων και νησιών κάτω των 3.100 κατοίκων (όχι τουριστικές περιοχές), όσοι φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και έχουν διαφορά τεκμαρτού εισοδήματος για το κομμάτι του τεκμαρτού εισοδήματος και οι φορολογούμενοι που είναι μακροχρόνια νοσηλευόμενοι.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.