Quantcast
Ακατάσχετος λογαριασμός: Τι αλλάζει και πώς θα χτίζεται - enikonomia.gr
share

Ακατάσχετος λογαριασμός: Τι αλλάζει και πώς θα χτίζεται

δημοσιεύτηκε:

Στο τραπέζι της ΑΑΔΕ φαίνεται πως βρίσκονται το 2023 οι αλλαγές  για τον ακατάσχετο λογαριασμό. Μερικές από αυτές είναι μεταξύ άλλων η ενεργοποίηση της προοδευτικής αύξησης του ακατάσχετου λογαριασμού για τους πολίτες που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη και έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και είναι συνεπείς στην εξυπηρέτησή τους. Υπενθυμίζεται δε πως η ρύθμιση αυτή έχει ψηφιστεί από το 2019, ωστόσο δεν την έχει υλοποιήσει ακόμα η ΑΑΔΕ.

Προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός: Πώς θα χτίζεται

Η νέα φιλοσοφία είναι να μπορεί να “χτίσει” προοδευτικά έναν ακατάσχετο λογαριασμό ο πολίτης που ρυθμίζει τις οφειλές του προς το Δημόσιο. Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει ο φορολογούμενος να έχει καταβάλει τις 2 δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών του και να υποβάλει ηλεκτρονική αίτηση στην οποία θα αναγράφεται ο αριθμός λογαριασμού για τον οποίο ζητείται περιορισμός της κατάσχεσης. Ωστόσο για το φυσικό πρόσωπο ο περιορισμός της κατάσχεσης θα χορηγείται μόνο στον δηλωθέντα μοναδικό ακατάσχετο λογαριασμό.

Οι αλλαγές 

Το νέο πλαίσιο του ακατάσχετου λογαριασμού αναμένεται να  λειτουργήσει ως εξής:

  • Ο πολίτης που έχει υποστεί κατάσχεση και καταβάλει τουλάχιστον τις  2 δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών του, έχει τη δυνατότητα τον τρίτο μήνα να ζητήσει αύξηση του ακατάσχετου ορίου. Το σημερινό όριο των 1.250 ευρώ προσαυξάνεται κατά το άθροισμα των ποσών των 2 τελευταίων μηνιαίων δόσεων που εξοφλήθηκαν και πολλαπλασιάζεται με συντελεστές από 3 έως και 4,5.
  • Αύξηση του ακατάσχετου θα έχουν μόνο οι οφειλέτες των οποίων η μηνιαία δόση της ρύθμισης είναι μεγαλύτερη των 400 ευρώ.
  • Εάν η δόση της οφειλής είναι 500 ευρώ με την εφαρμογή του συντελεστή 3, τότε το νέο  ύψος ακατάσχετου λογαριασμού ανέρχεται στα 1.500 ευρώ.

Σημείωση: Όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ο οφειλέτης είναι συνεπής τόσο θα αυξάνεται και ο συντελεστής.  Τα όρια του ακατάσχετου ισχύουν για 1 μήνα από την ημερομηνία χορήγησής του και ανανεώνονται σε μηνιαία βάση, όταν πληρούνται οι προϋποθέσεις. Εάν ο πολίτης έχει κερδίσει αύξηση ακατάσχετου λογαριασμού και χάσει τη ρύθμιση οφειλών  λόγω της μη καταβολής δύο συνεχόμενων δόσεων, τότε θα χάσει τον αυξημένο ακατάσχετο  αλλά και το δικαίωμα να τον διεκδικήσει εκ νέου.

Τι ισχύσει σήμερα – Δείτε αναλυτικά παραδείγματα

Κάθε οφειλέτης μπορεί να έχει ακατάσχετο όριο 1.250 ευρώ για τα ποσά των καταθέσεών του σε έναν λογαριασμό που έχει ανοίξει σε ένα μόνο τραπεζικό ίδρυμα, όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. Παρακάτω παρατίθενται  τρία σχετικά παραδείγματα:

Πρώτο παράδειγμα

Εάν ο οφειλέτης έχει μηνιαίο μισθό ή μηνιαία σύνταξη ή κάποιο άλλο βοήθημα άνω των  1.000 ευρώ αλλά δεν υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ, τότε η εφορία μπορεί να κατάσχει το 50% του τμήματος (πάνω από τα 1.000 και μέχρι τα 1.500 ευρώ).

Δεύτερο παράδειγμα

Εάν ο οφειλέτης έχει μηνιαίο εισόδημα άνω των 1.500 ευρώ, τότε η εφορία έχει τη δυνατότητα να κατάσχει το σύνολο του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ ποσού.

Τρίτο παράδειγμα:

Εάν ο οφειλέτης λαμβάνει μηνιαίο μισθό 1.600 ευρώ, τότε η εφορία έχει τη δυνατότητα να του κατάσχει κάθε μήνα το 100% του ποσού άνω των 1.500 ευρώ. Δηλαδή η ΔΟΥ μπορεί να βάλει “χέρι “στα 100 ευρώ, συν στο 50% της διαφοράς μεταξύ 1.000 και 1.500 ευρώ, δηλαδή σε επιπλέον 250 ευρώ.

 

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.