Quantcast
Ακίνητα: "Εκτινάχθηκαν" τα ενοίκια μέσα σε έναν χρόνο - Αναλυτικά παραδείγματα - enikonomia.gr
share

Ακίνητα: “Εκτινάχθηκαν” τα ενοίκια μέσα σε έναν χρόνο – Αναλυτικά παραδείγματα

δημοσιεύτηκε:

Μοιάζει με “πραγματική τιμωρία” το να νοικιάσει κάποιος σπίτι στην Ελλάδα και κυρίως στην Αθήνα καθώς μέσα σε έναν χρόνο τα ενοίκια στα ακίνητα έχουν αυξηθεί από 7% έως και 25%.

Ρεπορτάζ του MEGA παραθέτει σχετικά παραδείγματα:

  • Η τιμή ενοικίασης για ένα διαμέρισμα στο Παγκράτι, 3ου ορόφου, 95 τ.μ. του 1973 (μη ανακαινισμένο) αυξήθηκε φέτος κατά 7%. Δηλαδή η τιμή ενοικίασης του “σκαρφαλώνει” στα 450 ευρώ το 2022 από 420 ευρώ που ήταν το 2021.
  • Η τιμή ενοικίασης για μια μεζονέτα στην Κηφισιά, 150 τ.μ. του 2008 αυξήθηκε κατά 12,5%. Δηλαδή η τιμή ενοικίασης του είναι στα 1.350 ευρώ το 2022 από 1.200 ευρώ που ήταν το 2021.
  • Η τιμή ενοικίασης για ένα διαμέρισμα στα Σπάτα, 2ου ορόφου 80 τ.μ. του 2000 σημείωσε αύξηση της τάξεως του 25%. Δηλαδή η τιμή ενοικίασης του διαμορφώνεται στα 500 ευρώ το 2022 από 400 ευρώ που ήταν το 2021.
  • Η τιμή ενοικίασης για ένα διαμέρισμα στη Γλυφάδα, 4ου ορόφου , 160 τ.μ. του 1990 (πλήρως ανακαινισμένο) αυξήθηκε κατά 25% .Δηλαδή η τιμή ενοικίασης του ανέρχεται στα 2.000 ευρώ το 2022 από 1.600 ευρώ που ήταν το 2020.
  • Η τιμή ενοικίασης για ένα διαμέρισμα στον Νέο Κόσμο, 5ου ορόφου, 72 τ.μ. του 1978 (πλήρως ανακαινισμένο) αυξήθηκε κατά 20% καθώς ανέρχεται στα 660 ευρώ το 2022 από 550 ευρώ που ήταν το 2020.
  • Ωστόσο δεν υπήρξε καμία αύξηση στην τιμή ενοικίασης διαμερίσματος στο Ίλιον, 2ου ορόφου , 75 τ.μ. του 2000. Δηλαδή η τιμή του το 2022 είναι στα 550 ευρώ όπως και το 2021 .
Ακίνητα: Γιατί αυξάνονται οι τιμές στα ενοίκια

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς στο MEGA, οι πραγματικοί λόγοι που οδήγησαν τα ενοίκια σε αυτές τις αυξήσεις είναι: η ζήτηση. Όσο η ζήτηση είναι μεγαλύτερη της προσφοράς τόσο θα συνεχίζεται το πρόβλημα. Οι τιμές δεν θα πέφτουν αλλά συνεχώς θα αυξάνονται. Επιπλέον είναι λίγα τα διαθέσιμα σπίτια, ενώ τα περισσότερα είναι μη ανακαινισμένα και είναι πολύ λίγα αυτά τα οποία είναι καινούρια. Αξιοσημείωτο είναι δε ότι το διάστημα αυτό το κόστος της οικοδομής έχει σημειώσει αύξηση μεταξύ 35% και 40%.

Ενοίκια: Τι θα συμβεί από εδώ και πέρα -Τι λένε οι παράγοντες της αγοράς

Για το θέμα των ενοικίων μίλησε ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδας, Κοσμάς Θεοδωρίδης στο MEGA.

“Μεγάλες αυξήσεις έχουμε στα νότια προάστια στο παραλιακό μέτωπο που είναι μια περιοχή ιδιαίτερα δημοφιλής λόγω της εγγύτητας στη θάλασσα. Έχουμε επίσης αύξηση στο κέντρο που εκεί ο τουρισμός παίζει έναν μεγάλο ρόλο και λιγότερο στα βόρεια και δυτικά προάστια. Για πάρα πολλά χρόνια δεν έχουμε νέες κατοικίες στην Αττική αλλά έχουμε ζήτηση για νέες κατοικίες. Οι παλιές κατοικίες απαξιώνονται ή δεν κατοικούνται ή κληρονομούνται και δεν βρίσκεις άκρη. Οπότε έχουμε απώλεια οικιστικών μονάδων”, τόνισε.

“Οι προβλέψεις μας είναι ότι το φαινόμενο θα συνεχιστεί. Ο έλεγχος των ενοικίων προσφέρει βραχυπρόθεσμα μια ανακούφιση στους ενοικιαστές, ωστόσο μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αποθαρρύνει τις επενδύσεις”, συμπλήρωσε.

Και συνέχισε λέγοντας ότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα “να μην υπάρχουν ακίνητα και οι τιμές να αυξάνονται ακόμη περισσότερο στα διαθέσιμα ακίνητα. Εάν υποθέσουμε ότι γίνει ενοικιοστάσιο και στα οικιστικά ακίνητα αυτό το οποίο θα συμβεί είναι ότι οι άνθρωποι που είναι σήμερα σε κάποιο διαμέρισμα και το ενοικιάζουν σε καλή τιμή δεν θα φύγουν αλλά οι νέοι που θέλουν να μπουν σε καινούργια διαμερίσματα για να δημιουργήσουν οικογένειες και να φύγουν από τα σπίτια των γονιών τους δεν θα βρίσκουν διαμερίσματα, δεν θα βρίσκουν σπίτια”.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.