Quantcast
Ακρίβεια: Φέτα από... χρυσάφι - Πόσο αυξήθηκε η τιμή της μέσα σε δύο χρόνια - enikonomia.gr
share

Ακρίβεια: Φέτα από… χρυσάφι – Πόσο αυξήθηκε η τιμή της μέσα σε δύο χρόνια

δημοσιεύτηκε:

“Χρυσή” τείνει να γίνει και η φέτα για τους Έλληνες καταναλωτές καθώς η τιμή της βρίσκεται μια ανάσα από τα 18 ευρώ το κιλό, παρά το γεγονός ότι οι τιμές παραγωγού έχουν μειωθεί έως και 16%. Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, το εθνικό μας προϊόν κόστιζε το 2021 8 με 8,50 ευρώ το κιλό. Η τιμή της βαρελίσιας κυμαίνεται από 12-14 ευρώ το κιλό, ενώ ακόμη ακριβότερη είναι η τιμή της συσκευασμένης που φτάνει και τα 17,8 ευρώ το κιλό, καταγράφοντας δηλαδή αύξηση κατά 122% μέσα σε διάστημα δύο ετών.

Δείτε πόσο κοστίζει η φέτα

Σήμερα η τιμή της φέτας:

  • η βαρελίσια  φτάνει μέχρι και τα 14 ευρώ/κιλό
  • η συσκευασμένη  αγγίζει ακόμη και τα 18 ευρώ/κιλό

Δηλαδή η τιμή του εθνικού προϊόντος  έχει αυξηθεί κατά 120% την τελευταία διετία

Η τιμή παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος: 

  • Το 2024 κυμαίνεται μεταξύ 1,50 ευρώ και 1,55 ευρώ /κιλό από  1,75 ευρώ με 1,80 ευρώ /κιλό που ήταν το 2023

Η τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος μειώθηκε κατά 17%. Σημειώνεται δε πως η λιανική τιμή της ελληνικής φέτας στις διεθνείς αγορές είναι μεταξύ 12,50 με 19 ευρώ το κιλό. Ο όγκος  πωλήσεων της φέτας μειώθηκε κατά 5%.

Τι λέει η αγορά

«Η τιμή της φέτας με κέρδος και στη βιομηχανία και τη μεταποίηση, αλλά και στα σούπερ μάρκετ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση στο ράφι να ξεπερνά τα 10-10,5 ευρώ το κιλό. Διαφορετικά ό,τι είναι πάνω από αυτή την τιμή είναι καθαρά κερδοσκοπία», αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο  ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Παναγιώτης Πεβερέτος. Συμπληρώνει δε ότι η τιμή στον παραγωγό έχει μειωθεί, ενώ η λιανική όλο και αυξάνεται. «Πρέπει να μειωθεί άμεσα στο κέρδος που έχουν και οι βιομηχανίες και τα σούπερ μάρκετ, που βάζουν καπέλο ακόμα και πάνω από 30%», επισημαίνει.

Σημειώνεται δε πως οι βιομηχανίες αγοράζουν από τους παραγωγούς το αιγοπρόβειο γάλα, από το οποίο παρασκευάζεται η φέτα, στα 1,50-1,55 ευρώ το κιλό, όταν μέχρι πριν από λίγους μήνες η συμφωνημένη τιμή ήταν στα 1,75-1,80 ευρώ το κιλό.

Όπως αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο  κορυφαίο στέλεχος μεγάλης γαλακτοβιομηχανίας, «οι τιμές παραγωγού έχουν υποχωρήσει, καθώς με τα 1,80 ευρώ το κιλό, δεν μπορεί να παραχθεί ένα προϊόν που να είναι ανταγωνιστικό και ωθεί προς τα κάτω τις πωλήσεις τόσο στην εγχώρια όσο και στις διεθνείς αγορές».

Ζωοτροφές

Η ίδια πηγή υπογραμμίζει ότι οι τιμές των ζωοτροφών έχουν μειωθεί σημαντικά. Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι των αιγοπροβατοτρόφων απαντούν ότι «προφανώς οι βιομηχανίες παραλείπουν να αναφερθούν στη μείωση του ενεργειακού κόστους για τις ίδιες. Και παρότι πλέον αγοράζουν το γάλα φθηνότερα, τις τιμές στο ράφι δεν τις ρίχνουν».

Προσθέτουν δε ότι για την παραγωγή ενός κιλού φέτας χρειάζονται 4 κιλά αιγοπρόβειου γάλακτος, που σημαίνει ότι το κόστος μόνο για την πρώτη ύλη διαμορφώνεται στα 6 ευρώ το κιλό. «Δεν είναι εξωφρενικό να φτάνει στον τελικό καταναλωτή στα 14-18 ευρώ το κιλό;», δηλώνουν εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων.

Καμπανάκι για τις εξαγωγές

Σε κίνδυνο όμως τίθενται και οι ελληνικές εξαγωγές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 60%-65% της εγχώριας παραγωγής. Η Ελλάδα παράγει 135.000 τόνους φέτας, εκ των οποίων 81.000-88.000 τόνοι πωλούνται σε 57 χώρες. Μάλιστα, οι μεγαλύτερες ποσότητες, σχεδόν 26.000-27.000 τόνοι εξάγονται στη Γερμανία. Ωστόσο, λόγω των ανατιμήσεων και στις διεθνείς αγορές, όπου σε κάποιες περιπτώσεις η φέτα διατίθεται ακόμα και στα 19 ευρώ το κιλό, οι καταναλωτές στρέφονται σε φθηνότερα τυροκομικά προϊόντα, κυρίως σε λευκό τυρί, με εκπροσώπους της βιομηχανίας να αναφέρουν οι πωλήσεις σε όγκο έχουν μειωθεί αισθητά, σε ποσοστό τουλάχιστον 5%. Μάλιστα, σε ορισμένες αγορές, όπως της Αυστραλίας, η πτώση αγγίζει ακόμα και το 30%.

Νοθευμένο προϊόν στη Γερμανία

Στο μεταξύ, σαρωτικούς ελέγχους σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα τόσο για τις τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων όσο και την ποιότητα της φέτας διενεργούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με τη συμβολή -όπου χρειάζεται- ακόμα και των αστυνομικών, λιμενικών και δικαστικών αρχών.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «οι έλεγχοι διενεργούνται σε συγκεκριμένα σημεία της χώρας σε βυτιοφόρα μεταφοράς γάλακτος, καθώς έχουν γίνει σχετικές καταγγελίες προς το ΥπΑΑΤ. Έλεγχοι επίσης γίνονται σε super markets, όπου θα λαμβάνονται δείγματα των ελεγχόμενων προϊόντων γάλακτος, με στόχο την τήρηση της νομοθεσίας σχετικά με την επισήμανση της ετικέτας, όσο και των ισοζυγίων γάλακτος που τηρεί η κάθε μεταποιητική βιομηχανία. Έλεγχοι θα γίνονται, επίσης, και για την τήρηση των προδιαγραφών για τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ. Κατά τη διάρκεια των ελέγχων λαμβάνονται γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία αποστέλλονται στα διαπιστευμένα εργαστήρια για περαιτέρω χημικές αναλύσεις, τα αποτελέσματα των οποίων θα δοθούν στο ΥΠΑΑΤ το συντομότερο δυνατόν».

Σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς, δύο ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες έχουν εντοπιστεί να διακινούν νοθευμένη φέτα στη Γερμανία, που έχει παραχθεί με αγελαδινό γάλα ή σκόνη γάλακτος, θέτοντας σε κίνδυνο τη φήμη του εθνικού μας προϊόντος.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.