Quantcast
Αλεξανδρής: Δικηγόρος με μηδενικό εισόδημα θα πληρώσει εισφορές 2.823 ευρώ! - enikonomia.gr
share

Αλεξανδρής: Δικηγόρος με μηδενικό εισόδημα θα πληρώσει εισφορές 2.823 ευρώ!

δημοσιεύτηκε:

Tον «παραλογισμό» των προτεινόμενων ρυθμίσεων για τις ασφαλιστικές εισφορές αναδεικνύει ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Β. Αλεξανδρής ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα με τις εισφορές που θα κληθούν να καταβάλουν οι Δικηγόροι, εάν ισχύσει η κυβερνητική πρόταση. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την Ημερησία:

1.     Ενας δικηγόρος με ετήσιο εισόδημα μηδέν και από τη πρώτη ημέρα εγγραφής του στον ΔΣΑ θα κληθεί να καταβάλει 2.823 ευρώ ετήσιες εισφορές.

2.     Δικηγόρος με ετήσιο εισόδημα 5.000 ευρώ θα κληθεί να καταβάλει 2.823 ευρώ ετήσιεςς εισφορές.

3.     Δικηγόρος με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ θα κληθεί να καταβάλει 5.887 ευρώ.

4.     Δικηγόρος με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα  κληθεί να καταβάλει για ασφαλιστικές εισφορές 7.810 ευρώ.

5.     Δικηγόρος με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ θα υποχρεωθεί να καταβάλει το ποσό των 11.555 ευρώ για εισφορές.

6.     Δικηγόρος με ετήσιο εισόδημα 50.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν για ασφαλιστικές εισφορές 20.000 ευρώ.

7.     Τέλος, Δικηγόρος με ετήσιο εισόδημα 70.000 ευρώ θα πρέπει να καταβάλει για ασφαλιστικές μόνο εισφορές, το ποσό των 27.158 ευρώ.

Ο κ. Αλεξανδρής παρατήρησε ότι εκτός των ασφαλιστικών εισφορών, οι δικηγόροι επιβαρύνονται με φορολογία 26% από το πρώτο ευρώ,  ΦΠΑ 23% και προκαταβολή φόρου 75%.

Συνυπολογίζοντας το σύνολο των ασφαλιστικών και φορολογικών επιβαρύνσεων στο δικηγορικό εισόδημα, ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, έδωσε ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα:

Νεαρός δικηγόρος με 10 έτη δικηγορίας και εισόδημα 20.000 ευρώ, μέχρι την τελευταία ημέρα του 2015, επιβαρύνεται με φόρο 26%, τέλος επιτηδεύματος, εισφορές ΤΑΝ, ΤΕΑΔ, εισφορά ΟΑΕΔ, εισφορά αλληλεγγύης. Αυτές οι επιβαρύνσεις αφαιρούν από το εισόδημά του το ποσό περίπου των 11.000 ευρώ, ήτοι 54.19% του εισοδήματος.

Με το κυβερνητικό προσχέδιο και με δεδομένο ότι η φορολόγηση αυξάνεται από 26% στο 29%,  ο ίδιος δικηγόρος με το εισόδημα των 20.000 ευρώ θα επιβαρυνθεί συνολικά, δηλ. για ασφαλιστικές εισφορές και φόρο, με περίπου 14.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι του αφαιρείται πλέον το 69% του εισοδήματός του.

«Στον παραπάνω υπολογισμό, δεν λαμβάνουμε υπόψη τυχόν άλλες επιβαρύνσεις του δικηγόρου από ΕΝΦΙΑ, συμπλήρωσε ο κ. Αλεξανδρής, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι στις υπέρογκες αυξήσεις των εισφορών, υποκρύπτεται φορολογική πρόθεση της κυβέρνησης.

«Συνεπώς», τόνισε, «ο δικηγόρος βρίσκεται σε δυσχερή οικονομική θέση και οδηγείται στην έξοδο από το επάγγελμα και στις μαύρες ζώνες της οικονομίας».

«Με βάση τα παραπάνω, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση», επεσήμανε και συμπλήρωσε:  «Μοιραία εξέλιξη αυτού του προσχεδίου είναι να ναυαγήσει. Οι εισφορές δεν θα καταβάλλονται όχι από διάθεση ανυπακοής αλλά γιατί δεν θα μπορεί ο επαγγελματίας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Ενας νόμος που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός από τη κοινωνική πραγματικότητα δεν θα είναι βιώσιμος γιατί δεν είναι αξιόπιστος».

«Εάν κάποιος νομίζει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι το αστείρευτο ορυχείο από το οποίο μπορούν να αντλούν πηγές για να καλύπτουν άλλες ανάγκες, έχουν διαπράξει μέγιστο λάθος. Υπάρχει ενότητα, διάθεση και προγραμματισμός για να αντιμετωπίσουμε τη λαίλαπα», κατέληξε ο κ. Αλεξανδρής.

«Δίνουμε ένα κοινό αγώνα για εξασφαλίσουμε την δυνατότητα της επιβίωσής μας, για να μην κλείσουμε και μείνει ξαφνικά η χώρα χωρίς επιστημονικό προσωπικό», τόνισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Στασινός. «Εάν εφαρμοσθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, την επόμενη ημέρα δεν θα μπορούμε να ασκούμε το επάγγελμα», συμπλήρωσε.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.