Quantcast
Αλήθειες και μύθοι για την 13η σύνταξη - Ποιοι θα την εισπράξουν σήμερα - enikonomia.gr
share

Αλήθειες και μύθοι για την 13η σύνταξη – Ποιοι θα την εισπράξουν σήμερα

δημοσιεύτηκε:

Πιστώνεται σήμερα Δευτέρα η 13η σύνταξη και στους συνταξιούχους του Δημοσίου που λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη. Πρόκειται για ομάδα που εισπράττει προσωρινή σύνταξη από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών. Για όλους τους υπόλοιπους η 13η σύνταξη είναι από την Παρασκευή διαθέσιμη.

Η μέση μεικτή 13η σύνταξη εκτιμάται πως κυμάνθηκε περίπου στα 385 ευρώ και η μέση καθαρή περίπου στα 325 ευρώ. Μέσα στο Σαββατοκύριακο δεν έλειψαν αντιδράσεις από συνταξιούχους που είτε περίμεναν περισσότερα είτε δεν μπορούσαν να υπολογίσουν πώς προέκυψε το ποσό που έλαβαν. Η 13η σύνταξη υπολογίζεται με βάση το μεικτό ποσό της κύριας σύνταξης ή το άθροισμα των μεικτών κύριων συντάξεων του ΕΦΚΑ.
Η 13η σύνταξη υπόκειται σε όλες τις νόμιμες κρατήσεις:
– 6% κράτηση υγείας υπέρ ΕΟΠΥΥ από το πρώτο ευρώ
– Φορολογική κράτηση ανάλογα με το συνταξιοδοτικό εισόδημα
Πληροφορίες αναφέρουν ότι περίπου 1,5 εκατ. συνταξιούχοι δεν είχαν κράτηση φόρου στην 13η σύνταξη, αλλά μόνο κράτηση υπέρ υγείας 6%. Το υπόλοιπο 1 εκατ. των δικαιούχων είχαν και κράτηση φόρου, εκ των οποίων η συντριπτικής πλειονότητα είναι κατά πληροφορίες, στην πρώτη κλίμακα δηλ. στο 22%. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας η κράτηση φόρου επιβάλλεται εφόσον ο δικαιούχος ξεπερνά το όριο του αφορολόγητου, το οποίο υπολογίζεται περίπου στα 720 ευρώ κύρια σύνταξη καθαρά προ φόρου.
Όσοι είχαν φοροαπαλλαγή σε μία σύνταξη και λάμβαναν άλλη σύνταξη χωρίς φοροαπαλλαγή δεν είχαν παρακράτηση φόρου. Το καθαρό κονδύλι ανήλθε στα 830 εκατ. ευρώ, ενώ οι κρατήσεις υπολογίζεται ότι κυμάνθηκαν κοντά στα 150 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη νομοθετική διάταξη, η 13η σύνταξη υπόκειται στις κατά τον νόμο προβλεπόμενες κρατήσεις.
“Δεν είναι επίδομα, είναι η 13η σύνταξη. Για τον λόγο αυτόν ισχύουν οι προβλεπόμενες παρακρατήσεις φόρου και ασθενείας που γίνονται σε όλες τις καταβαλλόμενες συντάξεις” δήλωσε την Παρασκευή ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος.

Πηγή πληροφοριών εφημερίδα Έθνος

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.