Quantcast
Αλλαγές στα δικαιολογητικά για τη μεταβίβαση ακινήτων οφειλετών που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση - enikonomia.gr
share

Αλλαγές στα δικαιολογητικά για τη μεταβίβαση ακινήτων οφειλετών που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση

δημοσιεύτηκε:

Διευκρινίσεις , παρέχει το ΚΕΑΟ για τη διευκόλυνση της διαδικασίας,σχετικά με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά κατά την υποβολή αίτησης διασφάλισης οφειλής.
Αντί του ενημερωτικού σημειώματος του συμβολαιογράφου για την αντικειμενική αξία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου το οποίο αναφέρεται στο β΄ άνωθεν σχετικό έγγραφο, θα προσκομίζεται από τον οφειλέτη το ‘Φύλλο Υπολογισμού Αξίας Ακινήτου’ το οποίο θα αντλείται μέσω ηλεκτρονικής υπηρεσίας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ) από τον συμβολαιογράφο στην οποία έχει πιστοποιημένη πρόσβαση και θα φέρει την υπογραφή του μεταβιβάζοντος οφειλέτη

Επίσης, δεν θα προσκομίζεται ως δικαιολογητικό η Βεβαίωση Οφειλής / αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας.

Στην περίπτωση όπου ο αιτών εντοπίζεται με οφειλή σε περισσότερες από μία περιφερειακές υπηρεσίες Κ.Ε.Α.Ο. (ή κατοικεί απομακρυσμένα από την κατά τόπον αρμόδια), η αίτηση μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά υποβάλλονται από αυτόν στην πλησιέστερη περιφερειακή υπηρεσία Κ.Ε.Α.Ο., η οποία αναλαμβάνει να συντονίσει τη διαδικασία με τις λοιπές συναρμόδιες υπηρεσίες διαβιβάζοντάς τα με κάθε πρόσφορο μέσο (e-mail, φαξ, κλπ), να συλλέξει το σύνολο των βεβαιώσεων περί διασφάλισης ή μη και να τις παραδώσει στον αιτούντα.

Επίσης, με αφορμή τα ερωτήματα τα οποία έχουν απευθύνει συμβολαιογράφοι σχετικά με τα πρόσωπα τα οποία απαλλάσσονται από την υποχρέωση ,οι πρόσφατες ρυθμίσεις δεν έχουν επιφέρει οποιαδήποτε αλλαγή στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο περί υποχρέωσης ή μη.

Σχετικά με τον τρόπο είσπραξης του αποδοθέντος τιμήματος, διευκρινίζεται ότι το εισπραχθέν ποσό καλύπτει τις τρέχουσες απαιτητές δόσεις της ρύθμισης, ενώ αν έχει προκύψει και εκτός ρύθμισης οφειλή θα εξοφλείται αυτή κατά προτεραιότητα και τυχόν εναπομείναν ποσό θα καλύπτει τις τρέχουσες απαιτητές δόσεις.

Έχει υλοποιηθεί και σύντομα θα τεθεί σε εφαρμογή η δυνατότητα απόδοσης από τον Συμβολαιογράφο του παρακρατηθέντος τιμήματος μέσω Πιστωτικού Ιδρύματος με χρήση ενός ειδικού κωδικού αριθμού ‘ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΦΕΙΛΗΣ’ (ανά ΑΜOE/AME), η οποία θα αναγράφεται στο σώμα της Βεβαίωσης Οφειλής.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.