Quantcast
Αλλάζω θερμοσίφωνα: Τι ισχύει για τους ενοικιαστές – Ποιοι δεν θα λάβουν το voucher ποσού έως 970 ευρώ - enikonomia.gr
share

Αλλάζω θερμοσίφωνα: Τι ισχύει για τους ενοικιαστές – Ποιοι δεν θα λάβουν το voucher ποσού έως 970 ευρώ

δημοσιεύτηκε:

Πολλοί είναι οι ενδιαφερόμενοι που περιμένουν να ανοίξει το πρόγραμμα «Αλλάζω θερμοσίφωνα» για την υποβολή αιτήσεων. Βασική προϋπόθεση είναι το σπίτι να διαθέτει εγκατεστημένο ηλεκτρικό θερμοσίφωνα τουλάχιστον 40 λίτρων.

Οι δυνητικοί δικαιούχοι μπορούν να κάνουν αίτηση όχι μόνο για πρώτη κατοικία, αλλά και για εξοχικό ή δεύτερη κατοικία, ενώ μπορούν και οι ενοικιαστές να διεκδικήσουν το εκπτωτικό voucher. Η δαπάνη δεν επιβαρύνει τον ιδιοκτήτη, αλλά τον ενοικιαστή.

Ήδη ορίστηκε ο φορέας πιστοποίησης που είναι η εταιρεία Ανακύκλωση Συσκευών.

Σε πρώτη φάση θα ωφεληθούν μόλις 120.000 νοικοκυριά και προτεραιότητα θα έχουν οι πιο ευάλωτοι. Το voucher θα είναι ύψους από 510 έως 970 ευρώ. Θα εξαιρεθούν από την επιδότηση όσοι έχουν ενταχθεί σε προγράμματα του «Εξοικονομώ». Επίσης, δεν μπορούν να κάνουν αίτηση όσοι έχουν μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας άνω των 30.000 ευρώ.

Αλλάζω θερμοσίφωνα: Οι δικαιούχοι ανά εισόδημα

Σε ότι αφορά τις εισοδηματικές κατηγορίες, για τον υπολογισμό των εισοδηματικών κατηγοριών λαμβάνεται υπόψη το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας, που ορίζεται για την επιδότηση ως εξής:

Κάτω από 5.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα: ο ωφελούμενος εμπίπτει στην 1η εισοδηματική κατηγορία. Η έκπτωση θα είναι 60%.

5.000 έως κάτω από 10.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα: ο ωφελούμενος εμπίπτει στη 2η εισοδηματική κατηγορία. Η έκπτωση θα ανέλθει σε 55%.

10.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα: ο ωφελούμενος εμπίπτει στην 3η εισοδηματική κατηγορία. Η έκπτωση θα διαμορφωθεί σε 50%.

Αναφορικά με τον υπολογισμό των κριτηρίων κατάταξης λαμβάνονται υπόψη:

Στοιχεία δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους «αναφοράς» (φορολογικό έτος 2021), καθώς και τα σχετικά εισοδήματα που προκύπτουν από την πράξη προσδιορισμού φόρου του ίδιου έτους.

Στοιχεία πιστοποιητικών αναπηρίας που παρέχονται μέσω του κέντρου πιστοποίησης αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

Τι ισχύει για τις πολυκατοικίες

Οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι κατοικούν σε πολυκατοικία, όπου πρέπει να αναζητηθεί ο κανονισμός της πολυκατοικίας για να διαπιστώσουν εάν έχουν ή όχι το δικαίωμα εγκατάστασης ηλιακού θερμοσίφωνα. Και αυτό, γιατί πρέπει να ορίζει ο κανονισμός ότι η ταράτσα είναι κοινόχρηστη. Εάν λοιπόν προβλέπεται αυτό, τότε είναι αναφαίρετο δικαίωμα του ιδιοκτήτη να τοποθετήσει ηλιακό θερμοσίφωνα, χωρίς μάλιστα να χρειαστεί συνέλευση της πολυκατοικίας. Ένας άλλος προβληματισμός που υπάρχει όμως, είναι εάν υπάρχει ο διαθέσιμος χώρος.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.