Quantcast
Aλλάζουν όλα στους φόρους ακινήτων – Το σχέδιο για τον νέο ΕΝΦΙΑ - enikonomia.gr
share

Aλλάζουν όλα στους φόρους ακινήτων – Το σχέδιο για τον νέο ΕΝΦΙΑ

δημοσιεύτηκε:

Αλλάζουν όλα στους φόρους ακινήτων, ενώ έρχεται και νέος ΕΝΦΙΑ. Με νέα κλίμακα και αναθεωρημένους συντελεστές θα φορολογείται η ακίνητη περιουσία από το 2022.

Σε 10 έως 12 δόσεις θα εξοφλείται ο λογαριασμός. Για ποιους ιδιοκτήτες θα μειωθούν τα φορολογικά βάρη από 30% έως 50%.

Της ΣΙΣΣΥΣ ΣΤΑΥΡΟΠΙΕΡΡΑΚΟΥ

Μείωση του ΕΝΦΙΑ που πληρώνουν οι φορολογούμενοι με χαμηλής αξίας ακίνητη περιουσία από 30% έως και 50% σε σχέση με τον φόρο που θα πληρώσουν φέτος, αλλά και μικρότερη επιβάρυνση για μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών (οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για το 70% των ιδιοκτητών) θέτουν ως στόχο στο οικονομικό επιτελείο με τη μεταρρύθμιση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων.

Αντίθετα, οι πολύ μεγάλες περιουσίες και κυρίως εκείνες που υποφορολογούνταν μέχρι σήμερα θα πληρώσουν σημαντικά υψηλότερο ΕΝΦΙΑ.

Από τον Μάρτιο του 2022, 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν ένα νέο φόρο για την ακίνητη περιουσία τους, που θα φέρει μεγαλύτερα ποσοστά μείωσης για τις μικρότερες περιουσίες και δεν θα επιβαρύνει τις μεσαίες.

Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι, με τη μεταρρύθμιση που σχεδιάζεται, να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ για ένα μεγάλο μέρος των ελληνικών νοικοκυριών, αλλά ταυτόχρονα να διατηρηθούν τα έσοδα στα 2,6 δισ. ευρώ. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, «προχωρούμε στη μείωση των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, που θα ισχύσει για το 2022. Η άσκηση που πραγματοποιείται έχει ως στόχο τη δικαιότερη κατανομή του φόρου, με παράλληλη μείωση του ΕΝΦΙΑ για την πλειονότητα των πολιτών».

Ο νέος φόρος θα ισχύσει από το 2022 και θα πληρωθεί, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο του 2022, είτε σε 10 είτε σε 12 δόσεις.

Χτίσιμο από την αρχή

Σύμφωνα με το βασικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, ο φόρος θα υπολογίζεται για κάθε ακίνητο ξεχωριστά, βάσει μιας νέας κλίμακας, στην οποία θα ενσωματωθεί ο συμπληρωματικός φόρος.

Μετά την ενσωμάτωση του φόρου, θα υπάρξουν μικρότεροι πραγματικοί συντελεστές, βάσει των οποίων θα υπολογίζεται ένας ενιαίος φόρος χωρίς να επιβαρύνει υπέρμετρα, όπως συμβαίνει σήμερα, όσους έχουν ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, με την κατάργηση του ισχύοντος τρόπου φορολόγησης μέσω του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων, θα δημιουργηθούν και οι προϋποθέσεις για να δοθεί ώθηση στις επενδύσεις στην αγορά.

Για ακίνητα μεγαλύτερης αξίας, το ποσό του φόρου θα αυξάνεται κλιμακωτά ανάλογα με την τιμή ζώνης της περιοχής και άλλα χαρακτηριστικά που θα διαμορφώνουν την αξία του. Τα αποτελέσματα της άσκησης που πραγματοποιεί το υπουργείο Οικονομικών είναι σε εξέλιξη και θα είναι διαθέσιμα εντός του Νοεμβρίου.

Ηδη έχουν ενσωματωθεί στοιχεία από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που δείχνουν τις επιπτώσεις που προκαλούνται στη φορολογητέα βάση των ακινήτων από τις νέες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2022. Βάσει των στοιχείων αυτών, θα διαμορφωθούν οι νέοι κλιμακωτοί συντελεστές, από τους οποίους θα προκύψει η μείωση του φόρου.

Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών από το 2022 δημιουργεί τον δημοσιονομικό χώρο για να χρηματοδοτηθούν οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ. Δεν αποκλείεται να ακολουθήσει μια δεύτερη φάση παρεμβάσεων το 2023, που θα αφορά τη διαμόρφωση των νέων συντελεστών εμπορικότητας, ενώ θα υπάρξουν και νέες εντάξεις περιοχών στο σύστημα αντικειμενικών αξιών, ώστε να καλυφθεί το 100% της επικράτειας.

Το σχέδιο για τον νέο ΕΝΦΙΑ

Η διαμόρφωση του νέου ΕΝΦΙΑ αποτελεί μια δύσκολη εξίσωση για το υπουργείο Οικονομικών και, σύμφωνα με τις βασικές παραμέτρους που έχουν τεθεί επί τάπητος, προβλέπονται τα εξής:

  1. Κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου και ενσωμάτωσή του στον κύριο. Στη συγχώνευση του συμπληρωματικού ENΦΙΑ, που σήμερα επιβάλλεται σε ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 250.000 ευρώ, με τον κύριο φόρο προχωρά από το 2022 το υπουργείο Οικονομικών. Ο φόρος θα υπολογίζεται ξεχωριστά για κάθε ακίνητο, κάτι που θα ανακουφίσει δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες με ακίνητα αξίας κάτω από 250.000 ευρώ έκαστο, σύμφωνα με τη νέα κλίμακα που θα δημιουργηθεί και θα ενσωματώνει τον συμπληρωματικό φόρο. Στο οικονομικό επιτελείο δεν έχουν καταλήξει ακόμα από ποιας αξίας ακίνητα και πάνω θα υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ με βάση αυξημένους συντελεστές. Το πιο πιθανό σενάριο είναι ο φόρος να αυξάνεται για ακίνητα αξίας από 300.000 ευρώ και άνω και ανάλογα με την αντικειμενική αξία της περιοχής στην οποία βρίσκονται.
  2. Νέα κλίμακα και νέοι συντελεστές υπολογισμού ΕΝΦΙΑ.

Ο φόρος ακινήτων θα υπολογίζεται με νέα κλίμακα και νέους συντελεστές, ώστε να αντισταθμιστούν οι επιπτώσεις από τις αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών στο μεγαλύτερο τμήμα της επικράτειας της χώρας. Οι αλλαγές θα απορροφήσουν τις αυξήσεις του κυρίως φόρου που θα μπορούσε να προκαλέσει η αλλαγή της τιμής ζώνης. Η κλίμακα θα έχει περισσότερα κλιμάκια σε σχέση με τη σημερινή και θα λαμβάνονται υπόψη οι συντελεστές παλαιότητας, ορόφου, μονοκατοικίας, πρόσοψης, βοηθητικών χώρων του ακινήτου.

  1. Εκπτώσεις: Αναμένεται να ενσωματωθούν οι εκπτώσεις επί του τελικού λογαριασμού που προκύπτει από κύριο φόρο.

Σήμερα, οι εκπτώσεις αυτές κυμαίνονται από 10% έως 30%, ανάλογα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει κάθε φορολογούμενος. Μετά τον υπολογισμό του, ο κύριος ΕΝΦΙΑ μειώνεται ως εξής:

α) Κατά 30% για συνολική αντικειμενική αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ.

β) Κατά 27% για συνολική αντικειμενική αξία ακίνητης περιουσίας από 60.000,01 μέχρι 70.000 ευρώ.

γ) Κατά 25% για συνολική αντικειμενική αξία ακίνητης περιουσίας από 70.000,01 μέχρι 80.000 ευρώ.

δ) Κατά 20% για συνολική αντικειμενική αξία ακίνητης περιουσίας από 80.000,01 μέχρι 1 εκατ. ευρώ.

ε) κατά 10% για συνολική αντικειμενική αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε εδώ κι εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.