Quantcast
Αναδρομικά έως και 59 μηνών σε 270.000 συνταξιούχους - Πότε και σε ποιους θα δοθούν - enikonomia.gr
share

Αναδρομικά έως και 59 μηνών σε 270.000 συνταξιούχους – Πότε και σε ποιους θα δοθούν

δημοσιεύτηκε:

Έρχονται αναδρομικά έως και 59 μηνών στους συνταξιούχους. Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Απογευματινή”, o ΕΦΚΑ θα χορηγήσει έως το τέλος Απριλίου αναδρομικά έως 8.500 ευρώ από τον επανυπολογισμό των συντάξεων με τους νέους συντελεστές του νόμου Βρούτση για όσους έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης, σε 270.000 παλιούς (πριν από το 2016) και νέους συνταξιούχους. Τα αναδρομικά  ξεκινούν από τον Οκτώβριο του 2019 και ουσιαστικά φτάνουν έως σήμερα.

Στην πρώτη περίπτωση που αφορά τους νέους συνταξιούχους, δηλαδή όσους συνταξιοδοτήθηκαν από το 2016 έως το 2022, πρόκειται να δοθεί η έκτη και τελευταία δόση, η δεύτερη περίπτωση αφορά περίπου 220.000 άτομα που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από το 2016 με περισσότερα από 30 χρόνια ή συνταξιούχους που έχουν διανύσει πάνω από 15 χρόνια σε δεύτερο Ταμείο και λαμβάνουν σύνταξη μόνο από το πρώτο Ταμείο.

Παλιοί και νέοι

Για τους παλιούς τα αναδρομικά είναι από το 1/5  της αύξησης που σημαίνει για παράδειγμα ότι με αύξηση 100 ευρώ θα πάρουν  αναδρομικά τα 20 ευρώ για 57 μήνες  δηλαδή 1.140 ευρώ , ενώ για τους νέους τα αναδρομικά θα είναι τα 100 ευρώ για 59 μήνες  δηλαδή 5.900 ευρώ. Τα αναδρομικά ποσά φτάνουν  έως 8.500 ευρώ και αφορούν στους οποίους ο επανυπολογισμός  συντάξεων με τους συντελεστές του νόμου  4670/202 γίνεται τώρα ιδιαίτερα για τις  περιπτώσεις  με παράλληλη ασφάλιση. Η παράλληλα ασφάλιση αφορά γιατρούς, μηχανικούς και δικηγόρους  με σύνταξη  από Δημόσιο, ΤΣΜΕΔΕΔ, ΤΣΑΥ  και Ταμείο Νομικών αλλά και δημοσίους υπαλλήλους με παράλληλη απασχόληση  και ασφάλιση στον ΟΑΕΕ λόγω  ύπαρξης  Δελτίου  Παροχής Υπηρεσιών.

Ειδικότερα,  συνταξιούχοι  που αποχώρησαν πριν από τον νόμο  Κατρούγκαλου (παλιοί συνταξιούχοι) και ανήκουν σε δύσκολες περιπτώσεις  με ελλιπή στοιχεία για τον προσδιορισμό  του χρόνου ασφάλισης τους. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν περίπου 220.000 συνταξιούχοι στους οποίους ο αρχικός επανυπολογισμός που έγινε με τον νόμο Κατρούγκαλου έβγαλε αποκλίσεις ετών  και αποδοχών σε ποσοστό  πάνω από 5% που ήταν το αποδεκτό όριο που έθετε η τότε εγκύκλιος  για να προχωρήσει ο επανυπολογισμός.

Οι 220.000 παλιοί συνταξιούχοι θα έχουν επανυπολογισμό και θα δουν ένα μέρος  της σύνταξης να αποκόβεται και να μετατρέπεται  σε ποσό προσωπικής  διαφοράς με τα ποσοστά  του νόμου Κατρούγκαλου. Όπως εκτιμούν στον ΕΦΚΑ  για 40.000 ασφαλισμένους ίσως και παραπάνω  θα προκύψουν αυξήσεις  στην τσέπη που θα υπερκαλύψουν την προσωπική διαφορά.

Η εφημερίδα “Απογευματινή” παραθέτει ένα παράδειγμα για τον τρόπο που θα δοθούν τα αναδρομικά  στους συνταξιούχους.  Ασφαλισμένος  που έχει 40 έτη εργασίας, εκ των οποίων τα 25  είναι παράλληλα σε δύο Ταμεία και έχει συντάξιμο μισθό 1.500 ευρώ δικαιούται να πάρει είτε δύο ανταποδοτικές συντάξεις με τους συντελεστές των 40 ετών και των 25 ετών ασφάλισης είτε μια ανταποδοτική για τα 40 έτη και προσαύξηση σύνταξης για τα 25 έτη παράλληλης ασφάλισης.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.