Quantcast
Αναδρομικά: Ηλεκτρονικά η επιστροφή των ποσών στους κληρονόμους - Σε δύο στάδια η διαδικασία - enikonomia.gr
share

Αναδρομικά: Ηλεκτρονικά η επιστροφή των ποσών στους κληρονόμους – Σε δύο στάδια η διαδικασία

δημοσιεύτηκε:

Ηλεκτρονικά θα γίνεται η επιστροφή των ποσών μειώσεων σε 172.222 κληρονόμους θανόντων συνταξιούχων μέσω της ειδικής πλατφόρμας του e-ΕΦΚΑ μέχρι τέλους Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση. Oι μειώσεις αυτές αφορούν στην περίοδο Ιουνίου 2015 – Μάιου 2016. Οι κληρονόμοι των συνταξιούχων θα υποβάλλουν στον διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) ή στην ενιαία ψηφιακή πύλη του δημοσίου (tps://www.gov.gr/ipiresies/oikogeneia/apoleia) τα στοιχεία και τα απαιτούμενα πιστοποιητικά για την επιστροφή των ποσών που δικαιούνται ανάλογα με το κληρονομικό τους δικαίωμα. Η διαδικασία της υποβολής στην ηλεκτρονική υπηρεσία γίνεται σε δύο στάδια:
α. Στο πρώτο στάδιο κάθε ενήλικος δικαιούχος (η αίτηση για τους ανήλικους κληρονόμους υποβάλλεται από τον νόμιμο κηδεμόνα τους) θα πρέπει να υποβάλει ηλεκτρονικά την αίτηση/υπεύθυνη δήλωση με όλα τα αναγκαία στοιχεία μέχρι 17/12/2020. Εφόσον διαθέτει τα ζητούμενα πιστοποιητικά τα επισυνάπτει ταυτόχρονα στην αίτησή τους.
β. Εφόσον δεν διαθέτει τα ζητούμενα πιστοποιητικά θα πρέπει μέχρι 28/2/2021 να επανέλθει στην υπηρεσία και να τα επισυνάψει στην αίτηση/υπεύθυνη δήλωση. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της απλούστευσης των διαδικασιών, οι δικαιούχοι/κληρονόμοι έχουν πλέον τη δυνατότητα να αντλήσουν ηλεκτρονικά, χωρίς καμία καθυστέρηση, τα εν λόγω δικαιολογητικά που ζητούνται με βάση το κληρονομικό δίκαιο από την ενιαία ψηφιακή πύλη του δημοσίου www.gov.gr .
Ειδικότερα ζητούνται από τους κληρονόμους να επισυνάψουν τα ακόλουθα πιστοποιητικά:
1.Πιστοποιητικό περί μη Αποποίησης Κληρονομιάς.
2.Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης Διαθήκης.
3.Πιστοποιητικό Πλησιεστέρων Συγγενών.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.