Quantcast
Αναδρομικά παλαιών συνταξιούχων: Πώς θα πληρωθούν οι δικαιούχοι - enikonomia.gr
share

Αναδρομικά παλαιών συνταξιούχων: Πώς θα πληρωθούν οι δικαιούχοι

δημοσιεύτηκε:

Σε δόσεις θα καταβληθούν τα αναδρομικά ποσά και οι αυξήσεις στους παλαιούς συνταξιούχους που έχουν περισσότερα από 30 συντάξιμα έτη. Η πληρωμή των παραπάνω θα γίνει σταδιακά από τον Σεπτέμβριο μέχρι το τέλος του έτους.
Σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, περίπου 250.000 παλαιοί συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις, έστω και αν για πολλούς θα είναι μικρές γιατί μέρος των αυξήσεων θα ισοφαριστεί με την προσωπική διαφορά, ενώ το συνολικό καθαρό ποσό της αύξησης θα δοθεί σε ετήσιες δόσεις έως το 2024. Όσοι συνταξιούχοι αποχώρησαν με τις διατάξεις του νόμου 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου), δηλαδή από 13/5/2016 έως και 30/9/2019, θα λάβουν εφάπαξ όλη την αύξηση που δικαιούνται.
Αντίθετα, οι 150.000 παλαιοί συνταξιούχοι θα πάρουν τις αυξήσεις που δικαιούνται σε πέντε ετήσιες δόσεις έως το 2024. Δεδομένου ότι η αύξηση αναμένεται να δοθεί για πρώτη φορά τέλη Σεπτεμβρίου του 2021, οι παλαιοί συνταξιούχοι θα πρέπει να λάβουν απευθείας τα 2/5 της αύξησης που δικαιούνται (το 1/5 του 2020 και το 1/5 του 2021).
Για να φανεί η αύξηση στην τσέπη θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από το ποσό της προσωπικής διαφοράς. Για παράδειγμα, αν ένας παλαιός πριν από τον Μάιο του 2016 συνταξιούχος έχει προσωπική διαφορά 80 ευρώ και η σύνταξη επανυπολογιστεί με αύξηση 150 ευρώ, το καθαρό ποσό που θα πάει στην τσέπη θα είναι 70 ευρώ, γιατί τα άλλα 80 ευρώ θα ισοφαρίσουν την προσωπική διαφορά. Αν όμως η αύξηση είναι 70 ευρώ, τότε δεν θα δει διαφορά στην τσέπη, γιατί η αύξηση είναι μικρότερη της προσωπικής διαφοράς. Το κέρδος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι η αύξηση μειώνει την προσωπική διαφορά, δηλαδή από τα 80 ευρώ διαφοράς θα μείνουν μόνον τα 10 ευρώ.
Σύμφωνα με το τελικό χρονοδιάγραμμα του ΕΦΚΑ, για την κατηγορία των παλαιών συνταξιούχων, με άλλη πληρωμή θα δοθούν οι αυξήσεις, με άλλη τα αναδρομικά και με άλλη θα πιστωθούν τα χρήματα από τον επανυπολογισμό των δύσκολων περιπτώσεων. Ο προγραμματισμός και ο στόχος του ΕΦΚΑ είναι να πληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους οι παλαιοί, πριν από τον Μάιο του 2016, συνταξιούχοι το πακέτο αυξήσεων και αναδρομικών από τον επανυπολογισμό των δικών τους συντάξεων.
Οι δικαιούχοι
Επισημαίνεται ότι στην κατηγορία των παλαιών συνταξιούχων περιλαμβάνονται:
-50.000 παλαιοί συνταξιούχοι με μικρή θετική προσωπική διαφορά. Με τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης, ισοφαρίζουν την προσωπική διαφορά και κερδίζουν αύξηση μεσοσταθμικά 30 ευρώ.
-100.000 παλαιοί συνταξιούχοι που έλαβαν αύξηση από 1/1/2019 (αρνητική προσωπική διαφορά) με τον νόμο Κατρούγκαλου. Οι εν λόγω συνταξιούχοι θα πρέπει να περιμένουν και νέα αύξηση κατά μέσο όρο 40-50 ευρώ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ περίπου 600.000 συνταξιούχοι, παλαιοί και νέοι, θα δουν αυξήσεις λογιστικές, στα χαρτιά, καθώς οι αυξήσεις θα συμψηφιστούν με την προσωπική διαφορά, η οποία θα μειωθεί.
Τονίζεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβουν αυξήσεις οι συνταξιούχοι είναι αφενός να έχουν συμπληρώσει περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης και αφετέρου να μη διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά. Το «κλειδί» στην υπόθεση της προσωπικής διαφοράς είναι η αύξηση του νόμου Βρούτση να είναι μεγαλύτερη του ποσού της προσωπικής διαφοράς, ώστε να μειωθεί το ύψος της προσωπικής διαφοράς και το υπόλοιπο ποσό να πιστωθεί στον λογαριασμό τους. Για παράδειγμα, συνταξιούχος ΔΕΚΟ με 41,6 χρόνια παίρνει σύνταξη 1.479 ευρώ με προσωπική διαφορά 110 ευρώ. Με τον νέο επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση θα δει αύξηση κατά 192 ευρώ, από την οποία τα 110 ευρώ θα συμψηφιστούν με την προσωπική διαφορά και τα υπόλοιπα 82 ευρώ θα πιστωθούν στον λογαριασμό του. Ο εν λόγω συνταξιούχος αναμένεται να μηδενίσει την προσωπική του διαφορά το 2023 που, όπως προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου, θα επανέλθουν οι αναπροσαρμογές μισθών και συντάξεων.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.