Quantcast
Αναδρομικά: Ποιος μήνας είναι "κλειδί" για το εάν θα επιστραφούν σε όλους ή όχι και τι εξετάζεται - enikonomia.gr
share

Αναδρομικά: Ποιος μήνας είναι “κλειδί” για το εάν θα επιστραφούν σε όλους ή όχι και τι εξετάζεται

δημοσιεύτηκε:

Από τον Φεβρουάριο και μετά αναμένεται να γνωστοποιηθεί από την κυβέρνηση το εάν θα καταβληθούν τα αναδρομικά του 11μήνου (Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016 ) άνω των 2,5 δισ ευρώ σε όλους τους συνταξιούχους ή μόνο σε αυτούς που είχαν προσφύγει μέχρι τα τέλη Ιουλίου 2020 στα δικαστήρια.

Σημειώνεται πως τα αναδρομικά αυτά αφορούν τις περικοπές που έχουν γίνει από Δώρα και επικουρικές συντάξεις των πολιτών, ενώ υπενθυμίζεται πως τα αναδρομικά ποσά των κύριων συντάξεων έχουν ήδη πληρωθεί. Πάντως εάν επικρατήσει το σενάριο και δοθούν τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους, τότε αυτά αναμένεται να δοθούν σε 4 δόσεις και ενδεχομένως να αρχίσει η καταβολή τους την άνοιξη του 2023 ή το 2024.

Ο ρόλος του  ΣτΕ

Το ΣτΕ  δεν υποχρεώνει την κυβέρνηση να επιστρέψει τα αναδρομικά ποσά σε όλους συνταξιούχους, ωστόσο δεν το απαγορεύει κιόλας. Βαρίδι για την όποια απόφαση αποτελεί το υψηλό δημοσιονομικό κόστος. Για το θέμα των αναδρομικών μίλησε και χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.  «Δεν θα είμαστε σε θέση ως οικονομικό επιτελείο να έχουμε μια καλύτερη εικόνα για τα δημοσιονομικά δεδομένα πριν από τον Φεβρουάριο, άρα αυτή η συζήτηση θεωρώ ότι είναι πρόωρη και θα σας έλεγα ότι είναι μια συζήτηση η οποία αδικεί την έκταση των παρεμβάσεων που υλοποιούνται και δρομολογούνται αυτή τη στιγμή που μιλάμε», είπε.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.