Quantcast
Αναδρομικά: Πότε πάνε ταμείο οι συνταξιούχοι - Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών - enikonomia.gr
share

Αναδρομικά: Πότε πάνε ταμείο οι συνταξιούχοι – Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών

δημοσιεύτηκε:

Το χρώμα του χρήματος θα δουν τις επόμενες εβδομάδες χιλιάδες απόμαχοι της δουλειάς, καθώς στο καλεντάρι πληρωμών του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) προβλέπεται μπαράζ πληρωμών. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, τα αναδρομικά στους συνταξιούχους που έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων μαζί με τις τακτικές πληρωμές των συντάξεων του Αυγούστου.
Οι συνταξιούχοι θα λάβουν κατά μέσο όρο 50 ευρώ αύξηση. Για παράδειγμα συνταξιούχος που αποσύρθηκε από την ενεργό δράση τον Δεκέμβριο του 2016 με μισθό ύψους 1.500 ευρώ και 39 έτη ασφάλισης, θα δει αύξηση 100 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι τα αναδρομικά του θα φτάσουν τις 2.100 ευρώ. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΕΦΚΑ αναφορικά με τις πληρωμές των συντάξεων, όπως αυτός αποφασίστηκε στο τελευταίο Δ.Σ του φορέα:

  • Στις 26 Ιουλίου 2021, ημέρα Δευτέρα, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών, δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ, που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.
  • Στις 27 Ιουλίου 2021, ημέρα Τρίτη, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ) που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.
  • Στις 28 Ιουλίου 2021, ημέρα Τετάρτη, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μη μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ).
  • Στις 29 Ιουλίου 2021, ημέρα Πέμπτη, θα καταβληθούν κύριες και επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου, του τ.ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ, τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔEΗ.

Με εμβόλιμη πληρωμή που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Ιουλίου οι νέοι συνταξιούχοι, οι οποίοι έπρεπε να έχουν πληρωθεί από τον προηγούμενο μήνα αλλά αυτό δεν κατέστη εφικτό λόγω καθυστέρησης στην επεξεργασία στοιχείων από την ανάδοχο εταιρεία, θα δουν στους λογαριασμό τα αναδρομικά τους, ενώ με τις συντάξεις του Αυγούστου θα δουν και τις προβλεπόμενες αυξήσεις στις συντάξεις.
Μετά το καλοκαίρι αναμένεται να δουν αναδρομικά οι παλαιοί συνταξιούχοι, δηλαδή περίπου 150.000 άνθρωποι που είχαν ήδη βγει στην σύνταξη όταν ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου. Από το σύνολο των δικαιούχων οι 50.000 θα έχουν μικρή θετική προσωπική διαφορά και κερδίζουν μεσοσταθμικά αύξηση 30 ευρώ, ενώ οι υπόλοιποι θα λάβουν αύξηση έως 50 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση ανέρχονται σε χιλιάδες οι απόμαχοι της δουλειάς που δεν θα δουν πραγματική αλλά λογιστική αύξηση. Κι αυτό, γιατί η όποια αύξηση προκύψει θα συμψηφιστεί με την προσωπική τους διαφορά. Αυτό φυσικά σημαίνει ότι η προσωπική διαφορά μειώνεται και θα αποσβεστεί συντομότερα. Υπενθυμίζεται ότι το 2023 θα ξεπαγώσουν οι αυξήσεις στο σύνολο των συντάξεων.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.