Quantcast
Αναδρομικά συνταξιούχων: Νέο σενάριο εξετάζει η κυβέρνηση για την καταβολή τους -'Ολες οι λεπτομέρειες - enikonomia.gr
share

Αναδρομικά συνταξιούχων: Νέο σενάριο εξετάζει η κυβέρνηση για την καταβολή τους -‘Ολες οι λεπτομέρειες

δημοσιεύτηκε:

Νέο σενάριο για την καταβολή των αναδρομικών σε 350.000 πολίτες που προσέφυγαν έως τις 31 Ιουλίου 2020 στα δικαστήρια εξετάζει η κυβέρνηση. Όπως αναφέρει η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” αυτό προβλέπεται να γίνει χωρίς να εκδικαστούν οι υποθέσεις τους,  ωστόσο οι οριστικές αποφάσεις επί τούτου αναμένονται να ληφθούν  τον Σεπτέμβριο.

Το σενάριο αυτό είναι συμβατό με τα δημοσιονομικά δεδομένα καθώς εκτιμάται ότι θα στοιχίσει περίπου 700 εκατ. ευρώ στον ΕΦΚΑ. Αντίθετα, το συνολικό κόστος για την επιστροφή των αναδρομικών  σε όλους για την περίοδο Ιουνίου  2015 – Μαΐου 2016 υπερβαίνει τα 2,5 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι τα αναδρομικά αυτά αφορούν στις περικοπές επικουρικών συντάξεων, δώρων και επιδομάτων.

Τα πρωτοδικεία

Τα πρωτοδικεία όσο και τα εφετεία καθημερινά δικαιώνουν συνταξιούχους που έχουν προσφύγει και μάλιστα λαμβάνουν και τα σχετικά αναδρομικά. Οι προσφεύγοντες δικαιώνονται (εντόκως) με ποσά περίπου από 800 ευρώ  έως 2.500 ευρώ για το 11μηνο, Ιουνίου 2015 – Μαΐου  2016 από τις περικοπές  των  επικουρικών και την κατάργηση των δώρων. Διευκρινίζεται ότι οι υποθέσεις που θα τελεσιδικήσουν στο Εφετείο θα πρέπει να καταστούν εκτελεστές, προκειμένου να πληρωθούν οι δικαιούχοι.

  Οι επιλογές 

Η κυβέρνηση θα μπορούσε να εξετάσει τρεις επιλογές  για να διευκολυνθούν οι συνταξιούχοι με αγωγές στις πληρωμές των αναδρομικών τους, όπως:

  • Να πληρώνονται οι συνταξιούχοι για το 11μηνο καταθέτοντας τις αγωγές τους στον ΕΦΚΑ, για να πιστοποιηθεί ότι αυτές έχουν ασκηθεί εντός προθεσμίας, έως 31 Ιουλίου 2020.
  • Να ζητηθεί από τους συνταξιούχους να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση ότι αν η αγωγή τους απορριφθεί για τυπικούς λόγους, τότε θα πρέπει να επιστρέψουν το ποσό. Η δήλωση αυτή δεν θα ισχύει για όσους έχουν ήδη πρωτόδικη απόφαση για αναδρομικά 11μήνου.
  • Να αξιοποιηθεί η απόφαση του ΣτΕ ως “δεδικασμένο” και να ενεργοποιηθούν τα δικαστικά συμβούλια των Πρωτοδικείων ώστε να εκδοθούν με γρήγορες διαδικασίες – μέσα σε 12 μήνες – όλες οι αποφάσεις όσον αφορά τις αγωγές αναδρομικών 11μήνου για επικουρικές συντάξεις και δώρα που κατατέθηκαν έως 31 Ιουλίου 2020.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.