Quantcast
Αναδρομική αποζημίωση έως 600 ευρώ για το ρεύμα: Τα “μυστικά” για την καταβολή της – Αναλυτικά παραδείγματα - enikonomia.gr
share

Αναδρομική αποζημίωση έως 600 ευρώ για το ρεύμα: Τα “μυστικά” για την καταβολή της – Αναλυτικά παραδείγματα

δημοσιεύτηκε:

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το άνοιγμα της ειδικής πλατφόρμας  για την υποβολή των αιτήσεων από τους καταναλωτές σχετικά με τη χορήγηση  αναδρομικής αποζημίωσης  ηλεκτρικού ρεύματος έως 600 ευρώ .

Σημειώνεται ότι η αποζημίωση αυτή αφορά πρόσθετες χρεώσεις ρεύματος που δεν είχαν καλυφθεί από τις εκπτώσεις  από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως τις 31 Μαΐου 2022. Μεταξύ άλλων οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν για την εν λόγω αποζημίωση τα εξής:

  • Τον Ιούνιο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η ειδική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τους καταναλωτές. Οι αιτήσεις θα γίνονται  ηλεκτρονικά και οι δικαιούχοι θα  πρέπει να εισέρχονται στην πλατφόρμα με τους κωδικούς του Taxisnet αλλά θα πρέπει να αναφέρουν και τον Αριθμό Παροχής Ρεύματος και το ΦΠΑ του ρεύματος.
  • Το ποσό της αποζημίωσης είναι έως 600 ευρώ και θα κατατεθεί έως τις 15 Ιουνίου στον λογαριασμό IBAN του δικαιούχου .Τα χρήματα αυτά είναι ακατάσχετα και αφορολόγητα και δεν συμψηφίζονται με άλλα χρέη.
  • Η επιδοτούμενη περίοδος είναι από 1/12 /2021 έως 31 /5/2022 . Οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν στη διάθεση τους, τους  λογαριασμούς ρεύματος του παραπάνω χρονικού διαστήματος προκειμένου να ταυτοποιηθούν τα ποσά. Επιστρέφεται αναδρομικά το 60% των πρόσθετων χρεώσεων της συνολικής κατανάλωσης. Αυτό αφορά την πρώτη κατοικία και την φοιτητική με την προϋπόθεση  ότι αυτή θα αποτελεί πρώτη κατοικία για τον φοιτητή.
  • Η προϋπόθεση για να χορηγηθεί αυτή  η επιδότηση είναι το οικογενειακό εισόδημα να είναι έως 45 χιλιάδες ευρώ.
  • Εάν ο λογαριασμός ρεύματος είναι σε άλλο όνομα, τότε επιδοτείται ο ενοικιαστής και όχι ο ιδιοκτήτης γιατί γίνεται διασταύρωση στοιχείων με την φορολογική δήλωση. Στη φορολογική δήλωση θα πρέπει να έχει γραφτεί σωστά ο Αριθμός  Παροχής Ρεύματος και ότι ο καταναλωτής νοικιάζει το σπίτι προκειμένου να  λάβει την αποζημίωση.
  • Επιπλέον δικαιούχοι της αποζημίωσης είναι και όσοι έχουν ρυθμισμένους λογαριασμούς αλλά και όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.
  •  Οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να επιβεβαιώσουν και να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία για την πρώτη κατοικία με τον Αριθμό Παροχή Ρεύματος .Γιατί ορισμένοι ιδιοκτήτες  ή ενοικιαστές αναγράφουν λάθος τον Αριθμό Παροχή, με αποτέλεσμα να μένουν εκτός επιδότησης .Σε αυτή τη περίπτωση δίνεται η δυνατότητα να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία για να  μπορούν να πάρουν απευθείας  και την αποζημίωση.

Τα παραδείγματα

αποζημίωση

Το Mega παραθέτει παρακάτω παραδείγματα με τον τρόπο υπολογισμού για την αναδρομική αποζημίωση του ρεύματος:

  • Η ρήτρα αναπροσαρμογής σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος κύριας κατοικίας για το διάστημα Δεκεμβρίου 2021-Μαΐου 2022  είναι στα  1.300 ευρώ. Η κρατική επιδότηση για το  διάστημα αυτό  ανήλθε σε 500 ευρώ. Για τα 800 ευρώ της επιβάρυνσης ο καταναλωτής, θα λάβει αποζημίωση 480 ευρώ.
  • Η ρήτρα αναπροσαρμογής σε  λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος κύριας κατοικίας για το διάστημα Δεκεμβρίου 2021-Μαΐου 2022 είναι στα  2.500 ευρώ. Η κρατική επιδότηση για το διάστημα αυτό  ανήλθε σε 1.000 ευρώ. Για τα  1.500 ευρώ ο καταναλωτής θα δει στον τραπεζικό λογαριασμό του αποζημίωση 600 ευρώ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.