Quantcast
Ανακαίνιση: Πόσο φτάνει η επιστροφή φόρου αν η πληρωμή γίνει με κάρτες - enikonomia.gr
share

Ανακαίνιση: Πόσο φτάνει η επιστροφή φόρου αν η πληρωμή γίνει με κάρτες

δημοσιεύτηκε:

Σημαντικά οικονομικά οφέλη θα έχουν όσοι πληρώνουν ηλεκτρονικά (με κάρτες) ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, ελαιοχρωματιστές, πλακάδες, σοβατζήδες και άλλους επαγγελματίες που εκτελούν εργασίες επισκευής, συντήρησης και ανακαίνισης των κατοικιών τους ή άλλων κτισμάτων.

Το όφελος θα προκύπτει από την υποχρέωση των επαγγελματιών να εκδίδουν τις αντίστοιχες αποδείξεις, γιατί η εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 31 του νέου φορολογικού νόμου 5073/2023 προβλέπει ετήσια έκπτωση φόρου εισοδήματος έως και 3.200 ευρώ για δαπάνες ανακαίνισης και λειτουργικής αναβάθμισης ακινήτων.

Το όφελος αυτό σε βάθος χρόνου θα είναι πολύ μεγαλύτερο από την επιβάρυνση που θα υφίστανται οι φορολογούμενοι εξαιτίας της χρέωσης που θα έχουν με ΦΠΑ 24% κατά την πληρωμή των εν λόγω επαγγελματιών. Αυτό αναμένεται να συμβεί κυρίως στις περιπτώσεις που οι δαπάνες είναι πολύ μεγάλες, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου.

Ο λόγος είναι ότι το ποσό του φόρου εισοδήματος, το οποίο θα γλιτώνει κάθε φορολογούμενος που θα πληρώνει με κάρτα και θα λαμβάνει απόδειξη, θα είναι πλέον πολύ μεγαλύτερο από το ποσό του ΦΠΑ με το οποίο θα επιβαρύνεται για την εργασία του και  για την αξία των υλικών.

Κι αυτό διότι από τον φόρο εισοδήματος θα εκπίπτει το σύνολο της δαπάνης για την εργασία και σημαντικό μέρος της δαπάνης για τα υλικά, ενώ με τη διάταξη που ίσχυε μέχρι 31-12-2023 προβλεπόταν έκπτωση του 40% της δαπάνης μόνο για τις εργασίες.

Το ανώτατο όριο ποσού δαπάνης για το οποίο ισχύει η έκπτωση παραμένει στα 16.000 ευρώ, αλλά το χρονικό διάστημα για το οποίο θα μπορεί ο φορολογούμενος να επωφελείται από την έκπτωση αυξήθηκε από 4ετία σε 5ετία, όπως γράφει το eleftherostypos.gr.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.