Quantcast
Ανακυκλώνω, αλλάζω και... επαγγελματική συσκευή - Ολόκληρο το σχέδιο για επιδότηση και στους επαγγελματίες - enikonomia.gr
share

Ανακυκλώνω, αλλάζω και… επαγγελματική συσκευή – Ολόκληρο το σχέδιο για επιδότηση και στους επαγγελματίες

δημοσιεύτηκε:

Και τώρα η ώρα των επαγγελματιών να επιδοτηθούν για να αντικαταστήσουν παλιές ηλεκτρικές συσκευές. Το σχέδιο που διαμορφώθηκε στο γραφείο του υφυπουργού Ανάπτυξης Γιάννη Τσακίρη ήδη έχει φτάσει στις Βρυξέλλες και έως τις 20 Ιουνίου αναμένεται να λάβει το «πράσινο φως». Με «μοντέλο» ανάλογο του προγράμματος που θα «τρέξει» τις επόμενες ημέρες  για τα νοικοκυριά θα δοθεί η δυνατότητα και στις επιχειρήσεις να αντικαταστήσουν ενεργοβόρες συσκευές, όπως ψυγεία, καταψύκτες, αλλά και κλιματιστικά.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η δράση «Ανακυκλώνω- Αλλάζω… επαγγελματική συσκευή» σχεδιάζεται στο πλαίσιο των στόχων που θέτει το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» του νέου ΕΣΠΑ. Δίνει έμφαση στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις ώστε να καταστούν πιο ανταγωνιστικές μέσα από ψηφιακές και «πράσινες» επενδύσεις.

Τι θα προβλέπει το πρόγραμμα για τους επαγγελματίες

Μία από αυτές θα σχετίζεται με την αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων συσκευών, με την αρχική πρόβλεψη να αφορά στην αντικατάσταση παλαιών επαγγελματικών ψυγείων που θεωρούνται και εξαιρετικά ενεργοβόρα.

Όπως όλα δείχνουν όμως η νέα δράση δεν θα μείνει εκεί, καθώς θα επεκταθεί –όπως και η αντίστοιχη για τα νοικοκυριά- και στην επιδότηση και ανακύκλωση παλαιών καταψυκτών, αλλά και κλιματιστικών.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το νέο πρόγραμμα για επαγγελματίες θα έχει ανάλογα χαρακτηριστικά με εκείνα του «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή» για τα νοικοκυριά.

Δηλαδή όχι μόνον θα επιδοτεί την ανακύκλωση πανομοιότυπων συσκευών που θα πρέπει να είναι ενεργές έως και πριν από την παράδοση, αλλά θα επιτρέπει και την αντικατάσταση έως και τριών, ενώ θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση όλοι οι επαγγελματίες.

Βεβαίως, το εάν θα υιοθετηθεί και η μέθοδος της μοριοδότησης ή θα επιδοτηθούν όλοι οι επαγγελματίες θα εξαρτηθεί και από τα ποσά που τελικά θα διατεθούν για την συγκεκριμένη δράση.

Σε κάθε περίπτωση, το «Ανακυκλώνω- Αλλάζω… επαγγελματική συσκευή» αναμένεται να ενεργοποιηθεί μέσα στο καλοκαίρι, πιθανότατα και εντός Ιουλίου, με χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ.

Πότε αρχίζει το πρόγραμμα για τα νοικοκυριά

Θα προηγηθεί βέβαια το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή» για τα νοικοκυριά. Μέσα στο α΄10ήμερο του Ιουνίου υπολογίζεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα υποβληθούν οι σχετικές αιτήσεις. Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα θα μπορούν όλες οι οικογένειες να κάνουν αίτηση χωρίς κατ’ αρχήν «κόφτη». Εφόσον υποβληθούν πάνω από 350.000 αιτήσεις θα γίνει ιεράρχηση των αιτήσεων με σειρά κριτηρίων κατάταξης: εισοδήματα, κοινωνικά κριτήρια (π.χ. ΑμεΑ, πολύτεκνοι κ.α.). Αυτοί που θα προηγηθούν στην μοριοδότηση θα επιδοτηθούν. Οι υπόλοιποι, εφόσον υπάρχουν, θα είναι επιλαχόντες.

Το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» αφορά την αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων συσκευών και συγκεκριμένα κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών με νέες συσκευές.

Οι παλαιές συσκευές θα πρέπει να λειτουργούν, ενώ αυτές που θα μπορούν να αποσυρθούν και να αντικατασταθούν είναι οι εξής:

  • Ψυγεία
  • Καταψύκτες
  • Κλιματιστικά.

Τα ποσά της επιδότησης

Κλιμακούμενα θα είναι τα ποσά επιδοτήσεων που θα λάβουν οι δικαιούχοι καταναλωτές για την αντικατάσταση των παλαιών ενεργοβόρων συσκευών.

Ειδικότερα, τα μέσα ποσά των επιδοτήσεων για την αντικατάσταση συσκευών θα είναι:

  • Air condition: 400 ευρώ.
  • Ψυγείο: 350 ευρώ.
  • Καταψύκτης: 250 ευρώ

Μιλάμε πάντως για τα μέσα ποσά δηλαδή για τον μέσο όρο της επιδότησης που υπολογίζεται ότι θα δοθεί στους δικαιούχους καταναλωτές ανά συσκευή.

Αναλόγως της μοριοδότησής του ένα νοικοκυριό μπορεί να πάρει και περισσότερα χρήματα ή και… λιγότερα!

Στο τελικό ποσό της επιδότησης για την αντικατάσταση –για παράδειγμα- κλιματιστικού θα παίζουν ρόλο και τα BTU -πέρα από το ποσοστό της επιδότησης- που είναι η βασική μονάδα μέτρησης της ψυκτικής ισχύος ενός συστήματος κλιματισμού. Ανάλογα θα λειτουργήσει το σύστημα και για τις άλλες επιδοτούμενες συσκευές.

Ποια θα είναι τα κριτήρια

Κάθε δικαιούχος θα μπορεί ελεύθερα να επιλέξει όποια συσκευή επιθυμεί, θα πρέπει όμως αυτή να πληροί κάποια ελάχιστα κριτήρια ενεργειακής απόδοσης και ποιότητας.

Η επιδότηση θα κυμαίνεται μεταξύ 35 έως 50% της αξίας της συσκευής όπως προαναφέρθηκε για να την λάβει κάποιος θα πρέπει να πληροί και συγκεκριμένα κριτήρια που θα του επιτρέψουν να έχει την απαιτούμενη αντικειμενική κατάταξη βάσει κοινωνικών κριτηρίων (μέλος με αναπηρία, πολύτεκνη οικογένεια, χαμηλό εισόδημα). Επομένως, άτομα που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες θα έχουν περισσότερα μόρια θα έχουν και προτεραιότητα στο να επιλεγούν να αντικαταστήσουν τη συσκευή τους. Οι δικαιούχοι θα μπορούν να αντικαταστήσουν μέχρι και τρεις παλιές συσκευές τους με καινούριες.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.