Quantcast
Αναμονή πάνω από 3,5 χρόνια στις επιστροφές ΦΠΑ - enikonomia.gr
share

Αναμονή πάνω από 3,5 χρόνια στις επιστροφές ΦΠΑ

δημοσιεύτηκε:

Την ώρα που το υπουργείο Oικονομικών επιβάλει βαριά πρόστιμα ακόμη και για μια ημέρα καθυστέρησης εκπλήρωσης κάποιας φορολογικής υποχρέωσης, οι υπηρεσίες του καθυστερούν για διάστημα που ξεπερνά τα 3,5 χρόνια, την επιστροφή ΦΠΑ στερώντας πολύτιμη ρευστότητα συνολικού ύψους 918 εκατ. ευρώ από την πραγματική οικονομία.

Παρά τις κατά καιρούς δηλώσεις περί επίσπευσης των ελέγχων που προηγούνται της επιστροφής μεγάλων ποσών ΦΠΑ, η πρόοδος είναι, καθώς φαίνεται, πολύ μικρή ειδικά στις μεγάλες εφορίες που διαχειρίζονται και τους περισσότερους ελέγχους.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Κέντρου Eλέγχου Mεγάλων Eπιχειρήσεων (ΚΕ.Ε.ΜΕ.Π) όπου καθυστερούν οι έλεγχοι 32 αιτήσεων για επιστροφή ΦΠΑ 3,9 εκατ. ευρώ για 1365 μέρες, δηλαδή 3,7 χρόνια!

Στο κέντρο φορολογίας Ανωνύμων Εταιριών (ΦΑΕ Αθηνών), εκκρεμεί ο έλεγχος 561 αιτήσεων για επιστροφή ΦΠΑ συνολικού ύψους 655 , 55 εκατ. ευρώ για 363 ημέρες δηλαδή κάτι περισσότερο από ένα χρόνο.

Ομοίως, και στην ΦΑΕ Πειραιά, όπου εκκρεμούν 594 αιτήσεις για συνολική επιστροφή ΦΠΑ ύψους 39,9 εκατ. ευρώ, για 292 ημέρες δηλαδή 10 μήνες.
Στην ΦΑΕ Θεσσαλονίκης, εκκρεμούν άλλες 87 αιτήσεις για επιστροφή ΦΠΑ 25,8 εκατ. ευρώ, για 344 μέρες.

Στο τμήμα φορολογίας πλοίων στο Πειραιά, εκκρεμούν 111 αιτήσεις για συνολική επιστροφή ΦΠΑ ύψους 2 εκατ. ευρώ, για 665 ημέρες, δηλαδή περίπου δύο χρόνια.


Στις μεγάλες Δ.Ο.Υ., η κατάσταση είναι ανάλογη

Στην Α Δ.Ο.Υ. Αθηνών, εκκρεμούν 68 αιτήσεις επιστροφής για ΦΠΑ συνολικού ύψους 6 εκατ. ευρώ για περισσότερο από 458 ημέρες.

Στην Α Δ.Ο.Υ. Πειραιά, εκκρεμούν 78 αιτήσεις για επιστροφή ΦΠΑ συνολικού ύψους 2,82 εκατ. ευρώ για περισσότερο από 491 ημέρες.

Στην Α Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης, εκκρεμούν 11 αιτήσεις για επιστροφή ΦΠΑ περίπου 890.000 ευρώ για 552 ημέρες.

Στην Δ.Ο.Υ. Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, εκκρεμούν 121 αιτήσεις επιστροφής για ΦΠΑ συνολικού ύψους 11,5 εκατ. ευρώ για περισσότερο από 483 ημέρες.

Μεγάλες καθυστερήσεις καταγράφονται σε μικρότερες περιφερειακές Δ.Ο.Υ., οι οποίες συνδέονται με συγκεκριμένες εξαγωγικές δραστηριότητες.

Στην Δ.Ο.Υ. Νέας Ιωνίας, εκκρεμούν 78 αιτήσεις για συνολική επιστροφή ΦΠΑ ύψους 4,9 εκατ. ευρώ για περισσότερο από 457 μέρες.

Στην Δ.Ο.Υ. Κηφισιάς, εκκρεμούν 60 αιτήσεις επιστροφής για ΦΠΑ συνολικού ύψους 12,5 εκατ. ευρώ για περισσότερο 453 ημέρες.

Στην Δ.Ο.Υ. Ελευσίνας, εκκρεμούν 64 αιτήσεις για επιστροφή ΦΠΑ συνολικού ύψους 6,55 εκατ. ευρώ για διάστημα μεγαλύτερο από 413 ημέρες.

Στην Δ.Ο.Υ. Πύργου εκκρεμούν 201 αιτήσεις για ΦΠΑ συνολικού ύψους 10,5 εκατ. ευρώ για περισσότερο από 353 ημέρες.

Στην Δ.Ο.Υ. Ξάνθης, εκκρεμούν 18 αιτήσεις για επιστροφή ΦΠΑ συνολικού ύψους 1,1 εκατ. ευρώ για 518 ημέρες.

Οι μικρότερες καθυστερήσεις που καταγράφουν τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου οικονομικών δεν υπολείπονται των τεσσάρων μηνών και αφορούν μικρές εφορίες με μικρό αριθμό υπο-εξέταση υποθέσεων.

Συνολικά, το δημόσιο με το εμπόδιο των ελέγχων που θα πρέπει, με βάση το νόμο, να προηγούνται πριν την επιστροφή παρακράτησης από την πραγματική οικονομία, ρευστότητα 918 εκατ. ευρώ, ενώ οι έλεγχοι και η επιστροφή των αιτήσεων επιστροφής θα έπρεπε να ολοκληρώνεται σε 2 μήνες.

Το χειρότερο είναι ότι το ποσό αυτό δεν εμφανίζεται στα ληξιπρόθεσμα του δημοσίου προς τους ιδιώτες, αφού επίσημα οι επιστροφές αυτές δεν έχουν γίνει δεκτές από το Ελληνικό Δημόσιο.



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.