Quantcast
Αναστέλλεται ή όχι η ρήτρα αναπροσαρμογής; - Τι είπε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ -ΔΕΗ, διευκρινίσεις Οικονόμου - enikonomia.gr
share

Αναστέλλεται ή όχι η ρήτρα αναπροσαρμογής; – Τι είπε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ -ΔΕΗ, διευκρινίσεις Οικονόμου

δημοσιεύτηκε:

Για τη ρήτρα αναπροσαρμογής και την αναστολή της από 1η Ιουλίου στους λογαριασμούς ενέργειας των καταναλωτών μίλησε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Γιώργος  Αδαμίδης στο OPEN. 

Όπως είπε ο κ. Αδαμίδης , “η ρήτρα αναπροσαρμογής  προφανώς δεν καταργείται, απλά δεν θα εμφανίζεται στα τιμολόγια. Περιμένουμε από την 1η Ιουλίου να έχουμε τις νέες τιμές  για τις οποίες θα γίνονται οι χρεώσεις για τους παραγωγούς ενέργειας είτε αυτές είναι από το φυσικό αέριο / λιγνίτη είτε από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για να δούμε πόσο θα αγοράζει ο πάροχος  στην χονδρική που με τη σειρά του θα πουλάει στους καταναλωτές”.

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του  άρθρου 2 της τροπολογίας  για τη ρήτρα αναπροσαρμογής.  “Η ρήτρα αναπροσαρμογής έτσι όπως εμφανίζεται στο άρθρο 2 της τροπολογίας  λέει ότι θα έχουμε στην ουσία μία κυμαινόμενη τιμή για κάθε μήνα από 1η Ιουλίου και μετά. Επίσης το θετικό που βρίσκεται στην τροπολογία είναι ότι όλοι οι πάροχοι θα είναι αναγκασμένοι να έχουν την ίδια μορφή τιμολογίου, η αποτύπωση χρεώσεων θα είναι ενιαία προς τους παρόχους” σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης είπε σχετικά με τη ρήτρα αναπροσαρμογής ότι, επειδή αυτή δεν θα εμφανίζεται, “αυτή θα ενσωματώνεται μέσα στο τιμολόγιο το οποίο κάθε δεύτερο μήνα θα βλέπει ο καταναλωτής σε ευδιάκριτο σημείο της κάθε εταιρείας προκειμένου να επιλέξει εάν θα είναι στη μία ή την άλλη εταιρεία για το δικό του υποτίθεται συμφέρον να βρει καλύτερη τιμή. Σε κάθε περίπτωση εάν καταργείται η ρήτρα αναπροσαρμογής  -επειδή τα τιμολόγια της ΔΕΗ, της ενέργειας στη χώρα μας είναι ρυθμιζόμενα, δηλαδή η τιμή αρχική τους  είναι 0,11 λεπτά  έτσι όπως έχουν γίνει από την 1η Σεπτεμβρίου του 2019- θα πρέπει να επανέλθουμε σε αυτή την τιμή”.

Ωστόσο σημείωσε ότι “Δεν πρόκειται να επανέλθουν σε αυτή την τιμή των 0,11 λεπτών. Αυτό που  θα συμβεί θα είναι ρήτρα αναπροσαρμογής  με ένα καμουφλάζ  εντός των τιμολογίων  όπου κάθε μήνα το τιμολόγιο  θα έχει και διαφορετική τιμή σε  οποιονδήποτε πάροχο και εάν είναι κανείς, εκτός από τα σταθερά τιμολόγια”.

ρεύμα

Στην ερώτηση εάν οι λογαριασμοί ρεύματος μετά την 1η Ιουλίου θα είναι αυξημένοι ή μειωμένοι είπε ότι  “τα τιμολόγια φαίνεται να είναι χαμηλότερα,  αυτό  όμως θα το δούμε με βάση το κόστος των τιμολογίων. Από 1η Ιουλίου αναμένουμε  την υπουργική απόφαση να καθορίσει τιμές για κάθε μεγαβατώρα από την αντίστοιχη πηγή ενέργειας είτε αυτή είναι φυσικό αέριο, είτε λιγνίτης , είτε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Αυτές θα διαμορφώσουν την τιμή στη  χονδρική όπου όλοι οι πάροχοι  θα είναι αναγκασμένοι να αγοράζουν, από εκεί  και μετά ο καθένας με βάση την εμπορική πολιτική θα κάνει τη δική του τιμή. Αλλά σε κάθε περίπτωση, τη  ρήτρα αναπροσαρμογής που έχουμε στα κυμαινόμενα τιμολόγια δεν εξαφανίζεται”.

Επίσης κλήθηκε να σχολιάσει την δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα υπάρξει παρέμβαση 85% στα  οικιακά τιμολόγια. Αυτό αναμένεται να φανεί το πως θα αποτυπωθεί  από την 1η Ιουλίου στις τιμές χονδρικής . Εκτίμηση του αρμόδιου υπουργείου είναι ότι θα έχουμε μια έκπτωση – μια παρέμβαση-μια επιδότηση  της τάξεως 85% σε όλα τα οικιακά τιμολόγια, σημείωσε με έμφαση.

Μεταξύ άλλων ρωτήθηκε εάν η τροπολογία για τη ρήτρα αναπροσαρμογής μιλά για αναστολή ή κατάργηση.   “Λέει ότι δεν θα εμφανίζεται, δεν λέει ότι καταργείται η ρήτρα αναπροσαρμογής” και επανέλαβε ότι στη σχετική τροπολογία ” δεν λέει ότι καταργείται η ρήτρα αναπροσαρμογής και ότι δεν θα εμφανίζεται στην ανάλυση λογαριασμού” , απάντησε και πρόσθεσε ότι το σχετικό άρθρο της τροπολογίας λέει η  “κατανάλωση ενέργειας  από 1η Αυγούστου  έως τη 1η Ιουλίου του 2023 δεν θα εμφανίζεται στα κυμαινόμενα τιμολόγια”.

Tι θα γίνεται

Αυτό που θα γίνεται με την ρήτρα αναπροσαρμογής είναι ότι αυτή ” δεν θα καταργηθεί  αλλά θα εμφανιστεί  κάπου αλλού… θα είναι  εντός της τιμής που θα αγοράζει ο κάθε καταναλωτής από τον πάροχο που θα επιλέξει  και το θετικό είναι ότι μπορεί να αλλάζει πάροχο οποιαδήποτε στιγμή θέλει χωρίς να πληρώνει. ” Με δεδομένη τη δέσμευση του υπουργείου  ότι θα δοθεί μια επιδότηση της τάξεως του 85%, αυτό μένει να το δούμε  με βάση το πώς θα διαμορφώνονται τα τιμολόγια  από 1η Ιουλίου”, τόνισε

Τι θα γίνει με τα σταθερά τιμολόγια

Επίσης μίλησε και για  τα σταθερά τιμολόγια. ” Τα σταθερά υπάρχουν αυτή τη στιγμή.  Eγώ πιστεύω ότι οι εταιρείες θα αναπροσαρμόσουν και τα σταθερά τους τιμολόγια ” τόνισε  ωστόσο τη ίδια στιγμή εξέφρασε την πεποίθησή ότι οι καταναλωτές ενέργειας δεν υπάρχει περίπτωση να δουν λογαριασμούς του 2021.

Δείτε το  ΒΙΝΤΕΟ

Διευκρινίσεις Οικονόμου  για την τροπολογία περί αναστολής ρήτρας αναπροσαρμογής

Για το εάν η ρήτρα αναπροσαρμογής  θα ενσωματωθεί  στους λογαριασμούς ρεύματος  ρωτήθηκε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

“Αναστέλλεται επί της ουσίας η εφαρμογή της ρήτρας της αναπροσαρμογής και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να πληρώνουμε από 1η Ιουλίου και μετά 70% με 90% μικρότερες αυξήσεις στους λογαριασμούς στα νοικοκυριά , στις επιχειρήσεις και τα αγροτικά τιμολόγια”, απάντησε ο κ. Οικονόμου.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ:

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.