Quantcast
Αναστολές συμβάσεων εργασίας: Από Πέμπτη οι πληρωμές - Ποιοι και πότε θα λάβουν από 534 έως 1.068 ευρώ - enikonomia.gr
share

Αναστολές συμβάσεων εργασίας: Από Πέμπτη οι πληρωμές – Ποιοι και πότε θα λάβουν από 534 έως 1.068 ευρώ

δημοσιεύτηκε:

Από την Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου ξεκινά η καταβολή των αποζημιώσεων σε εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε αναστολή από τον Σεπτέμβριο ή μόνο για τον μήνα Οκτώβριο και συνεχίζουν τον Νοέμβριο λόγω της επιβολής του lockdown στην χώρα,σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Αναλυτικά, το υπουργείο ανακοίνωσε πρόσφατα για τις δηλώσεις των αναστολών συμβάσεων εργασίας τα εξής:
– Διπλή αποζημίωση των 534 ευρώ για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο θα λάβουν όσοι ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες ( όπως καλλιτέχνες, ξεναγοί, κ.λπ) .
-Αναλογία από τα 534 ευρώ και ένα μέρος ή ολόκληρο το 800άρι από τη νέα αποζημίωση με αναστολή σύμβασης από 1/11 θα πάρουν όσοι τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής τον Οκτώβριο και συνεχίζουν τον Νοέμβριο.
-Όσοι εργαζόμενοι πληττόμενων επιχειρήσεων μπουν σε καθεστώς αναστολής από τις 7 Νοεμβρίου θα πάρουν αναλογία αποζημίωσης με 640 ευρώ και σε κάθε περίπτωση με 26,6 ευρώ για κάθε μέρα αναστολής.

Διπλή αποζημίωση
Διπλή αποζημίωση θα λάβουν οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που ανήκουν στους κλάδους: εστίασης, τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού, και αθλητισμού σε πανελλαδικό επίπεδο, στους νομούς Κοζάνης, και Καστοριάς όπου εφαρμόστηκαν τοπικά lockdown από τις 16 Οκτωβρίου και από τις 23 Οκτωβρίου αντίστοιχα και στους Νομούς Θεσσαλονίκης, Σερρών, Λάρισας, Ιωαννίνων, Ροδόπης όπου ίσχυσαν περιορισμοί στις 30 και 31 Οκτωβρίου.
Οι παραπάνω εργαζόμενοι θα πάρουν σύμφωνα με τον “Ελεύθερο Τύπο” στις 19 Νοεμβρίου το επίδομα των 534 ευρώ για ολόκληρο τον μήνα Οκτώβρη ή αναλογία με 17,80 ευρώ τη μέρα αν η αναστολή ήταν για μικρότερο διάστημα και ακολούθως στις 27 Νοεμβρίου και στις 11 Δεκεμβρίου για τις «κλειστές» και τις «πληττόμενες» επιχειρήσεις αντίστοιχα θα πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ για την αναστολή του Νοεμβρίου.
Στις 19 Νοεμβρίου και στις 11 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις σε εργαζόμενους που τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο λόγω των ζημιών από τον “Ιανό”.
Οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων και ξενοδοχοϋπάλληλοι εργαζόμενοι που κάνουν μονομερή δήλωση αναστολής θα πληρωθούν με βάση 534 ευρώ για τον Οκτώβριο και με τυχόν καθυστερούμενα των προηγουμένων 4 μηνών στις 19 και 26 Νοεμβρίου και στις 3 Δεκεμβρίου.
Επίσης οι καλλιτέχνες, ξεναγοί, τουριστικοί συνοδοί θα λάβουν από τις 16 έως τις 26 Νοεμβρίου και στις 3 Δεκεμβρίου διπλά το επίδομα των 534 ευρώ, δηλαδή 1.068 ευρώ για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.
Στις 27 Νοεμβρίου θα λάβουν ολόκληρο το επίδομα των 800 ευρώ οι εργαζόμενοι των οποίων η επιχείρηση τους έκλεισε από την 1/11 λόγω lockdown.H πληρωμή αυτή αφορά τις αναστολές συμβάσεων του Νοεμβρίου .
Έως τις 11 Δεκεμβρίου με 640 ευρώ θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι πληττόμενων επιχειρήσεων, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε αναστολή από την 7/11.

Με δύο εργοδότες
Σε περίπτωση όπου ένας εργαζόμενος έχει δύο εργοδότες παίρνει μία αποζημίωση αρκεί να δηλωθεί σε αναστολή και από τους δύο. Αν έχει πάνω από έναν εργοδότη θα πρέπει να τεθεί σε αναστολή από αυτόν που έχει πλήρη απασχόληση, αλλιώς δεν είναι δικαιούχος αποζημίωσης.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.