Quantcast
Ανατροπές στα πρόστιμα για τις τροποιητικές: Ποιοι γλιτώνουν την ποινή – Ποιοι πληρώνουν «διπλά» - enikonomia.gr
share

Ανατροπές στα πρόστιμα για τις τροποιητικές: Ποιοι γλιτώνουν την ποινή – Ποιοι πληρώνουν «διπλά»

δημοσιεύτηκε:

Ανατροπές στα πρόστιμα για τις εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φέρνει σχετική τροπολογία που ψηφίστηκε από την Βουλή: Πρόστιμα πολλών ταχυτήτων διαμορφώνουν οι νέες ρυθμίσεις διαχωρίζοντας τους υπόχρεους σε «κερδισμένους» και «χαμένους». Μια ολόκληρη κατηγορία φορολογουμένων απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής της χρηματικής ποινής, την ώρα όμως που άλλοι πληρώνουν κανονικά το πρόστιμο και… «ακριβά».

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Όσοι λοιπόν ανήκουν στους … «χαμένους» θα κληθούν να πληρώσουν ακόμη και 500 ευρώ αυτοτελές πρόστιμο, πάνω στο οποίο μπαίνουν προσαυξήσεις. Εκείνοι που κερδίζουν από τις αλλαγές -οι οποίες πέρασαν από τη Βουλή- είναι μία μεγάλη κατηγορία υπόχρεων που θα απαλλαγούν από το βάρος πληρωμής της χρηματικής ποινής των 100 ευρώ.

Οι «χαμένοι» των νέων ρυθμίσεων

Προϋπόθεση για την μη καταβολή του προστίμου είναι το ποσό του επιπλέον φόρου, ο οποίος θα προκύψει μετά την εκπρόθεσμη υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης, να μην ξεπερνά τα 100 ευρώ.

Σε αυτή την περίπτωση, όσοι υποβάλλουν εκπρόθεσμα τροποποιητική δήλωση θα γλιτώνουν την καμπάνα της Εφορίας.

Από τη ρύθμιση ωστόσο, προκύπτουν και χαμένοι, οι οποίοι θα κληθούν να καταβάλουν αυτοτελές πρόστιμο από 100 έως 500 ευρώ, ανάλογα με το είδος της δραστηριότητας.

Ο «λογαριασμός» βέβαια δεν κλείνει εκεί, καθώς θα επιβαρύνονται με προσαύξηση 0,73% επί του ποσού του πρόσθετου φόρου που προκύπτει με βάση την τροποποιητική δήλωση κάθε μήνα που παρήλθε από την κανονική προθεσμία πληρωμής μέχρι την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης.

Πώς διαμορφώνεται το νέο τοπίοΑναλυτικά, οι περιπτώσεις που διαμορφώνονται στις εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος είναι οι ακόλουθες:

  • Όταν το επιπλέον ποσό φόρου που προκύπτει προς καταβολή σε σχέση με την αρχική δήλωση είναι έως 100 ευρώ. Σε αυτή τη περίπτωση ακυρώνονται ή εφόσον έχουν εισπραχθεί, συμψηφίζονται με οφειλές και, στην περίπτωση που δεν υπάρχει οφειλή, επιστρέφονται, τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί εκ της ανωτέρω αιτίας, για τα οποία δεν έχει παρέλθει η προθεσμία άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής ή εκκρεμούν ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών ή των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων ή δεν έχει παρέλθει η προθεσμία άσκησης δικαστικής προσφυγής.
  • Μεταβολή η συμπλήρωση αμιγώς πληροφοριακών στοιχείων που δεν επηρεάζουν το αποτέλεσμα της φορολογικής δήλωσης όπως η εισαγωγή η διόρθωση του αριθμού παροχής της ΔΕΗ, του ΑΜΚΑ του υπόχρεου ή κάποιου εξαρτώμενου μέλους του, του ΑΦΜ του αντισυμβαλλόμενου στις περιπτώσεις που ζητείται από την ηλεκτρονική εφαρμογή, του αριθμού του τραπεζικού λογαριασμού (ΙBAN), η εισαγωγή κενού ή ημιτελούς ακινήτου ή των στοιχείων των συνιδιοκτητών ακινήτων στο Ε2, η μεταβολή κάποιου πληροφοριακού στοιχείου του Πίνακα Β΄ της πρώτης σελίδας του Ε3 και η τροποποίηση στοιχείων του υπόχρεου νομικού προσώπου/οντότητας ή του εκπροσώπου αυτού, κλπ.
  • Συμπλήρωση ορισμένων κωδικών πχ. 781-782 του Πίνακα 6 του έντυπου Ε1, υπό την προϋπόθεση ότι δεν επηρεάζει τον προσδιορισμό της φορολογικής υποχρέωσης του συγκεκριμένου φορολογικού έτους.
  • Αγροτικές επιδοτήσεις εφόσον οι σχετικές βεβαιώσεις εκδόθηκαν καθυστερημένα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και συνεπώς δεν ήταν δυνατή η υποβολή εμπρόθεσμης δήλωσης για το εισόδημα αυτό.
  • Εισοδήματα από μισθωτή εργασία, συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα, μερίσματα, τόκους, δικαιώματα, κ.λπ λόγω εκπρόθεσμης έκδοσης ή διόρθωσης σχετικών βεβαιώσεων από τον αρμόδιο φορέα που έχει την υποχρέωση έκδοσης και χορήγησης βεβαίωσης εισοδημάτων και όχι λόγω υπαιτιότητας του δικαιούχου των εισοδημάτων.

Ποιοι επιβαρύνονται … διπλά

Εάν ο φορολογούμενος δεν είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας θα χρεωθεί με αυτοτελές χρηματικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ και εάν είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας θα κληθεί να καταβάλλει πρόστιμο ύψους 250 ευρώ εφόσον τηρεί απλογραφικά βιβλία ή 500 ευρώ για διπλογραφικά βιβλία.

Πέραν του προστίμου, επί του ποσού του φόρου που θα προκύψει από την εκκαθάριση της δήλωσης θα επιβληθεί τόκος ύψους 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την κανονική προθεσμία πληρωμής μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.