Quantcast
Ανατροπή στα αναδρομικά του Δημοσίου - enikonomia.gr
share

Ανατροπή στα αναδρομικά του Δημοσίου

δημοσιεύτηκε:

Νέα δεδομένα αναμένεται να φέρει η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα αναδρομικά 500.000 συνταξιούχων του Δημοσίου.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” , η νέα απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναμένεται να βάλει τέλος στις διεκδικήσεις τους για επιστροφές από τα καταργημένα Δώρα αλλά την ίδια στιγμή αναμένεται θετική απόφαση για επιστροφές από Εισφορά Αλληλεγγύης (ΕΑΣ) και από τις περικοπές άνω των 1.000 ευρώ.
Με τη νέα απόφαση της Ολομέλειας του Ελ.Σ (1389.2021) κρίνεται συνταγματική η κατάργηση των Δώρων από όλες τις συντάξεις του Δημοσίου ανεξάρτητα από το αν είναι πάνω ή κάτω των 1.000 ευρώ και ως εκ τούτου τερματίζονται οι διεκδικήσεις των συνταξιούχων για αναδρομικά από καταργηθέντα Δώρα. Η απόφαση της Ολομέλειας μάλιστα έρχεται να ανατρέψει προηγούμενη απόφαση του Τρίτου Τμήματος (την 1823/2019) στην οποία η πλειοψηφούσα άποψη των δικαστών ήταν υπέρ της αντισυνταγματικής των περικοπών, κρίνοντας στην ουσία ότι κακώς κόπηκαν Δώρα από τις συντάξεις του Δημοσίου με το Νόμο 4093/2012 διότι η κατάργηση τους ήρθε ύστερα από αλλεπάλληλες μειώσεις. Λόγω της σοβαρότητας του θέματος, το Τρίτο Τμήμα παρέπεμψε με τη μορφή προδικαστικού ερωτήματος τη λήψη απόφασης στην Ολομέλεια , η οποία έκλεισε την πόρτα στα αναδρομικά από τα Δώρα λέγοντας ουσιαστικά ότι η κατάργηση τους στο Δημόσιο είναι συνταγματική καθώς δεν αφορά μόνο τους συνταξιούχους αλλά και τους εν ενεργεία υπαλλήλους και λειτουργούς.


Αιτιολογία

Το σκεπτικό της απόφασης λέει ότι με την κατάργηση των Δώρων από τις κύριες συντάξεις εξοικονομήθηκαν ετησίως 242 εκατ. ευρώ από τις δαπάνες συντάξεων και ήταν στο πλαίσιο των μέτρων που μπορούσε να λάβει ο νομοθέτης ( σσ.η κυβέρνηση) για τη μείωση του δημοσίου χρέους. Τυχόν επαναφορά τους θα σήμαινε αύξηση δαπανών και νέο δανεισμό .

Στο δια ταύτα η Ολομέλεια αποφαίνεται ότι κατάργηση των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και Αδείας από τις συντάξεις του Δημοσίου συνολικού ποσού 800 ευρώ ετησίως “δεν αντίκειται στην κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα αρχή της αναλογικότητας ούτε στο άρθρο 1 του πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ”.

Αντίθετα το Τρίτο Τμήμα του Ελ.Σ δύο χρόνια πριν είχε πει ότι η κατάργηση των Δώρων αν και αναγκαία για δημοσιονομικούς είναι αντισυνταγματική , γιατί δεν τεκμηριώθηκε ο λόγος της περικοπής τους, ιδίως από τη στιγμή που ήταν η 5η κατά σειρά μείωση που επιβαλλόταν σε συνταξιοδοτικές παροχές του Δημοσίου.

Πράσινο φως
Μπορεί το Ελεγκτικό Συνέδριο να βάζει τέλος στα αναδρομικά από Δώρα συντάξεων στο Δημόσιο αλλά αφήνει ανοιχτό παράθυρο για αναδρομικά από τις περικοπές που έγιναν στις κύριες συντάξεις πάνω από τα 1.400 ευρώ ( μικτά) με τις κρατήσεις 3% έως 14% από την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων( ΕΑΣ) και από τις μειώσεις σε κύριες συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ.

Για τις δύο αυτές περικοπές αναμένεται νέα απόφαση από την Ολομέλεια του ΕλΣ στα μέσα Νοεμβρίου και οι εκτιμήσεις είναι ότι θα βγει θετική με αναδρομικά για τους συνταξιούχους έως και 3 έτη .Οι λόγοι που συνηγορούν στο αποτέλεσμα αυτό είναι οι δύο:

-Για τις μειώσεις άνω των 1.000 ευρώ το Ελ.Σ έχει αποφανθεί με την 1277/2018 απόφαση της Ολομέλειας του ότι οι περικοπές του Νόμου 4093 είναι αντισυνταγματικές και μάλιστα χωρίς να θέτει περιορισμό στις διεκδικήσεις που σημαίνει ότι όσοι δικαιωθούν δικαστικά παίρνουν αναδρομικά 5 ετίας πέραν του 11 μηνου που επέστρεψε η κυβέρνηση .

– Για τις μειώσεις της ΕΑΣ το ΕλΣ με απόφαση της Ολομέλειας του ( 244/2017) έκρινε ότι οι εν λόγω περικοπές είναι αντισυνταγματικές και οι συνταξιούχοι δικαιούνται αναδρομικά από τις κρατήσεις που κατέβαλαν τουλάχιστον τη διετία 2017 και 2018.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.