Quantcast
Αντικλεπτικά στο ελαιόλαδο σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ – ΦΩΤΟ - enikonomia.gr
share

Αντικλεπτικά στο ελαιόλαδο σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ – ΦΩΤΟ

δημοσιεύτηκε:

Εικόνες που θυμίζουν Ισπανία και στην Ελλάδα. Τα αντικλεπτικά συστήματα στο ελαιόλαδο κάνουν την εμφάνισή τους σε όλο και περισσότερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, προκειμένου να «θωρακίσουν» το προϊόν από πιθανές απόπειρες κλοπών, καθώς η τιμή του έχει εκτοξευθεί στα ύψη.

Φωτογραφίες που δημοσιεύσει σήμερα το enikos.gr, δείχνουν μπουκάλια και δοχεία με ελαιόλαδο στα ράφια τριών διαφορετικών αλυσίδων σούπερ μάρκετ να είναι «δεμένα» με αντικλεπτικά. Και μπορεί η εικόνα να μην είναι συνηθισμένη και ενδεχομένως να προκαλεί αντιδράσεις, ωστόσο οι επικεφαλής των αλυσίδων του λιανεμπορίου τροφίμων θεωρούν τη συγκεκριμένη μέθοδο απαραίτητη για να αποτρέπονται φαινόμενα κλοπής καθώς πλέον το λάδι κοστίζει «χρυσάφι».

Αντικλεπτικά στο ελαιόλαδο

Έως τώρα αντικλεπτικά χρησιμοποιούνταν κυρίως σε φιάλες αλκοολούχων ποτών, όμως, φαίνεται ότι πλέον λόγω ακρίβειας, η γκάμα των προϊόντων διευρύνεται. Σημειώνεται ότι πριν από μερικές ημέρες έγινε γνωστό ότι στην Κρήτη αυξήθηκαν οι κλοπές ελαιολάδου.

Το ελαιόλαδο στα ράφια των σούπερ μάρκετ έχει αυξηθεί έως και 50% μέσα σε έναν χρόνο όπως λένε ελαιοπαραγωγοί. Η μέση λιανική τιμή για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έχει εκτιναχθεί στα 12 ευρώ το λίτρο  αγγίζοντας και σε κάποιες περιπτώσεις  ακόμη και τα 16 ευρώ όταν 1 χρόνο πριν ήταν στα 8 ευρώ το λίτρο.

Με βάση την πλατφόρμα e-katanalwtis , το ελαιόλαδο συγκεκριμένης ποικιλίας πωλείται στα σούπερ μάρκετ  από τα 8,35 ευρώ το λίτρο μέχρι και 13,98 ευρώ  το λίτρο. Εάν κάποιος θέλει να αγοράσει συσκευασία των 4 λίτρων θα πρέπει να δώσει από 38, 42 ευρώ το λίτρο μέχρι και 49,98 ευρώ το λίτρο. Η αύξηση της τιμής οφείλεται στην μειωμένη παραγωγή σε Ευρώπη και Ελλάδα.

Αντικλεπτικά συστήματα σε ελαιόλαδο

Σημειώνεται δε πως πέρυσι οι παραγωγοί πούλησαν το λάδι στην τιμή των 5 ευρώ το κιλό. Αυτό είχε ως  αποτέλεσμα να φτάσει στο ράφι των σούπερ μάρκετ στην τιμή των 8 ευρώ με 10 ευρώ φέτος και η τιμή παραγωγού να διαμορφώνεται στα 8 ευρώ το 1 λίτρο. Αυτό αναμένεται να φύγει από το τυποποιητήριο πάνω από τα 10 ευρώ και έτσι οι καταναλωτές δεν θα το βρίσκουν  κάτω από 15 ευρώ  στο ράφι. Η τιμή του ελαιόλαδου αναμένεται να παραμείνει αυξημένη κατά 50% με 60% και για τα επόμενα 2 χρόνια.

Αντικλεπτικά συστήματα βάζουν σούπερ μάρκετ της  Ισπανίας

Αντικλεπτικά συστήματα βάζουν τα περισσότερα σούπερ μάρκετ της  Ισπανίας στο αγνό παρθένο ελαιόλαδο λόγω της υψηλής τιμής του. Αυτό το κάνουν κυρίως οι πολύ μεγάλες αλυσίδες της χώρας. Πάντως  αυτή τη στιγμή η Ισπανία παράγει το 40 με 55%  της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής  ελαιόλαδου. Επίσης επισημαίνεται πως πριν από 1 μήνα  έκλεψαν από ελαιοτριβείο στην Κόρδοβα περίπου 60.000 λίτρα. Η τιμή του αποτιμάται γύρω στα 500.000 ευρώ και αυτό έγινε από δεξαμενές που υπήρχαν εκεί και το μετέφεραν με βυτία.

Αξιοσημείωτο είναι δε πως από την αρχή του έτους η τιμή του ελαιόλαδου στην Ισπανία βρίσκονταν στα 6,91 ευρώ το λίτρο, ωστόσο σήμερα η τιμή του, τον Σεπτέμβριο έχει “σκαρφαλώσει ” στα 10, 34 ευρώ το λίτρο. Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Γεωργίας της Ισπανίας Λουίς Πλάνας είχε δηλώσει πρόσφατα πως η τιμή του ελαιόλαδου θα κατέβει μόνο εάν ο Σεπτέμβριος είναι ένας πολύ βροχερός μήνας. Πάντως από τις αρχές Σεπτεμβρίου δεν σταμάτησε να βρέχει στην Ισπανία ωστόσο το νότιο τμήμα της εξακολουθεί να υποφέρει ακόμη από ξηρασία αλλά και από ανομβρία. Αυτή  τη στιγμή  οι Ισπανοί πληρώνουν  ακριβό το λάδι εξαιτίας της τρίμηνης ανομβρίας την περασμένη άνοιξη. Πάντως θα φανεί εάν η τιμή του ελαιόλαδου πέσει μετά από αυτόν τον βροχερό μήνα Σεπτέμβριο διότι η βροχή αυτή τη στιγμή παχαίνει τον καρπό  και έτσι το λάδι μπορεί να γίνει πιο φθηνό.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.