Quantcast
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την επιλογή ασφαλιστικής κλίμακας - Πότε θα καταβληθούν οι νέες αυξημένες εισφορές - enikonomia.gr
share

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την επιλογή ασφαλιστικής κλίμακας – Πότε θα καταβληθούν οι νέες αυξημένες εισφορές

δημοσιεύτηκε:

Την ασφαλιστική κατηγορία που θα τους συντροφεύει ολόκληρη τη διάρκεια του 2023, καλούνται να επιλέξουν έως 31 Ιανουαρίου, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες. Την ίδια ώρα είναι στα «σκαριά» η αύξηση των ποσών των εισφορών που  θα πρέπει να καταβληθούν από τους μη μισθωτούς από αυτό τον μήνα κιόλας. Οι νέες «φουσκωμένες» εισφορές θα πληρωθούν για πρώτη φορά τέλη Φεβρουαρίου, όταν και οι επαγγελματίες θα κληθούν να καταβάλλουν τις εισφορές Ιανουαρίου.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Η διαπιστωτική πράξη του υπουργού που θα καθορίζει και τα ποσοστά των αυξήσεων αναμένεται να υπογραφεί μέσα στις υπόλοιπες ημέρες και οπωσδήποτε εντός του τρέχοντος μήνα.

Αυξήσεις εισφορών ακόμη και για «μπλοκάκια»

Παρά τις πιέσεις που δέχονται όλοι οι επαγγελματίες –όπως φυσικά και τα νοικοκυριά- λόγω του πληθωρισμού και του ενεργειακού κόστους, αλλά και των κινήσεων της ΕΚΤ που «ανεβάζει» ψηλότερα τα βασικά επιτόκια του ευρώ, το υπουργείο Εργασίας ενεργοποιεί κανονικά τις προβλέψεις των υφιστάμενων σχετικών διατάξεων του νόμου Βρούτση: Έτσι, από την 1η Ιανουαρίου υιοθετούνται αναπροσαρμογές στις εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, με την εξέλιξη αυτή να αφορά φυσικά και τα «μπλοκάκια».

Η αύξηση των εισφορών θα είναι ανάλογη του πληθωρισμού και έτσι υπολογίζεται πως οι εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών, των αυταπασχολούμενων και των αγροτών θα αυξηθούν σε ποσοστό που δεν αποκλείεται να αγγίξει και το 10%.

Τα σενάρια για «ψαλίδι» στις αυξήσεις

Πάντως προκειμένου να αντισταθμιστεί έως έναν βαθμό η αύξηση, υπάρχουν σκέψεις για «διαγραφή» των εισφορών, οι οποίες συνεισπράττονται από τον ΕΦΚΑ υπέρ του Κλάδου Ανεργίας (ΔΥΠΑ, πρ. ΟΑΕΔ), σταθερού ύψους 10€.

Στόχος είναι η κατάργηση των συνεισπραττόμενων ασφαλιστικών εισφορών υπέρ ανεργίας να συμπέσει -ει δυνατόν- με την αύξηση των εισφορών κύριας ασφάλισης και υγείας των επαγγελματιών, ελέω πληθωρισμού, σύμφωνα με τον ισχύοντα ασφαλιστικό Νόμο.

Το σχέδιο, που φέρεται να μην έχει ακόμη «κλειδώσει», έχει βρεθεί σε στάδιο επεξεργασίας ως προς το οικονομικό και δημοσιονομικό αποτύπωμα που θα μπορούσε να έχει, καθώς κατά γενική ομολογία το 2023 θα είναι μια δύσκολη οικονομικά και δημοσιονομικά χρονιά.

Βάσει των σχεδιασμών, για την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία των 210 ευρώ, στην οποία εντάσσεται η συντριπτική πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών, η επιβάρυνση από το 2023 είναι της τάξης των 20 ευρώ, καθώς η συνολική εισφορά των 210 ευρώ αναπροσαρμόζεται στα 230 ευρώ.

Σήμερα όμως ο επαγγελματίας πληρώνει αθροιστικά 220 ευρώ στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία, καθώς στις εισφορές των κλάδων κύριας σύνταξης και υγειονομικής περίθαλψης προστίθεται και το σταθερό ποσό ύψους 10€ υπέρ ανεργίας. 

Εφόσον η εισφορά υπέρ ανεργίας καταργηθεί, οι πράξεις δείχνουν πως η τελική εισφορά της 1ης κατηγορίας διαμορφώνεται το 2023 στα 230 ευρώ.

Με την εξίσωση αυτή, η τελική επιβάρυνση για τον επαγγελματία «ψαλιδίζεται» εν τέλει κατά 50% και πέφτει στο επίπεδο των 10 ευρώ το μήνα, ένα βάρος που εκτιμάται πως μπορούν να σηκώσουν οι επαγγελματίες, δεδομένης και της ασφαλιστικής επιβάρυνσης που έχουν οι μισθωτοί, η οποία είναι σαφώς μεγαλύτερη και θα διογκωθεί έτι περαιτέρω με την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού το 2023.

Η διαδικασία για την επιλογή κλίμακας – Τι να προσέξετε

Σε κάθε περίπτωση και ενώ οι εισφορές είναι σε διαδικασία αναπροσαρμογής, οι επαγγελματίες καλούνται κανονικά να επιλέξουν την ασφαλιστική τους κλίμακα, χωρίς να γνωρίζουν πόσα χρήματα ακριβώς θα πρέπει να δώσουν για κατηγορία που θα επιλέξουν.

Πάντως σε λειτουργία τέθηκε στον διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα (https://www.efka.gov.gr/el/asphalismenoi/me-misthotoi/epilogi-asfalistikis-katigorias), μέσω της οποίας οι ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι και αγρότες μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία επιθυμούν να καταταχθούν για το νέο έτος 2023 (Ενότητα Ασφαλισμένοι-> Επιλογή Ασφαλιστικής Κατηγορίας Κύριας Ασφάλισης Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών από 1/1/2023).

Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας δηλώνεται για τους κλάδους Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχής σε ενιαία αίτηση και ισχύει για όλο το έτος. Η προθεσμία υποβολής της αίτησης – δήλωσης επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας έχει καταληκτική ημερομηνία την 31η/1/2023.

Διευκρινίζεται ότι οι ασφαλισμένοι που δεν θα υποβάλλουν αίτηση – δήλωση επιλογής/μεταβολής θα παραμείνουν, για το έτος 2023, στην κατηγορία που είχαν καταταχθεί το προηγούμενο έτος.

Υπενθυμίζεται ότι η επιλογή των ανώτερων ασφαλιστικών κατηγοριών οδηγεί και σε υψηλότερες συνταξιοδοτικές παροχές.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.