Quantcast
Απασχόληση συνταξιούχων: Νέος οδηγός του e-ΕΦΚΑ - 30 Ερωτήσεις και απαντήσεις - enikonomia.gr
share

Απασχόληση συνταξιούχων: Νέος οδηγός του e-ΕΦΚΑ – 30 Ερωτήσεις και απαντήσεις

δημοσιεύτηκε:

Έναν χρήσιμο οδηγό με 30 ερωτήσεις και απαντήσεις για την απασχόληση των συνταξιούχων δημοσίευσε ο e-ΕΦΚΑ.

Αναλυτικά:

1) Τι πρέπει να κάνω ως απασχολούμενος συνταξιούχος;

Ως απασχολούμενος συνταξιούχος θα πρέπει να υποβάλλετε σχετική δήλωση στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ μέσω της υπηρεσίας «Δήλωση Απασχόλησης Συνταξιούχων».

Η είσοδος στην Ηλεκτρονική Πλατφόρμα πραγματοποιείται με τη χρήση των κωδικών taxisnet και την δήλωση του ΑΜΚΑ σας. Στην πλατφόρμα δηλώνεται τόσο η ημερομηνία ανάληψης της απασχόλησης, όσο και η συνδρομή προϋποθέσεων για την εξαίρεση από την καταβολή πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ ή και από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.

2) Ασκώ πολλαπλή εργασία σε πέραν του ενός εργοδότη πώς το δηλώνω;

Όταν πρόκειται για απασχόληση με την ίδια ιδιότητα (μισθωτός, μη μισθωτός κτλ), αρκεί να υποβληθεί δήλωση για το χρονικό διάστημα για το οποίο ο συνταξιούχος απασχολείται γενικά, άσχετα με το πλήθος των εργοδοτών.

3) Διακοπτόμενη εργασία ανά διαστήματα πώς τη δηλώνω;

Στην ηλεκτρονική υπηρεσία προβλέπεται η δήλωση διακοπής απασχόλησης, η οποία περιγράφεται στις οδηγίες χρήσης

4) Είμαι εργαζόμενη συνταξιούχος& πολύτεκνη και λόγω απαλλαγής εισφορών 10% ανοίγει πεδίο σε κάποιες περιπτώσεις. Το τσεκάρω,ωστόσο εμφανίζεται πεδίο για να συμπληρώσω διάστημα από-έως. Τι συμπληρώνω σε αυτό το πεδίο καθώς διαφορετικά δεν προχωράει η αίτηση;

Η συμπλήρωση των ημερομηνιών από – έως είναι υποχρεωτική για την δήλωση υπαγωγής στις εξαιρέσεις α. Άτομο με ψυχική αναπηρία του άρθρου 23 του ν. 4488/2017 (Α’ 176) και ε. Πολύτεκνος με το ένα τουλάχιστον εκ των τέκνων να είναι ανήλικο ή να σπουδάζει σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές και έως τη συμπλήρωση του εικοστού τετάρτου (24ου) έτους της ηλικίας του ή είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία της παραγράφου 5 του άρθρου 114 ν. 5078/2023.

5) Έχω καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης. Σήμερα υπέβαλα δήλωση εργασίας και εκ παραδρομής δήλωσα ότι είμαι ήδη συνταξιούχος ενώ έπρεπε να δηλώσω ότι έχω κάνει αίτηση συνταξιοδότησης. Η πλατφόρμα δεν μου επιτρέπει να κάνω νέα αίτηση και δεν δίνεται η δυνατότητα επεξεργασίας της υφιστάμενης. Τι μπορεί να γίνει για να τη διορθώσω;

Εφόσον συντρέχουν ουσιαστικοί λόγοι για την μεταβολή, προτείνεται η δήλωση διακοπής απασχόλησης την ίδια ημέρα με αυτήν που καταχωρήθηκε ως έναρξη για την συγκεκριμένη δήλωση και η υποβολή νέας δήλωσης με τα ορθά στοιχεία

Β. Ασφάλιση – Εισφορές Συνταξιούχων με Μη Μισθωτή Απασχόληση

1) Είμαι συνταξιούχος εξ ιδίου δικαιώματος και απασχολούμαι ως μη μισθωτός (Ελεύθερος Επαγγελματίας, Αυτοαπασχολούμενος, Αγρότης, Εργάτης Γης π.ΟΓΑ). Τι αλλάζει με τις νέες διατάξεις από 1/1/2024;

Από 1/1/2024 καταβάλλεται το σύνολο της κύριας και επικουρικής σύνταξης που δικαιούσθε από τον φορέα, χωρίς την περικοπή (30%), λόγω της απασχόλησής σας μετά την συνταξιοδότηση και θεσπίζεται πόρος υπέρ e-ΕΦΚΑ που πρέπει να καταβάλλετε μαζί με τις εισφορές σας, αν δεν ανήκετε στις περιπτώσεις που εξαιρούνται από την καταβολή του. (Εγκύκλιος 1/2024 και 10/2024)

2) Έχω υποβάλει αίτηση για σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος και συνεχίζω να απασχολούμαι ως μη μισθωτός (Ελεύθερος Επαγγελματίας, Αυτοαπασχολούμενος). Από πότε θα καταβάλλω πόρο; Μετά την έκδοση απόφασης συνταξιοδότησης;

Στις σχετικές διατάξεις για την καταβολή πόρου από 1/1/2024 εμπίπτουν και οι αιτηθέντες σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος. Θα καταβάλλετε τον πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ από τον επόμενο μήνα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης. (Εγκύκλιος 1/2024 και 10/2024)

3) Τι είναι ο πόρος; Τα ποσά που καταβάλλονται για τον πόρο αξιοποιούνται για προσαύξηση της σύνταξης;

Ο πόρος που καταβάλλεται από 1/1/2024 είναι ποσό μη ανταποδοτικού χαρακτήρα υπέρ e- ΕΦΚΑ και δεν αξιοποιείται για την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης. (Εγκύκλιος 10/2024)

4) Ποιοι εξαιρούνται από την καταβολή του πόρου;

Οι κάτωθι περιπτώσεις απασχολούμενων συνταξιούχων εξαιρούνται από την καταβολή πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ και καταβάλουν ΜΟΝΟ τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές λόγω της υποχρεωτικής υπαγωγής στην ασφάλιση του Φορέα:

α) Άτομα με ψυχική αναπηρία του άρθρου 23, του ν. 4488/2017 (Α’ 137).

β) Συνταξιούχοι του ν. 612/1977 (Α’ 164) και των διατάξεων που παραπέμπουν σε αυτόν.

γ) Συνταξιούχοι του τρίτου εδαφίου της περ. α’, της παρ. 1, των άρθρων 1 και 26 του π.δ. 169/2007 (Α’ 210).

δ) Όσοι λαμβάνουν το εξωϊδρυματικό επίδομα ή το αντίστοιχο επίδομα του άρθρου 54,  του π.δ. 169/2007.

ε) Οι πολύτεκνοι, των οποίων το ένα τουλάχιστον των τέκνων είναι ανήλικο ή σπουδάζει σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές και έως τη συμπλήρωση του εικοστού τετάρτου (24ου) έτους της ηλικίας του ή είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία.

στ) Τα πρόσωπα που αναφέρονται στην παρ. 3, του άρθρου 4, του ν. 4387/2016 (Α’ 85)

ζ) Συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας (από κοινή νόσο, εργατικό ατύχημα, ατύχημα εκτός εργασίας, επαγγελματική νόσο). (Εγκύκλιος 1/2024 και 10/2024)

5) Εκτός από την καταβολή πόρου, έχω κάποια άλλη υποχρέωση, εφόσον απασχολούμαι μετά την συνταξιοδότηση ή την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης, ως μη μισθωτός (Ελεύθερος Επαγγελματίας, Αυτοαπασχολούμενος, Αγρότης, Εργάτης Γης π.ΟΓΑ);

Ναι. Όλοι οι συνταξιούχοι που συνεχίζουν να απασχολούνται ή θα ξεκινήσουν να απασχολούνται υποχρεούνται να δηλώσουν την έναρξη της απασχόλησής τους έως το τέλος του μήνα έναρξης της απασχόλησης, στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Δήλωση Απασχόλησης Συνταξιούχων» που λειτουργεί στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ, και όπου έχουν αναρτηθεί και σχετικές οδηγίες.

Επιπλέον δηλώνουν:

  • την απασχόλησή τους και το είδος αυτής
  • την ενδεχόμενη αιτία εξαίρεσής τους από την καταβολή πόρου ή και εισφορών.

Η μη υποβολή δήλωσης επιφέρει κυρώσεις ποσού 12 μηνιαίων συντάξεων (κύρια και επικουρική) (Εγκύκλιος 1/2024 και 10/2024)

6) Συνεχίζω να ασκώ την ίδια δραστηριότητα για 15 έτη, πριν και μετά την συνταξιοδότησή μου. Έως πότε πρέπει να το δηλώσω στην ηλεκτρονική υπηρεσία;

Όσοι ασκούσαν ήδη δραστηριότητα μη μισθωτού ως συνταξιούχοι έως την 1/3/2024 ή άσκησαν από 1/1/2024 και την διέκοψαν έως 1/3/2024, υποχρεούνται να υποβάλλουν εντός 4 μηνών (έως 30/6/2024) δήλωση απασχόλησης στην ηλεκτρονική υπηρεσία στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Δήλωση Απασχόλησης Συνταξιούχων» που λειτουργεί στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ, και όπου έχουν αναρτηθεί και σχετικές οδηγίες.

7) Είμαι συνταξιούχος λόγω χηρείας και θέλω να απασχοληθώ. Εμπίπτω στη σχετική διάταξη για καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και πόρου;

Όχι, στη διάταξη για την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και πόρου εμπίπτουν μόνο απασχολούμενοι συνταξιούχοι εξ ιδίου δικαιώματος. (Εγκύκλιος 1/2024 και 10/2024)

8) Έχω υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος και συνεχίζω να εργάζομαι. Θα καταβάλλω πόρο;

Ναι, εφόσον έχετε υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος στον e-ΕΦΚΑ, έχετε υποχρέωση να καταβάλλετε πόρο από την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης, εφόσον συνεχίζετε να ασφαλίζεστε λόγω της ασκούμενης δραστηριότητάς σας ως Μη Μισθωτός. (Εγκύκλιος 10/2024)

9) Είμαι συνταξιούχος λόγω αναπηρίας και συνεχίζω να εργάζομαι ως μη μισθωτός. Δεδομένου ότι εξαιρούμαι από την καταβολή πόρου, έχω υποχρέωση να δηλώσω την εργασία μου στην ηλεκτρονική υπηρεσία;

Ναι, έχετε υποχρέωση να δηλώσετε την απασχόληση/δραστηριότητά σας στην ηλεκτρονική υπηρεσία, παρόλο που είστε συνταξιούχος λόγω αναπηρίας και να δηλώσετε την εξαίρεσή σας από την καταβολή πόρου. (Εγκύκλιος 1/2024 και 10/2024)

10) Είμαι συνταξιούχος αναπηρίας και απασχολούμαι ως μη μισθωτός. Πρέπει να σας ενημερώσω προκειμένου να μην καταβάλω τον πόρο;

Ως συνταξιούχος αναπηρίας που απασχολείστε και ασφαλίζεστε ως μη μισθωτός, πρέπει να εισέλθετε στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Δήλωση Απασχόλησης Συνταξιούχων» που είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ και να δηλώσετε:

  •  την απασχόλησή σας και το είδος αυτής
  •  την ημερομηνία έναρξης
  •  την ενδεχόμενη αιτία εξαίρεσής σας από την καταβολή πόρου

Δεδομένου ότι για τον προσδιορισμό των υπόχρεων στην καταβολή πόρου διενεργείται αυτοματοποιημένα διασταύρωση των στοιχείων μητρώου συνταξιούχων και ενεργών μη μισθωτών ασφαλισμένων θα απαιτηθεί η προσκόμιση δικαιολογητικών ΜΟΝΟ εφόσον ζητηθούν.

Η μη υποβολή δήλωσης επιφέρει κυρώσεις ποσού 12 μηνιαίων συντάξεων (κύρια και επικουρική) (Εγκύκλιος 1/2024 και 10/2024)

11) Είμαι συνταξιούχος του π. ΟΓΑ και συνεχίσω να εργάζομαι ως αγρότης. Σήμερα, λόγω της συνταξιοδότησής μου, δεν καταβάλω εισφορές. Υποχρεούμαι να καταβάλλω πόρο; Πρέπει να ενημερώσω τον e-ΕΦΚΑ για την απασχόλησή μου;

Ως συνταξιούχος του π. ΟΓΑ που συνεχίζετε να απασχολείστε ως αγρότης, εξαιρείστε από την καταβολή εισφορών και πόρου, όμως, έχετε υποχρέωση να δηλώσετε στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Δήλωση Απασχόλησης Συνταξιούχων» που είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr), τα κάτωθι:

  •  την απασχόλησή σας και το είδος αυτής
  • την ημερομηνία έναρξης
  •  την αιτία εξαίρεσής σας από την καταβολή εισφορών και πόρου (Εγκύκλιος 10/2024)

12) Είμαι συνταξιούχος π. ΟΓΑ και συνεχίζω με την δραστηριότητα του αγρότη ειδικού καθεστώτος. Υποβάλλω δήλωση απασχόλησης ; Υποχρεούμαι στην ασφάλιση και την καταβολή εισφορών ή και πόρου από 1/1/2024;  Αν είμαι στο κανονικό καθεστώς ή απλά δηλώνω αγροτικά εισοδήματα αλλάζει κάτι;

Ως συνταξιούχος του π. ΟΓΑ – αγρότης ειδικού καθεστώτος, εφόσον αποκομίζετε εισόδημα από αγροτική-επιχειρηματική δραστηριότητα, έχετε υποχρέωση να δηλώσετε στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Δήλωση Απασχόλησης Συνταξιούχων» που είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ, τα κάτωθι:

  • την απασχόλησή σας και το είδος αυτής
  • την ημερομηνία έναρξης
  • την αιτία εξαίρεσής σας από την καταβολή εισφορών και πόρου (Εγκύκλιος 10/2024)

Ειδικότερα για την περίπτωσή σας προβλέπεται, ότι ως συνταξιούχος του π.ΟΓΑ που συνεχίζετε την απασχόλησή σας ως αγρότης και μετά την συνταξιοδότησης σας, εξαιρείστε από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και πόρου.

Επισημαίνεται ότι κριτήριο για την υποχρέωση δήλωσης απασχολούμενου συνταξιούχου αποτελεί η δήλωση εισοδήματος από αγροτική δραστηριότητα και όχι ο φορολογικός χαρακτηρισμός αγρότης ειδικού ή κανονικού καθεστώτος. (Εγκύκλιος 1/2024 και 10/2024)

13) Είμαι συνταξιούχος του Δημοσίου και έχω εισοδήματα από αγροτική δραστηριότητα. Έως σήμερα δεν καταβάλω εισφορές. Υποχρεούμαι να καταβάλλω πόρο; Πρέπει να ενημερώσω τον e-ΕΦΚΑ για την απασχόλησή μου;

Αλλάζει κάτι αν είμαι αγρότης ειδικού ή κανονικού καθεστώτος ή απλά δηλώνω εισοδήματα αγρότη;

Ως συνταξιούχος του Δημοσίου (ή οποιουδήποτε άλλου Φ.Κ.Α πλην ΟΓΑ) που έχετε εισόδημα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα έχετε υποχρέωση να εισέλθετε στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Δήλωση Απασχόλησης Συνταξιούχων» που είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) και να δηλώσετε:

  • την απασχόλησή σας και το είδος αυτής
  • την ημερομηνία έναρξης
  •  την ενδεχόμενη αιτία εξαίρεσής σας από την καταβολή πόρου ή ασφαλιστικών εισφορών και πόρου

Ειδικότερα για την περίπτωσή σας, ως συνταξιούχος άλλου Φορέα πλην ΟΓΑ και με την προϋπόθεση ότι το ετήσιο εισόδημά σας από απασχόλησή σας στον αγροτικό τομέα (ως αγρότης, μελισσοκόμος, κτηνοτρόφος, πτηνοτρόφος ή αλιέας) δεν υπερβαίνει το ποσό των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ, εξαιρείστε από την καταβολή εισφορών και πόρου.

Η μη υποβολή δήλωσης επιφέρει κυρώσεις ποσού 12 μηνιαίων συντάξεων (κύρια και επικουρική)

Επισημαίνεται ότι κριτήριο για την υποχρέωση δήλωσης απασχολούμενου συνταξιούχου αποτελεί η δήλωση εισοδήματος από αγροτική δραστηριότητα και όχι ο φορολογικός χαρακτηρισμός αγρότης ειδικού ή κανονικού καθεστώτος. (Εγκύκλιος 1/2024 και 10/2024)

14) Είμαι συνταξιούχος απασχολούμενος ως μη μισθωτός (Ελεύθερος Επαγγελματίας) και καταβάλλω εισφορές στην 1η ασφαλιστική κατηγορία για κλάδο σύνταξης, υγείας και για ανεργία. Ποιο θα είναι το ποσό για «πόρο» που θα πληρώνω;

Ο πόρος υπέρ e-ΕΦΚΑ τον οποίο θα καταβάλλετε ανέρχεται στο πενήντα τοις εκατό (50%) επί της ασφαλιστικής κατηγορίας κύριας ασφάλισης στην οποία υπάγεστε και υπολογίζεται στην εισφορά του κλάδου σύνταξης.
Για την περίπτωσή σας, ο πόρος για κάθε μήνα του έτους 2024 θα είναι 87,92€ δεδομένου ότι η εισφορά κλάδου σύνταξης στην 1η ασφαλιστική κατηγορία για το έτος 2024 είναι 175,83€. (Εγκύκλιος 10/2024)

15) Είμαι συνταξιούχος απασχολούμενος ως μη μισθωτός (Αυτοαπασχολούμενος), και καταβάλλω εισφορές στην 1η ασφαλιστική κατηγορία για κλάδο σύνταξης, υγείας, επικουρικής ασφάλισης και για ανεργία. Ποιο θα είναι το ποσό για «πόρο» που θα πληρώνω;

Στις περιπτώσεις υπαγωγής του ασφαλισμένου και στην επικουρική ασφάλιση, ο πόρος που καταβάλλεται είναι ύψους σαράντα τοις εκατό (40%)επί της ασφαλιστικής κατηγορίας κύριας ασφάλισης στην οποία υπάγεται και σαράντα τοις εκατό (40%) επί της ασφαλιστικής κατηγορίας επικουρικής ασφάλισης στην οποία υπάγεται.
Συνεπώς στην περίπτωσή σας, δεδομένου ότι έχετε καταταχθεί στην 1η ασφαλιστική κατηγορία, ο πόρος που θα καταβάλλετε για κάθε μήνα του έτους 2024 είναι 70,33  ευρώ  για τον κλάδο σύνταξης και 17,70 ευρώ για τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης καθώς η εισφορά κλάδου σύνταξης στην 1η ασφαλιστική κατηγορία είναι 175,83 ευρώ  και της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας του κλάδου επικουρικής ασφάλισης είναι 44,24 ευρώ. (Εγκύκλιος 10/2024)

16) Είμαι συνταξιούχος απασχολούμενος ως μη μισθωτός. Πώς θα ενημερωθώ για τον πόρο που πρέπει να καταβάλλω και πως τον πληρώνω;

Θα ενημερώνεστε για το ποσό του πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ με το μηνιαίο ειδοποιητήριο πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών, στο οποίο, θα περιλαμβάνεται και το ποσό του πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ για κάθε μήνα ασφάλισής σας. Ο πόρος θα αποτυπώνεται διακριτά για τους κλάδους σύνταξης και επικουρικής ασφάλισης στα πεδία με τη λεκτική περιγραφή «Πόρος Σύνταξης ν.5078/2023» και «Πόρος Επικουρικής ν.5078/2023».

Ο πόρος περιλαμβάνεται στο «Πληρωτέο Ποσό» του ειδοποιητηρίου το οποίο εξοφλείται κατά τα γνωστά με τον κωδικό πληρωμής RF σε όλες τις τράπεζες και στα ΕΛΤΑ μέσω του Διατραπεζικού Συστήματος (ΔΙΑΣ), με εντολή πληρωμής ή με άμεση χρέωση λογαριασμού (πάγια εντολή). Σε περίπτωση εκπρόθεσμης πληρωμής επιβαρύνεται με τις προβλεπόμενες προσαυξήσεις όπως και οι εισφορές. (Εγκύκλιος 10/2024)

17) Είμαι συνταξιούχος με ηλικία κάτω των 62 ετών και λόγω της απασχόλησής μου σε Φορέα της Γενικής Κυβέρνησης, ανεστάλη η σύνταξή μου. Υποχρεούμαι στην καταβολή πόρου;

Όχι. Για όσο χρονικό διάστημα συνεχίζετε την απασχόλησή σας σε Φορέα της Γενικής Κυβέρνησης, και δεν έχετε συμπληρώσει το εξηκοστό δεύτερο (62ο) έτος της ηλικίας σας, δεν υποχρεούστε σε καταβολή πόρου. (Εγκύκλιος 1/2024 και 10/2024)

18) Είμαι συνταξιούχος ΕΦΚΑ και λόγω της άσκησης ελ. επαγγέλματος εκδίδεται ειδοποιητήριο πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών από 1/1/2024 που περιλαμβάνει εισφορές και πόρο. Ποιές είναι οι συνέπειες αν δεν εξοφλήσω τις εισφορές μου;

Οι ληξιπρόθεσμες εισφορές βεβαιώνονται στο ΚΕΑΟ και ακολούθως παρακρατούνται από το ποσό των καταβαλλόμενων συντάξεων (κύριας και επικουρικής) και μέχρι το ύψος της οφειλής. (Εγκύκλιος 10/2024)

19) Είμαι συνταξιούχος του π. ΙΚΑ και απασχολούμαι ως εργάτης γης αμειβόμενος με εργόσημο του π. ΟΓΑ. Αλλάζει κάτι με τις εισφορές που θα καταβάλλω; Θα καταβάλω και πόρο;

Ως συνταξιούχος του π.ΙΚΑ (άλλου Φορέα πλην ΟΓΑ) που απασχολείστε ως εργάτης γης, αμειβόμενος με εργόσημο του π. ΟΓΑ, καταβάλλετε τις ασφαλιστικές εισφορές της παρ. 2 του άρθρου 22 του ν. 3863/2010 (Α’ 115) μετά τυχόν συνεισπραττομένων εισφορών. Ειδικότερα, πέραν των εισφορών που παρακρατούνται (10%) κατά την εξαργύρωση των εργοσήμων και τυχόν υπόλοιπου οφειλόμενου ποσού εισφορών που θα προκύψει από την ετήσια εκκαθάριση εργοσήμων, θα καταβάλλετε και πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ ύψους δέκα τοις εκατό (10%) επί της αξίας των αμοιβών που λάβατε με εργόσημο στο έτος απασχόλησής σας. Η αναζήτηση και καταβολή του ποσού που αντιστοιχεί στον πόρο θα πραγματοποιείται μετά την ετήσια εκκαθαριστική διαδικασία εργοσήμων. (Εγκύκλιος 1/2024 και 10/2024)

20) Είμαι συνταξιούχος εξ ιδίου δικαιώματος από το π.ΕΤΑΑ –ΤΑΝ  ως Δικηγόρος  και συνεχίζω να απασχολούμαι ως μη μισθωτός δικηγόρος. Δεδομένου ότι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα θα καταβάλω και ποσό για πόρο, ερωτώ αν τα ποσά από γραμμάτια προείσπραξης ΔΣ λαμβάνονται υπόψη για την εξόφλησή του.

Ναι, τα ποσά που διαβιβάζονται στον e-ΕΦΚΑ και αφορούν γραμμάτια προείσπραξης ΔΣ συμψηφίζονται και με τον οφειλόμενο πόρο. (Εγκύκλιος 10/2024)

21) Είμαι συνταξιούχος και απασχολούμαι ως μισθωτός. Παράλληλα θέλω να απασχοληθώ και ως μη μισθωτός. Θα καταβάλλω επιπλέον εισφορές ή αρκούν οι καταβολές εισφορών για τη μισθωτή απασχόληση; Θα καταβάλλω επιπλέον πόρο ή ο πόρος που θα καταβληθεί για τη Μισθωτή απασχόληση θα συμψηφίζεται με τον πόρο από την μη μισθωτή απασχόληση;

Ως συνταξιούχος που, πέραν της μισθωτής σας απασχόλησης, θα απασχοληθείτε και ως μη μισθωτός, εφαρμόζονται τα οριζόμενα στο άρθρο 36 του ν. 4387/2016 μόνο ως προς την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών. Όμως ο πόρος καταβάλλεται αυτοτελώς για την κάθε ασφαλιστέα δραστηριότητα.

Επομένως, ο προσδιορισμός του πόρου γίνεται αυτοτελώς για την ασφάλιση μη μισθωτού και δεν λαμβάνεται υπόψη το ποσό που έχει καταβληθεί ως πόρος λόγω της μισθωτής απασχόλησης.

Δεδομένου ότι στις περιπτώσεις παράλληλης άσκησης μισθωτής και μη μισθωτής δραστηριότητας διενεργείται εκκαθαριστική διαδικασία το προβλεπόμενο ποσό πόρου θα προσδιορίζεται και θα αναζητείται με την ολοκλήρωση της εκκαθαριστικής διαδικασίας. (Εγκύκλιος 10/2024)

22) Είμαι συνταξιούχος εξ ιδίου δικαιώματος λόγω γήρατος και απασχολούμαι ως ελεύθερος επαγγελματίας και ως μισθωτός. Δεδομένου ότι θα καταβάλλω πόρο για κάθε δραστηριότητα, υπάρχει κάποιο ανώτατο συνολικό όριο;

Ναι. Το συνολικό καταβαλλόμενο ετησίως (ανώτατο όριο), από τον συνταξιούχο, ποσό πόρου, για κάθε απασχόληση που υπάγεται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ (μισθωτού και μη μισθωτού), δεν μπορεί να υπερβεί το δωδεκαπλάσιο του εκάστοτε ισχύοντος ποσού της εθνικής σύνταξης. Δεδομένου λοιπόν ότι, από 1/1/2024, το ποσό της εθνικής σύνταξης διαμορφώθηκε σε 426,17 ευρώ, το ανώτατο όριο του πόρου σε ετήσια βάση για κάθε υπόχρεο απασχολούμενο συνταξιούχο, καθορίζεται αντιστοίχως σε 5.114,04 ευρώ (426,17 ευρώ  x 12). (Εγκύκλιος 10/2024)

23) Είμαι συνταξιούχος ΕΦΚΑ και εκμεταλλεύομαι τουριστικά καταλύματα με ατομική επιχείρηση. Έχω υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και πόρου;

Με το ισχύον από 1/1/2024 καθεστώς ασφάλισης ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων, υπάγεστε στην υποχρεωτική ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ βάσει διατάξεων π.ΟΑΕΕ, ενώ εξαιρείστε από αυτήν και υπάγεστε στην υποχρεωτική ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ βάσει διατάξεων π.ΟΓΑ εφόσον η συνολική δυναμικότητα των τουριστικών καταλυμάτων σας δεν υπερβαίνει τον αριθμό των δέκα (10) δωματίων και ταυτόχρονα είστε εγγεγραμμένος στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την ιδιότητα του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη. Συνεπώς, υποχρεούστε στην καταβολή εισφορών (Ελ. Επαγγελματιών ή Αγροτών) και πόρου εφόσον δεν εμπίπτετε στις περιπτώσεις εξαίρεσης από τη καταβολή αυτού.
Επισημαίνεται ότι η μη υποβολή δήλωσης επιφέρει κυρώσεις ποσού 12 μηνιαίων συντάξεων (κύρια και επικουρική)

24) Είμαι συνταξιούχος του π.ΟΓΑ και εκμεταλλεύομαι τουριστικά καταλύματα. Έχω υποχρέωση ασφάλισης στον e-ΕΦΚΑ;

  • Για την χρονική περίοδο από 1/1/2017 -31/12/2023 ως συνταξιούχος π. ΟΓΑ που εκμεταλλεύεστε τουριστικά καταλύματα τα οποία λειτουργούν  είτε βάσει Ειδικού Σήματος Λειτουργίας είτε είχαν  υπαχθεί στο καθεστώς γνωστοποίησης του ν. 4442/2016 και ανεξαρτήτως της δυναμικότητας (αριθμού δωματίων), έχετε υποχρέωση καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών που προβλέπονται στο άρθρο 39 του ν. 4387/2016 (εισφορές αυτοτελώς απασχολούμενων και ελευθέρων επαγγελματιών) και στο άρθρο 41 παρ. 2 και 4 του ίδιου νόμου (ασφαλιστικές εισφορές υγειονομικής περίθαλψης).
  • Για την χρονική περίοδο από 1/1/2024 και μετά, εφόσον ως συνταξιούχος του π. ΟΓΑ εκμεταλλεύεστε τουριστικά καταλύματα δυναμικότητας έως και δέκα (10) δωματίων και παράλληλα είστε εγγεγραμμένος στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων με την ιδιότητα του κατ’ επάγγελμα αγρότη, έχετε υποχρέωση καταβολής εισφορών Αγροτών (άρθρο 40 και 41 παρ. 5 του ν. 4387/2016) και καταβολής πόρου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 114 του ν. 5078/2023, εφόσον δεν εμπίπτετε στις περιπτώσεις εξαίρεσης από τη καταβολή αυτού.
  • Αν από 1/1/2024 ως συνταξιούχος του π. ΟΓΑ εκμεταλλεύεστε τουριστικά καταλύματα δυναμικότητας έως και δέκα (10) δωματίων αλλά δεν είστε εγγεγραμμένος στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων με την ιδιότητα του κατ’ επάγγελμα αγρότη, έχετε υποχρέωση καταβολής εισφορών Ελεύθερων Επαγγελματιών (άρθρα 39 και 41 παρ.2 ν. 4387/2016 και καταβολής πόρου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 114 του ν. 5078/2023, εφόσον δεν εμπίπτετε στις περιπτώσεις εξαίρεσης από τη καταβολή αυτού.

25) Είμαι συνταξιούχους άλλου φορέα κύριας ασφάλισης εκτός του π. ΟΓΑ και αποκομίζω εισόδημα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα. Έχω υποχρέωση ασφάλισης στον e-ΕΦΚΑ;

Διακρίνονται οι ακόλουθες υποπεριπτώσεις:

– α) Εάν έχετε καταστεί συνταξιούχος φορέα κύριας ασφάλισης εκτός του π. ΟΓΑ, πριν την 13η Μαΐου 2016 δηλαδή, πριν την ημερομηνία δημοσίευσης του ν. 4387/2016, αποκομίζατε πριν την συνταξιοδότησή σας εισόδημα από άσκηση αγροτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας και συνεχίζετε να απασχολείστε και μετά την 1-1-2017, έχετε υποχρέωση ασφάλισης στον e-ΕΦΚΑ, από 1-3-2022, υπό την προϋπόθεση ότι το καθαρό ετήσιο εισόδημα που αποκομίζετε από άσκηση αγροτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ.

– β) Εάν έχετε καταστεί συνταξιούχος φορέα κύριας ασφάλισης εκτός του π. ΟΓΑ, μετά την 13η Μαΐου 2016 και αποκομίζετε εισόδημα από άσκηση αγροτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, έχετε υποχρέωση ασφάλισης υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

→ Από 1-1-2017, εφόσον το καθαρό εισόδημα που αποκομίζετε από άσκηση αγροτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας υπερβαίνει το ποσό των 4.923,12€ (5.415,26€ για το έτος 2019).
→ Από 1-6-2020, εφόσον το καθαρό εισόδημα που αποκομίζετε από άσκηση αγροτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας υπερβαίνει το ποσό των 10.000€.

Επισημαίνεται ότι από 1/1/2024 ότι εφόσον έχετε υποχρέωση ασφάλισης στον e-ΕΦΚΑ έχετε και υποχρέωση καταβολής πόρου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 114 του ν. 5078/2023, εφόσον δεν εμπίπτετε στις περιπτώσεις εξαίρεσης από τη καταβολή αυτού.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.