Quantcast
Από 1,16 €/lt ξεκινά η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης με φόντο την βαρυχειμωνιά - Πώς μπορούν οι καταναλωτές να εντοπίσουν τις φθηνότερες τιμές - enikonomia.gr
share

Από 1,16 €/lt ξεκινά η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης με φόντο την βαρυχειμωνιά – Πώς μπορούν οι καταναλωτές να εντοπίσουν τις φθηνότερες τιμές

δημοσιεύτηκε:

Η «βαρυχειμωνιά» αν και με… ελαφρά καθυστέρηση έρχεται. Και μαζί της αναμένεται να πάρουν μπροστά και τα βυτιοφόρα που το τελευταίο διάστημα είχαν τραβήξει «χειρόφρενο» και παρέμεναν στους χώρους στάθμευσης των πρατηρίων: Και αυτό γιατί οι παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης λόγω της παρατεταμένης καλοκαιρίας αλλά και των «τσουχτερών» τιμών είχαν μπει στον .. «πάγο». Τις τελευταίες ημέρες όμως και με δεδομένη την έλευση της κακοκαιρίας η ζήτηση αναζωπυρώνεται.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Επί του παρόντος οι τιμές μοιάζουν να είναι καθηλωμένες σε συγκεκριμένα επίπεδα και μάλιστα κινούνται ελαφρώς χαμηλότερα από εκείνα που κατέγραφε το υπουργείο Ανάπτυξης στις αρχές του μήνα. Σε αυτό βέβαια βοηθούν και οι διεθνείς τιμές πετρελαίου, οι οποίες παρά τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στη Μέση Ανατολή επί του παρόντος δεν έχουν «ξεφύγει».

Πού διαμορφώνονται οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης

Και όπως όλα δείχνουν και αυτή την εβδομάδα παρά την κακοκαιρία που «χτυπά την πόρτα» μας, οι τιμές λιανικής δεν θα ανέβουν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, από αυτά που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες.

Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου έκαναν ωστόσο μια ελαφρά ανοδική κίνηση προς τα 78 δολάρια το βαρέλι, τιμή όμως που απέχει από τα σχεδόν 81 δολάρια που ήταν λίγο πριν τα Χριστούγεννα, με τις τιμές λιανικής του πετρελαίου θέρμανσης να αγγίζουν τότε –κατά μέσο όρο- το 1,3 ευρώ το λίτρο.
Αυτή την στιγμή, μεσοσταθμικά η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης κινείται στην περιοχή του 1,28 ευρώ το λίτρο, αν και υπάρχουν πρατήρια που το διαθέτουν από το 1,16 ευρώ.

Μάλιστα, οι χαμηλότερες τιμές εμφανίζονται κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα, όπως τουλάχιστον αποτυπώνονται στην ιστοσελίδα https://e-katanalotis.gov.gr/fuels-results στην οποία μπορούν να εισέλθουν οι καταναλωτές και να αναζητήσουν τις πιο φθηνές τιμές σε κάθε περιοχή.

Αν και η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ωστόσο δεν είναι και … φθηνή, εντούτοις δεν είναι και απαγορευτική, σε μια περίοδο που ουδείς μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια πως θα κινηθεί αυτή το επόμενο διάστημα με δεδομένες τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Μέση Ανατολή, αλλά και των εχθροπραξιών στην περιοχή του Κόλπου.
Με τον χειμώνα να πλησιάζει απειλητικά και την ζήτηση πιθανότατα να ενισχύεται το επόμενο διάστημα, δεν αποκλείεται πάντως κάποιοι να βρουν αφορμή να ανεβάσουν τις τιμές.
Ως τώρα άλλωστε, εάν αυτές παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα, ο βασικός λόγος ήταν η παρατεταμένη καλοκαιρία και άρα και η περιορισμένη ζήτηση, σε συνδυασμό βεβαίως με το γεγονός ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι οι καταναλωτές που είχαν «φουλάρει» τις δεξαμενές τους από την περυσινή περίοδο.

 Ενισχύσεις για τα νοικοκυριά που ζεσταίνονται με ρεύμα

Βεβαίως άλλα νοικοκυριά ζεσταίνονται με ρεύμα: Η συγκεκριμένη κατηγορία καταναλωτών μπορεί να εξασφαλίσει με μια αίτηση ενίσχυση έως και 480 ευρώ, με την σχετική διαδικασία να «τρέχει».
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αιτηθούν την ενίσχυση μέχρι την επόμενη Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024, μέσω της εφαρμογής myΘέρμανση και συγκεκριμένα την ιστοσελίδα https://aade.gr/mythermansi, από όπου μπορούν να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων της έκτακτης ενίσχυσης θέρμανσης για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Κατά την υποβολή του αιτήματος δηλώνουν, υπεύθυνα, τον αριθμό παροχής που αντιστοιχεί στην κύρια κατοικία τους -κατά τον χρόνο υποβολής του αιτήματος, ενώ η εν λόγω δήλωση δεν δύναται να μεταβληθεί εντός του χρονικού διαστήματος παροχής της έκτακτης ενίσχυσης.
Η έκτακτη ενίσχυση που λαμβάνουν οι δικαιούχοι κυμαίνεται από 45 έως 480 ευρώ για όλη την περίοδο εφαρμογής του μέτρου και χορηγείται σε έναντι ή εκκαθαριστικό λογαριασμό, ο οποίος εκδίδεται από τον εκάστοτε προμηθευτή.

Για τη χορήγησή της αξιοποιούνται δεδομένα που αφορούν στους Ταχυδρομικούς Κώδικες, τους δήμους και τους οικισμούς της χώρας. Πρόκειται για τις βαθμοημέρες, που αποτελούν δείκτη για τη δριμύτητα κλίματος μιας περιοχής και χρησιμοποιούνται στον υπολογισμό των φορτίων θέρμανσης ενός κτιρίου και της απαιτούμενης κατανάλωσης ενέργειας για τη θέρμανσή του.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.