Quantcast
Από Σεπτέμβριο το «ψαλίδι» στις συντάξεις για μηχανικούς και γιατρούς - enikonomia.gr
share

Από Σεπτέμβριο το «ψαλίδι» στις συντάξεις για μηχανικούς και γιατρούς

δημοσιεύτηκε:

Νέα παράταση έως 31 Αυγούστου 2018 δίνει το υπουργείο Εργασίας στους εργαζόμενους συνταξιούχους μηχανικούς και γιατρούς, διπλοασφαλισμένους σε Δημόσιο και ΤΣΜΕΔΕ ή ΤΣΑΥ, μεταθέτοντας εκ νέου το ψαλίδι του 60% στην σύνταξή τους μετά την 1η Σεπτεμβρίου.

Το νέο παράθυρο, που ανοίγει με εγκύκλιο του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσου Πετρόπουλου, αναφέρεται κυρίως σε διπλοασφαλισμένους μηχανικούς και γιατρούς που έχουν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης από 13.05.2016 μέχρι 31.12.2017 μόνο στον ένα φορέα (Δημόσιο ή ΕΤΑΑ) και συνεχίζουν να εργάζονται και να ασφαλίζονται στον δεύτερο φορέα. Βάσει προηγούμενης εγκυκλίου του υπουργείου Εργασίας, που είχε υπογραφεί στις 29 Δεκέμβρη, είχε δοθεί χρονικό περιθώριο μέχρι 31-3-2018, προκειμένου οι εν λόγω ασφαλισμένοι να επιλέξουν :

  1. να υποβάλλουν συμπληρωματική αίτηση συνταξιοδότησης και στον δεύτερο φορέα, με αναδρομική ισχύ από την ημερομηνία υποβολής της πρώτης αίτησης (δεν χάνεται δηλαδή η αρχική ημερομηνία συνταξιοδότησης) ώστε να συνυπολογιστεί ο χρόνος του δεύτερου φορέα στο συνολικό ποσό της σύνταξης. Σε αυτή την περίπτωση, η περικοπή 60% θα εφαρμοστεί μεν στη συνολική σύνταξη αλλά θα ξεκινούσε από 1η Απριλίου, εφόσον προκύπτει άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας μετά την έναρξη συνταξιοδότησης. Με το χθεσινό έγγραφο του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσου Πετρόπουλου, η προθεσμία της 31ης Μαρτίου μετατίθεται για την 31η Αυγούστου με το ίδιο πλαίσιο. Συνεπώς η περικοπή της σύνταξης θα ξεκινήσει να μετράει από 1η Σεπτεμβρίου.

  2. να ανακαλέσουν την αρχική αίτηση συνταξιοδότησης, ώστε να γλιτώσουν εντελώς το ψαλίδι του 60%, παραιτούμενοι όμως και από την αρχική τους αίτηση για σύνταξη.

Σε κάθε περίπτωση, το νέο πλαίσιο προβλέπει πως εφόσον έχει υποβληθεί αίτηση συνταξιοδότησης σε έναν από τους πρώην φορείς κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο, θεωρείται ότι σχετικό αίτημα έχει υποβληθεί και στον δεύτερο πρώην φορέα. Οι διπλοασφαλισμένοι θα λάβουν σύνταξη (εθνική σύνταξη, ανταποδοτική σύνταξη, προσαύξηση ή δεύτερη ανταποδοτική) για το σύνολο του χρόνου ασφάλισής τους στο πρ. ΕΤΑΑ και το Δημόσιο, ενώ αν συνεχίζουν και μετά την υποβολή της νέας αίτησης να απασχολούνται θα τους περικόπτεται η σύνταξη κατά 60%. Το νέο καθεστώς ορίζει :

  • Για να λάβει σύνταξη ο ασφαλισμένος, θα πρέπει να έχει θεμελιώσει δικαίωμα σε ένα εκ των δύο Ταμείων και όχι υποχρεωτικά και στα δύο.

  • Για τον υπολογισμό της σύνταξης κι εφόσον θεμελιώνει χρόνο και στους δυο φορείς θα υπολογιστούν τρεις εκδοχές της σύνταξης και ο δικαιούχος θα δικαιωθεί τη μεγαλύτερη : Εθνική – Ανταποδοτική από Δημόσιο ή ΕΤΑΑ και δεύτερη ανταποδοτική από ΕΤΑΑ ή Δημόσιο, Εθνική – Ανταποδοτική από Δημόσιο και προσαύξηση από ΕΤΑΑ, Εθνική – Ανταποδοτική από ΕΤΑΑ και προσαύξηση από Δημόσιο.

  • Όσοι έχουν υποβάλει αίτηση από 13/05/2016 έως και 31/12/2017 σε ένα Ταμείο, θα λάβουν σύνταξη υποχρεωτικά και για τα χρόνια που έχουν διανύσει στο άλλο Ταμείο.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.