Quantcast
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ - Μείωση εισφορών: Με κρατική "ένεση" 245 εκατ. ευρώ κλείνει η... τρύπα στους κοινωνικούς πόρους - enikonomia.gr
share

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – Μείωση εισφορών: Με κρατική “ένεση” 245 εκατ. ευρώ κλείνει η… τρύπα στους κοινωνικούς πόρους

δημοσιεύτηκε:

Με έκτακτη επιχορήγηση 245 εκατομμυρίων ευρώ κλείνει την «τρύπα» που προκαλείται στους κοινωνικούς πόρους λόγω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών στη μισθωτή εργασία το υπουργείο Εργασίας. Από 1η Ιανουαρίου οι εισφορές μειώνονται κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, δίνοντας σημαντική ανάσα σε εργαζομένους και επιχειρήσεις, οι οποίοι, ειδικά αυτή τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας, καλούνται να επιβιώσουν υπό αντίξοες συνθήκες.
Ωστόσο, το γεγονός ότι η επικείμενη μείωση θα προέλθει από το «ψαλίδισμα» των συνεισπραττόμενων λογαριασμών έχει προκαλέσει εδώ και αρκετό καιρό ανησυχία στις τάξεις εργαζομένων και εργοδοτών, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεώρησαν, όπως υποστηρίζουν στο enikonomia.gr, ότι ελλοχεύει κίνδυνος μείωσης των δαπανών για την κατάρτιση και τα επιδόματα. Υπενθυμίζεται ότι για το 2021 το μέτρο της μείωσης εξασφαλίζεται με μείωση από τους συνεισπραττόμενους λογαριασμούς ως εξής:
· Κατά 1,85 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.) των ασφαλίστρων υπέρ κλάδου ανεργίας. Η μείωση επιμερίζεται κατά 1,49 π.μ. στο ασφάλιστρο του εργοδότη και κατά 0,36 π.μ. στο ασφάλιστρο του εργαζόμενου. Το συνολικό ασφάλιστρο υπέρ ανεργίας διαμορφώνεται σε 2,4% και κατανέμεται 1,2% στον εργοδότη και 1,2% στον εργαζόμενο.
· Κατά 0,30 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλίστρων υπέρ του Ενιαίου Λογαριασμού για την εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών, η οποία θα μειωθεί κατά 0,12 από την εισφορά που καταβάλλουν οι εργοδότες υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας (Ε.Κ.Λ.Α) και κατά 0,18 υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης (Ε.Λ.Π.Ε.Κ.Ε.). Το συνολικό ασφάλιστρο διαμορφώνεται σε 0,16% και κατανέμεται κατά 0,06% στους εργοδότες υπέρ Ε.Λ.Π.Ε.Κ.Ε. και κατά 0,10% στους εργαζόμενους υπέρ Ε.Κ.Λ.Α. και τέλος
· Κατά 0,85 π.μ. των ασφαλίστρων υπέρ του Ε.Λ.Ε.Κ.Π. Το αντίστοιχο ασφάλιστρο του εργαζόμενου υπέρ Ε.Λ.Ε.Κ.Π. διαμορφώνεται σε 0,35% υπέρ πρώην ΟΕΕ.
Πηγές του υπουργείου Εργασίας υποστηρίζουν από την πρώτη κιόλας μέρα ότι η πολυπόθητη μείωση των εισφορών στη μισθωτή εργασία δεν θα επηρεάσει τις υπόλοιπες παροχές. Με απλά λόγια, δεν πρόκειται να περικοπούν τα προγράμματα κατάρτισης, αλλά και τα επιδόματα. Η δέσμευση του υπουργείου Εργασίας αποτυπώνεται πλέον και στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ, ο οποίος, μεταξύ άλλων, προβλέπει χαρακτηριστικά «έκτακτη επιχορήγηση 245 εκατ. ευρώ για την κάλυψη της απώλειας του κοινωνικού πόρου σε ποσοστό 30% επί των ασφαλιστικών εσόδων ΟΑΕΔΟΕΚ-ΟΕΕ από μισθωτή εργασία, εξαιτίας της μείωσης του ασφαλίστρου υπέρ ΟΑΕΔ-ΟΕΚ-ΟΕΕ από 01.01.2021»
Υπενθυμίζεται ότι με τη νέα μείωση οι εισφορές θα.. πέσουν στο 36,66%, από 39,66% που είναι μέχρι σήμερα, γεγονός που θα φέρει αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων αλλά και αποκλιμάκωση του μισθολογικού βάρους της μισθωτής εργασίας που επωμίζεται ο εκάστοτε εργοδότης. Ενδεικτικά, προκύπτει αύξηση περίπου 12 ευρώ τον μήνα στον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, η οποία φτάνει τα 38 ευρώ σε μισθωτούς με μηνιαίο μισθό της τάξης των 2.000 ευρώ.
Το κέρδος που θα έχει ένας εργοδότης ξεκινά από 17 ευρώ τον μήνα σε περίπτωση που αμείβει τον εργαζόμενο με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ για πλήρη απασχόληση και αγγίζει τα 53 ευρώ, εάν ο μισθός είναι άνω των 2.000 ευρώ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.