Quantcast
Appodixi: Έρχεται διάταξη νόμου στη Βουλή -Τι θα αναφέρει για τα μπόνους - enikonomia.gr
share

Appodixi: Έρχεται διάταξη νόμου στη Βουλή -Τι θα αναφέρει για τα μπόνους

δημοσιεύτηκε:

Eντός της προσεχούς εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η διάταξη νόμου για το ποσό του μπόνους που θα λαμβάνουν οι πολίτες  που θα καταγγέλλουν μέσω της εφαρμογής της ΑΑΔΕ «Appodixi» στην εφορία τις επιχειρήσεις που θα εκδίδουν «μαϊμού» αποδείξεις.

Η εν λόγω διάταξη αναμένεται να προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:

Η «Appodixi»

Υπενθυμίζεται πως μέσω αυτής της εφαρμογής η ΑΑΔΕ ενημερώνεται για τις επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν και μπορεί να ενεργήσει άμεσα στις προβλεπόμενες από τον νόμο ενέργειες για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

Σημειώνεται δε πως ο ενδιαφερόμενος που θέλει να καταγγείλει την επιχείρηση που φοροδιαφεύγει θα πρέπει να κατεβάσει στο κινητό την εφαρμογή αυτή που είναι διαθέσιμη στα ηλεκτρονικά καταστήματα Google Play Store (για κινητά με λογισμικό Android) και ΑppStore (για κινητά με λογισμικό IOS, δηλαδή της Apple).  Για να καταγγείλει ο πολίτης την επιχείρηση που εκδίδει “πλαστή” απόδειξη θα πρέπει να εισέλθει στην εφαρμογή του κινητού του στο «Appodixi» και να ακολουθήσει τα παρακάτω βήματα:

  • Αρχικά θα πρέπει να ανοίξει την εφαρμογή και μέσω της κάμερας του κινητού και μετά θα πρέπει να «σκανάρει» την κωδικό QR της απόδειξης.
  • Μετά ανάλογα με την κατάσταση της απόδειξης, η εφαρμογή  θα στέλνει τα παρακάτω μηνύματα:

α. Η απόδειξη έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ.

Στη περίπτωση αυτή:

  • Εμφανίζονται τα στοιχεία της απόδειξης. Δηλαδή ο αριθμός της απόδειξης, η ημερομηνία και η ώρα έκδοσης της συναλλαγής, ο ΑΦΜ της επιχείρησης, ο αριθμός της ταμειακής μηχανής, η αξία της συναλλαγής ΦΠΑ και στις συναλλαγές με πρατήρια καυσίμων, η ποσότητα και το είδος του καυσίμου.
  • Ελέγχονται εάν τα στοιχεία της εφαρμογής «Appodixi» είναι τα ίδια με αυτά που εμφανίζονται και στην απόδειξη. Εάν υπάρχει διαφορά, τότε αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται να έχει γίνει επέμβαση στον φορολογικό μηχανισμό της επιχείρησης,  δηλαδή  άλλο ποσό να εμφανίζεται στην απόδειξη του πελάτη και μικρότερο ποσό να διαβιβάζει στην ΑΑΔΕ.

β. Η ταμειακή μηχανή είναι δηλωμένη, αλλά η απόδειξη δεν έχει διαβιβαστεί ακόμα στην ΑΑΔΕ.

Στην περίπτωση αυτή:

  • Αναφέρεται η ημερομηνία και ώρα πέραν την οποίας η απόδειξη θα έπρεπε να έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ.
  • Εάν η απόδειξη έχει εκδοθεί πριν από το χρονικό σημείο αυτό,  τότε υποδεικνύεται η αναφορά για μη διαβίβαση της απόδειξης.

γ. Ο κωδικός QR δεν μπορεί να διαβαστεί ή η ταμειακή δεν είναι δηλωμένη ή δεν είναι ενεργή.

Στην περίπτωση αυτή υποδεικνύεται η υποβολή αναφοράς στην εφαρμογή.

Πώς γίνεται η καταγγελία. Bήμα βήμα η διαδικασία

Εάν ο χρήστης επιλέξει να αναφέρει την απόδειξη θα πρέπει να κάνει τα εξής:

  •  Να τραβήξει φωτογραφία της απόδειξης.
  • Να εισαγάγει τον λόγο αναφοράς, υπό μορφή πεδίου Λίστας Επιλογών (με δυνατότητα επιλογής μιας τιμής).
  • Να προσθέσει όποιες παρατηρήσεις θέλει.
  • Να επιλέξει αν θα πραγματοποιήσει ανώνυμη ή επώνυμη καταγγελία

Το μπόνους

Εάν από την καταγγελία που έχει κάνει ο φορολογούμενος για “πλαστή” απόδειξη της επιχείρησης, η ΑΑΔΕ διαπιστώσει ότι η αυτή δεν είναι αυθεντική και γίνει επώνυμη αναφορά στην Αρχή, τότε με τη βεβαίωση του προστίμου ο φορολογούμενος-καταγγέλλων θα λαμβάνει μπόνους στον τραπεζικό του λογαριασμό ανάλογο με την αξία της συναλλαγής. Μπορεί να φθάνει έως το 10πλάσιο της αξίας της απόδειξης, με ανώτατο όριο τα 1.500 έως 2.000 ευρώ, ενώ το κατώτατο όριο αναμένεται να είναι μεταξύ 200 ευρώ και 300 ευρώ.

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.